Internasjonale kinesiske investeringer endte på vel 120 milliarder dollar i 2015. I år vil denne rekorden bli knust; tre måneder inn i 2016 har kinesiske investorer lagt inn bud på selskaper verdt 113 milliarder dollar (940 milliarder kroner).

Bevisst oppkjøpsstrategi

I Melbourne, Sydney og Perth har kinesiske investorer fått skylden for at prisene har gått rett til værs og gjort det vanskelig for unge australiere å komme seg inn på boligmarkedet.

Markedsuro i Kina og svakere økonomisk vekst har gjort at mange kinesere har valgt å plassere deler av sparepengene i utlandet. Eiendomsmarkedet i Australia har lokket.

Det gjør også andre investeringer i blant annet råvarer og landbrukssektoren. China National Chemical Corp. er i ferd med å avslutte oppkjøpet av sveitsiske Syngenta på 46 milliarder dollar. Kampen om hotellkjeden Starwood, som blant annet eier hotellkjeden Sheraton, står mellom konkurrenten Marriott og det kinesiske forsikringsselskapet Anbang. Budkampen fortsetter og har passert 115 milliarder kroner.

- Hva vi ser er at kinesiske selskaper er i ferd med å vokse opp. Dette drives av en bevisst strategi om å investere i behovene til den kinesiske middelklassen og tilegne seg ytterligere kompetanse, sier Hernan Cristerna, som leder oppkjøp og fusjoner hos den amerikanske finansinstitusjonen JP Morgan Chase, til Bloomberg News.

En kinesisk bølge

Det er voksende motstand mot de kinesiske investeringene i mange land som er blitt svært avhengig av Kina. I februar ble Australias største melkeprodusent solgt til den kinesiske milliardæren Lu Xianfeng for 1,8 milliarder kroner.

Med på kjøpet følger også landområder på 178 kvadratkilometer.

- Det å selge Van Diemen’s Land til en utenlandsk investor vil resultere i at melkepulver blir eksportert i bulk. Dette vil skape usikkerhet om tilbudet i det australske markedet og presse prisene høyere, sier politiker Andrew Wilkie til News Corp.

I november blokkerte det australske finansdepartementet salget av Australias største storfeprodusent til kinesiske investorer. Finansminister Scott Morrison sa det ikke var i Australias beste interesse å selge S. Kidman & Co.

- Hver gang det er en ny bølge av investeringer, slik det også var på 1980-tallet med de japanske, er det de samme slagordene, motstanden og frykten som kommer frem. Vi trenger utenlandske investeringer i dette landet. Jeg er overbevist om at dette vil roe seg ned – slik det har gjort tidligere, sier tidligere handelsminister Andrew Robb til Bloomberg.

Etterlyser en «voksensamtale»

Rundt en tredjedel av den australske eksporten havner i Kina og den kinesiske økonomien står for rundt fem prosent av Australias bruttonasjonalprodukt. Kina har planer om å spille en langt viktigere rolle internasjonalt det neste tiåret.

Skepsisen til Kina i Australia har økt – spesielt etter at råvareprisene begynte å kollapse for to år siden.

- Australia må starte en voksensamtale som landet så langt har unngått å ta. Selv med lavere vekstrater vil Kina være den viktigste kilden for økonomiske muligheter for Australia, sier professor i strategiske studier ved Australian National University til Bloomberg.

I løpet av 2016 har kinesiske selskaper lagt inn bud på en av verdens største leverandører til landbrukssektoren og hotelloperatøren Starwood.

Liten andel

Det er gitt inntrykk av at kinesiske investorer dominerer internasjonale investeringer i Australia. Dette stemmer ikke, ifølge en rapport fra revisjonsselskapet KPMG og Kina-senteret ved University of Sydney.

I 2014 falt kinesiske investeringer i Australia fra 9,2 milliarder i 2013 til 8,3 milliarder dollar. Kina utgjorde kun fire prosent av totale utenlandske investeringer i Australia – tilsvarende andelen i Nederland.

Ifølge rapporten var 46 prosent av investeringene i eiendom. For første gang utgjorde private kinesiske investorer en større andel enn statlige kinesiske selskaper.

«For første gang ble Kina en nettoinvestor i 2014», skriver forfatterne av rapporten.

Markedene

Det har vært nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag. Børsdagen startet med en bred oppgang, men optimismen har snudd til en bred nedgang av de fleste nøkkelindeksene ved lunsj.

Apples hoffprodusent av elektronikk siden slutten av 1990-tallet, det taiwanske selskapet Foxconn, har inngått en forpliktende avtale om å kjøpe 67 prosent av aksjene av japanske Sharp for 3,5 milliarder dollar.

Dette er rundt 900 millioner dollar lavere enn det opprinnelige budet. Det har også blitt ført parallelle forhandlinger med et japansk konsortium.

Det kinesiske selskapet Midea Group har inngått en avtale om å kjøpe 80 prosent av hvitevaredivisjonen til japanske Toshiba for 53,7 milliarder yen (fire milliarder kroner), ifølge Nihon Keizai Shimbun.

Sjekk ut DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

Les også: Asia i dag: Her koker eiendomsmarkedet


Den store kinesiske zombiejakten dnPlus

Hold deg oppdatert på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.