Det har vært et turbulent kvartal i Kina. På det meste åpnet over en million kinesere nye verdipapirkontoer for å handle aksjer ved de to børsene – hver dag. Veksten i salget av personbiler har stoppet opp og det har vært en nedgang i salget av nye smarttelefoner.
Tror på Apple-overraskelse
Apple vil legge frem kvartalsresultatene etter børsens stengetid i USA. Det er store sprik i forventningene Apple-analytikerne har. Estimatene for antall solgte Iphone-enheter varierer fra i underkant av 40 millioner til over 50 millioner. Gjennomsnittet ligger på 47 millioner.
«De makroøkonomiske bekymringene fra Kina vil være nøkkelfokus hos investorer, men vår analyse av det kinesiske markedet viser at Apples posisjon og drivkraft fortsatt er sterk», skriver analytiker Aaron Rakers hos meglerhuset Stifel.
Stifel, Pacific Crest Securities og Piper Jaffray har publisert nye prognoser og rapporter på Apple de siste dagene. Alle har til felles at de tror Apple har solgt flere Iphone-enheter enn hva de forventet i juni på verdensbasis.
Et gjennomsnitt fra analytikernes forventninger som Thomson Reuters har hentet inn prognoser viser at Apple-omsetningen vil ha økt med 32 prosent i kvartal til 49,3 milliarder dollar. Erkerivalen Samsung har hatt et fall i omsetningen de siste kvartalene.
Høy kinesisk vekst
Det kinesiske markedet har sørget for høy vekst hos Apple det siste året. I årets første kvartal økte omsetningen fra stor-Kina, hvor også Taiwan og Hong Kong inngår, med 71 prosent til 16,8 milliarder dollar. Dette var en tre ganger høyere vekst enn hva Apple hadde i EU og USA.
Nye produktmodeller lanseres samtidig i Kina som i USA. Smartklokken Apple Watch kom i salg i Kina for tre måneder siden. Den selges fortsatt ikke via offisielle kanaler i Norge.
Iphone er fortsatt pengemaskinen for Apple og står for nesten 70 prosent av omsetningen og et det mest profitable produktet Apple selger. Fjorårets nye modeller, som har større skjermer, har vært en udiskutabel suksess – også i fremvoksende markeder hvor en Iphone koster over en gjennomsnittlig månedslønning.
Analytikere er uenige om hvordan uroen på det kinesiske aksjemarkedet og en noe svakere økonomisk aktivitet i økonomien vil ha påvirket Apple-salget i siste kvartal. Flere rapporter viser at smarttelefonsalget har falt i vår.
«Vi har sett færre og færre førstegangskjøpere i Kina. Dette er et signal om at smarttelefonmarkedet nærmer seg et metningspunkt», skriver analytiker Annette Zimmermann hos analyseselskapet Gartner.
Hun får støtte fra analytikere hos UBS.
- En svakere kinesisk økonomi er en risiko for Apple. Vi tror Apple er OK nå, men vi vil følge situasjonen tett, sier analytiker Steven Milunovich hos UBS til teknologinettstedet CNET.
Størst i Kina
Investeringsbanken Stifel tror at Apple har tatt markedsandeler i Kina og vil befeste posisjonen som det største smarttelefonselskapet i landet.
Dette vil ha skjedd på bekostning av blant andre den kinesiske konkurrenten Xiaomi, som ble etablert for fem år siden og i et par kvartaler i fjor var Kinas største smarttelefonprodusent.
Raker hos Stifel skriver i den siste analysen at han forventer at veksten i Kina i andre kvartal var like høy som i årets første tre måneder – rundt 70 prosent. Han forventer at Apple har fått en markedsandel i Kina på like under 20 prosent.
Apples konsernsjef Tim Cook sa under den forrige resultatpresentasjonen at han forventer at det kinesiske markedet vil det største for Apple om kort tid. I første kvartal ble det solgt flere smarttelefoner i Kina enn i USA.
Jakter en halv million piloter
Den amerikanske flyprodusenten Boeing tror verdens flyselskaper må ansette 558000 nye piloter de neste 20 årene. Asia-regionen vil stå for rundt 40 prosent. Utfordringen blir å motivere unge asiater til å ta en utdanning hvor de kan bli piloter.
- Folk har vokst opp uten å se småfly. Hvordan skal vi klare å få de interessert i luftfart, spurte Boeings visepresident Sherry Carbary under en telekonferanse med journalister på mandag, ifølge Bloomberg News.
Boeing tror at veksten i luftfartssektoren vil føre til kjøp av nye fly verdt 5600 milliarder dollar de neste 20 årene. Dette er et større beløp enn det japanske bruttonasjonalproduktet.
Markedene
Sommerroen har lagt seg over de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag med få nyheter og liten volatilitet – sammenlignet med hva markedene har opplevd de siste ukene.
Investorer holder et øye med råvareprisene etter det kraftige fallet på gullprisen på mandag. Gullprisen har falt med 41 prosent siden toppen ble nådd for knappe fire år siden.
Aksjekursene på gruveselskapene Barrick Gold, Newmont Mining og Goldcorp falt med mellom 12,2 og 15,7 prosent på mandag. Mange gullgruveselskaper vil ikke være profitable hvis gullprisen faller til under 1100 dollar for en unse. På tirsdag formiddag ligger prisen på 1103 dollar.
Bloombergs råvareindeks, hvor 22 ulike råvarer inngår, har falt til det laveste nivået siden april 2002.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.