Det er voksende nervøsitet i Asia for tiden. Nye nøkkelstatistikker fra Kina viser at handelen med omverdenen faller. Selv om dette delvis skyldes forfalskede sammenlignbare tall fra ett år tilbake er den totale importveksten betydelig lavere enn forventet.

Økt råvareetterspørsel

Kobberprisen, som tradisjonelt har vært en tidlig indikator for å ta pulsen på de store fremvoksende økonomiene i Asia, har falt med 9,8 prosent siden nyttår. Men en nedbryting av marsstatistikkene kan tyde på at det er vekst i kinesiske infrastrukturprosjekter og eiendom.

Den kinesiske importen av kobber, som benyttes i blant annet kabler i infrastrukturprosjekter, økte med 31 prosent i mars. Den kinesiske importen av jernmalm økte med 19,4 prosent i første kvartal, ifølge offisielle statistikker.

Analytikere hos internasjonale finansinstitusjoner stoler ikke på de offisielle kinesiske statistikkene. I fjorårets fire-fem første måneder var det en utbredt praksis med å utstede forfalskede fakturaer til selskaper i Hong Kong og Taiwan for å kunne overføre penger til Kina.

Kinesiske myndigheter kjenner til praksisen, men i motsetning til de fleste andre land justerer de nesten aldri de økonomiske statistikkene når nytt og bedre underlagsmateriale blir bekreftet.

LES OGSÅ: Teknologiras på Wall Street

- Det er frustrerende. Vi må bruke mye tid på å forklare situasjonen. Folk ser svake tall og vi må vise at det egentlige ikke er så ille på grunn av komplisert prosess med blant annet falske fakturaer og annet. Det gjør at vi alle tviler mer på hva sannheten egentlig er, sier sjeføkonom Louis Kuijs for Kina hos Royal Bank of Scotland til Bloomberg.

Finansinstitusjonene bruker mye tid på å innhente underlagsmateriale fra Kinas handelspartnere, blant annet for å se om den kinesiske etterspørselen etter råvarer har tatt seg opp. Det virker det som at den har gjort de siste ukene.

Eksporten fra Port Hedland i Australia, som står for rundt en femtedel av den globale utskipingen av jernmalm, økte med 27 prosent fra februar til mars. Det er Kina som står bak denne veksten. Prisen på jernmalm er den laveste siden på 18 måneder.

Problem – ikke prestasjon – fra Kina

Konsumprisene økte med 2,4 prosent i Kina i mars – opp fra to prosent i februar. En svak prisvekst gjøre det enklere for myndighetene og sentralbanken å fortsette reformarbeidet.

- Dagens inflasjonstall gjenspeiler en svak økonomi. Dette er ikke en prestasjon. Det er et problem, sier Kina-økonom Chen Xingdong hos storbanken BNP Paribas til Wall Street Journal.

Produsentprisene har imidlertid falt med 2,3 prosent. Resultatmarginene hos de kinesiske stålprodusentene var på kun 0,1 prosent i årets to første måneder, ifølge det kinesiske statistikkbyrået. Matvareprisene økte med 4,1 prosent i mars.

LES OGSÅ: Asia i dag: Handelssjokk for Kina

JP Morgan er bekymret for tilstanden i de kinesiske bankene og om de har satt til side nok for å dekke misligholdte lån. Den amerikanske finansinstitusjonen er spesielt bekymret for det uregulerte gråmarkedet, hvor storbankene også er eksponert.

«Vi ser økt stress i banksektoren. Kvaliteten på de underliggende verdiene kan falle samtidig som rentene øker», skriver JP Morgan.

Ifølge den kinesiske næringslivsavisen Financial Daily har misligholdte lån de to første månedene i år passert 60 prosent av avsetningene for hele fjoråret i Kina.

Markedene

Den amerikanske teknologibørsen Nasdaq hadde sin verste dag siden 2011 igår med et fall i nøkkelindeksen på 3,1 prosent. Dow Jones og S&P falt med 2,1 og 1,6 prosent.

I Asia er det den japanske Nikkei-indeksen som har det kraftigste største fallet ved sekstiden og er på det laveste siden oktover ifjor.

- Når markedssentimentet forverres i USA har investorer en tendens til å fokusere på det negative, noe som skaper en nedadgående spiral. Vi ser imidlertid en nødvendig korreksjon i teknologiaksjer, sier strateg Juichi Wako hos Nomura til Bloomberg.

LES OGSÅ: Asia i dag: Tidenes eiendomsboom i Sørøst-Asia

Tencent, som er Kinas største internettselskap målt i børsverdi, har falt med over fire prosent ved Hong Kong-børsen i dag. Selskapet har kjøpt seg inn i en rekke selskaper i Asia de siste ukene og har også fått en banklisens i Kina sammen med en partner.

Også i Sør-Korea og Japan er det teknologiaksjene som faller mest. Japanske Gung Ho har også falt med fire prosent i dag og aksjekursen for det sørkoreanske selskapet bak lynmeldingstjenesten Line, Naver, ligger over tre prosent.

Samsung Electronics ligger 1,2 prosent lavere på dagen hvor de lanserer smarttelefonen Galaxy S5 over store deler av verden. Forgjengeren S4 solgte rundt 60 millioner enheter – lavere enn det opprinnelige målet om 100 millioner solgte enheter.

Den japanske yenen har styrket seg med 1,7 prosent mot amerikanske dollar denne uken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.