Den australske økonomien har hatt sammenhengende økonomisk vekst i over 23 år – mye takket være Kinas umettelige etterspørsel etter råvarer. Råvareprisene har falt kraftig og dette rammer den australske økonomien.
Prisene på jernmalm og ferdige stålprodukter har falt kraftig. Prisene på jernmalm fra australske gruver har falt med hele 38 prosent hittil i år og nådde en foreløpig ny bunn for året tidligere i dag i Australia.
Slutten på jernalderen
Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs tror dette er slutten på en epoke i den australske økonomien.
«Etter vårt syn er 2014 et vendepunkt. Ny produksjonskapasitet har tatt igjen etterspørselsveksten og fortjenestemarginene er i ferd med å falle tilbake til et historisk gjennomsnitt. Med andre ord, dette er slutten på jernalderen», skriver analytikerne Christian Lelong og Amber Cai.
Prisen på jernmalm forventes å falle tror Goldman Sachs. Verdens gruveselskaper har ikke noe valg og må stenge gruver og redusere produksjonskapasiteten.
Goldman Sachs tror at rundt 110 millioner tonn med kapasitet vil bli stengt i 2015 og ytterligere 75 millioner tonn i 2016.
Hovedårsaken er en lavere økonomisk aktivitet i deler av den kinesiske økonomien – spesielt innenfor infrastrukturutbygginger og eiendom. Dette er prosjekter som er storforbrukere av stålprodukter, hvor jernmalm benyttes.
«Vi ser ingen ende for fallet av stålprisene i Kina. Bankene er tilbakeholdne med å gi lån til stålverkene. For mange stålprodusenter er likviditeten begynt å bli et alvorlig problem og dette påvirker deres evne til å skaffe råvarer til produksjonen», skriver Steel Index i den siste månedsrapporten.
Australias «California» sliter
Dette har ringvirkninger over hele verden. Aksjekursene på gruveselskaper har falt, redusert produksjon vil føre til oppsigelser, underleverandører har lavere ordrer og lokaløkonomer i blant annet Australia sliter.
Moody’s Investor Services har fjernet kredittratingen AAA for Western Australia. Årsaken er at delstaten har tatt opp lån på over 130 milliarder kroner for å finansiere ny infrastruktur i den råvareproduserende regionen.
For å kunne betjene denne gjelden er det nødvendig at jernmalmprisene holder seg høyere enn i dag.
Delstaten har budsjettert med at prisen på jernmalm ligger på 123 dollar i år. For tiden ligger prisene på rundt 84 dollar. Det forventes at delstaten vil få et stort budsjettunderskudd i år.
- Western Australia ligner på California for 40 år siden. Det er et sted med store muligheter, rikdom og entreprenørskap. Men det er også en vanskelig balansegang som foretas på en høy linje. De forsøker å bygge infrastruktur for å støtte opp en voksende befolkning uten at dette fører til for mye gjeld og at de fortsatt klarer å være konkurransedyktig, sier styreformann Mark Barnaba hos finansinstitusjonen Macquarie Group til Wall Street Journal.
Panikken har satt inn hos politikere som har svart med å begynne å selge attraktive tomteområder og offentlige havner.
Enkelte gruveselskaper som har tilgang til jernmalmforekomster med lave produksjonskostnader planlegger å øke produksjonskapasiteten. Australias rikeste kvinne, Gina Rinehart, sa i forrige uke at hun vurderer å igangsette investeringer på 10 milliarder dollar Roy Hill-prosjektet tidligere enn planlagt.
Apple-konspirasjoner i Kina
Knapt noe sted har det vært større interesse rundt lanseringen av Apples nye produkter igår enn i Kina. Medier og blogger har satt inn store ressurser siden i vår med å skaffe bilder av de nye Iphone-modellene og spesifikasjoner fra spioner ved Apple-fabrikkene.
Skuffelsen er stor etter at Apple ikke vil lansere de nye modellene i Kina samtidig som i de største internasjonale markedene. Apple-sjef Tim Cook har mange ganger sagt at Kina er et av de viktigste markedene for Apple.
I fjor ble den nylanserte Iphone-modellen lansert samtidig i USA og Kina.
- Hvorfor har mobiloperatørene som samarbeider med Apple kjørt høyprofilerte reklamefilmer i forkant av lanseringen når det viser seg at Kina ikke er et prioritert førstemarked? Jeg tror det er en høy sannsynlighet for at fastlands-Kina er blitt straffet på grunn av lekkasjene, sier direktør Zhong Yinghao hos det Ru Guo Zhai Network til MarketWatch.
Markedene
Aksjekursene ved de største børsene faller i Asia i dag – ledet av teknologiselskaper.
Dette skjer etter at flere av underleverandørene til Apples nye produkter har steget kraftig siden forsommeren.
Taiwanske selskaper både produserer de nye Iphone-modellene og står også for en betydelig del av komponentene som skal benyttes.
Det kinesiske internettselskapet Alibaba startet presentasjonen på mandag overfor investorer i USA og planlegger å hente inn over 20 milliarder dollar. Ifølge Reuters er emisjonen allerede fulltegnet etter to dager med presentasjoner i New York og Boston. Det forventes at børsnoteringen skjer i New York i neste uke.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15788,78 (0,25%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 24785,09 (-1,64%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2316,69 (-0,42%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2049,41 (0,00%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9357,61 (-0,82%)
India, BSE Sensex: 27116,67 (-0,55%)
Thailand, SET Index: 1576,14 (-0,45%)
Singapore, Straits Times Index: 3344,68 (0,05%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1869,13 (-0,27%)
Indonesia, Composite Index: 5149,07 (-0,93%)
Filippinene, SE Composite: 7207,22 (-0,64%)
Australia, All Ordinaries: 5574,4 (-0,61%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.