De fleste større asiatiske aksjemarkedene holder stengt denne uken i forbindelse med kinesisk nyttår. Det er panikk ved Tokyo-børsen, hvor Nikkei-indeksen stupte med over fem prosent tirsdag. Hadde de kinesiske børsene vært åpne for handel ville fallet i Shanghai og Shenzhen sannsynligvis vært større.
Nedtelling til «oljegeddon»
Det har vært uro på finansmarkedene siden sommeren 2014 – ledet av de kinesiske aksjemarkedene. Frem til ifjor vår ble nøkkelindeksene mer enn fordoblet før panikken satte inn på forsommeren og har fortsatt frem til nå. Myndighetene har prøvd å stabilisere markedene.
Fallet i oljeprisen har pågått i halvannet år og eksperter er i tvil om bunnen ble nådd i slutten av januar, da prisen på et fat olje var ned på 26 dollar et par dager. På tirsdag har prisen på den amerikanske WTI-oljen steget svakt i asiatisk handel og ligger på rundt 30 dollar fatet.
Den amerikanske finansinstitusjonen Citi ser få lyspunktet for verdensøkonomien.
«Det virker som at verden er fanget i en dødsspiral», skriver en gruppe strateger fra den amerikanske finansinstitusjonen Citi i en ny rapport.
De fremlegger skrekkscenarier for verdensøkonomien for 2016.
«En sterkere dollar, svakere olje og råvarepriser, lavere verdenshandel, svakere vekst i fremvoksende markeder – og den globale veksten. Dette vil gjenta seg. Til sist vil dette føre til «oljegeddon» (en økonomisk apokalypse definert av stadig fallende oljepriser) - en betydelig og synkronisert global resesjon og et virkelig børskrakk i aksjemarkedet», skriver Citi.
Farlige forstyrrelser
Det internasjonale pengefondet har også kommet med advarsler de siste ukene, men ikke i nærheten av skrekkscenariene som Citi har fremlagt. Citi har kuttet vekstprognosene for verdensøkonomien i 2016 til 2,6 prosent.
Hvordan verdensøkonomien utvikler seg i 2016 vil avhenge av hva politikere, sentralbanker og andre beslutningstagere foretar seg de neste ukene, mener Citi.
«Beslutningstagere vil sannsynligvis forsøke å gjenvinne troverdigheten de neste ukene og månedene. Dette gjøres for å unngå en full global resesjon og farlige forstyrrelser i finansmarkedene», skriver Citi-teamet, ledet av Jonathan Stubbs.
Andre finansinstitusjoner har økt sannsynligheten for resesjon i USA og andre industriland, blant annet i Norge.
Goldman Sachs sa på mandag det er en 88 prosent sannsynlighet for resesjon i Norge i løpet av de neste to årene og 62 prosent for sannsynlighet i Japan. Goldman Sachs analyse er basert på historiske modeller tilbake til 1970.
Finansinstitusjonen Citi er nervøse.
«Mye står på spill – kanskje mer enn noen gang siden slutten av annen verdenskrig», skriver Citi.
En skrekkfilm fra finansverdenen
For en måned siden kom Royal Bank of Scotland (RBS) med en tilsvarende advarsel.
«Selg alt med unntak av høykvalitetsobligasjoner. I et overfylt lokale er det trangt å komme seg gjennom utgangsdørene», skrev kredittdirektør Andrew Roberts i en rapport, som New York Magazine karakteriserte som «en trailer til en skrekkfilm fra finansverdenen».
Siden RBS kom med advarslene har oljeprisen fortsatt å falle. Den japanske sentralbanken har i mellomtiden innført negativ rente. På torsdag falt obligasjonsrenten på japanske statsobligasjoner med ti års løpetid til under null (minus 0,004 prosent) for første gang i historien.
Capital Economics tror dette vil fortsette og spår en negativ obligasjonsrente på minus 0,25 prosent ved utgangen av 2016 i Japan.
«Den kontinuerlige stagnasjonen i lønnsveksten i Japan er skuffende og tyder på at utsiktene for lønnsinntektene er verre enn vi trodde. Dette støtter imidlertid vårt syn om at Bank of Japan blir nødt til å redusere renten enda mer», skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.
Ingen tør å spå hvordan negativ rente vil slå ut i finansmarkedene.
- Jeg tror at sentralbankene skriver de økonomiske lærebøkene på nytt. Problemet er at det er uklart hvor dette vil ende. Historien tyder på at dette ikke er en bærekraftig utvikling, sier hedgefondforvalter Brian Kelly hos BKCM til CNBC.
Markedene
De fleste aksjemarkedene i Asia holder stengt i forbindelse med kinesisk nyttår.
Ved Tokyo-børsen er det panikk med et fall i Nikkei-indeksen på over 5,2 prosent etter at formiddagshandelen er over.
«De som har tatt fri for på å feire kinesisk nyttår kan være glade fir at deres markeder holder stengt», skriver markedsanalytiker Chris Weston hos IG i en kommentar.
Han er i tvil på hvordan han skal tolke volatiliteten på de globale aksjemarkedene.
«Det føles nesten som om at markedene presser sentralbankene til å foreta seg noe, men de vet ikke helt hva de ønsker seg. Lavere renter kan ha uante, alvorlige konsekvenser», advarer Weston hos IG.
DN Direkte inngår som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.
Les også: Asia i dag: Vil selge område på størrelse med Nord-Norge til Kina
- Det er risikabelt å være uenig med markedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.