Samsung Electronics møter hard konkurranse fra kinesiske mobiltelefonprodusenter og Apple. Selskapet satser 100 milliarder kroner på en ny fabrikk som skal levere avansert teknologi til produkter som er på tegnebrettet.
Det sørkoreanske selskapet har slitt det siste året til tross for en rekke nylanseringer av smarttelefoner og nettbrett. Samsung er fortsatt verdens største mobiltelefonprodusent, men selskapet trues fra alle kanter.
Daglige nedjusteringer
Samsungs aksjekurs har falt med 17 prosent siden årsskiftet. I morgen kommer det foreløpige kvartalsresultatet og forventningene er lave.
28 av 42 analytikere som følger selskapet tett har nedjustert resultatestimatene de siste fire ukene, ifølge Bloomberg. Det går knapt en dag uten at det kommer nye nedjusteringer.
Ifølge analyseselskapet FnGuide, som henter inn estimater fra analytikere og Samsung-kilder, vil driftsoverskuddet havne på rundt 5 billioner won (30 milliarder kroner). Dette er under halvparten av hva Samsung leverte i samme kvartal i fjor.
Omsetningen vil bli 15 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor hvis gjennomsnittet av estimatene slår til. Dette er det største fallet i et kvartal siden finanskrisen rammet vestlige land i 2008.
Ifølge sørkoreanske medier har flere analytikere et betydelig lavere anslag på tre billioner won. Hovedårsaken er at kinesiske selskaper sier seg fornøyd med langt lavere marginer på smarttelefonene enn Samsung. For selskapet som Xiaomi er det viktigere å ta markedsandeler og skape et navn for seg selv. Dette lykkes de med.
Trues av Apple
I tillegg har Apple lansert to større Iphone-modeller den siste måneden. Disse konkurrerer direkte med Samsungs Galaxy og Alpha-serie. Samsung knuste Apple i nøkkelmarkeder fra 2011 med smarttelefoner med større skjermer.
«Salget av Iphone 6 er høyt, noe som bekymrer Samsung. De er skviset mellom kinesiske produkter og Apples Iphone. Det vil forverre lønnsomheten», skriver Daewoo Securities i en ny rapport.
Selskapets ledelse fremstår som optimister og tror på en bedring.
- Problemene i smarttelefonsegmentet er kun midlertidig. Samsung vil øke farten igjen takket være vår sterke fundament innenfor teknologisk innovasjon, sa selskapets mobildirektør Lee Don-ju under en mobilkonferanse i Seoul i forrige uke.
Må beskytte markedsandeler
Samsung lanserte flere nye produkter helt på tampen av tredje kvartal i enkeltmarkeder. Note 4-modellen, som konkurrerer direkte med Apples Iphone 6 Plus-modell, var å finne i Kina den siste uken av september til en lavere pris enn hva Iphone-modellen vil koste.
- Vi vet alle at tredjekvartalsresultatene er stygge. Det viktigste for Samsung nå er å beskytte markedsandelen som faller kraftig. Dette er spesielt viktig i Kina, sier analytiker Claire Kim hos Daishin Securities til Bloomberg.
Salget av fjernsynsapparater har falt de siste månedene, ifølge Korea Times. Samsung slår dermed følge med japanske Sony som heller ikke klarer å tjene penger på tradisjonell elektronikk.
Satser 100 milliarder
Det sørkoreanske selskaper bekrefter på mandag de vil investere nesten 100 milliarder kroner i en topp moderne fabrikk i Gyeonggi-provinsen like sør for Seoul. Fabrikken skal produsere dataprosessorer, dataminne og andre komponenter for mobile produkter.
- Denne investeringen vil ha stor innflytelse på fremtiden for komponentvirksomheten vår, sier Samsungs visestyreformann Kwon Oh-hyun.
Det er ikke i hovedsak komponenter til smarttelefoner og nettbrett slik vi kjenner disse i dag som skal produseres fra den nye fabrikken, men til mobile produkter som er helt i oppstartsfasen eller på tegnebrettet, blant annet smartklokker, briller og andre produkter som det forventes høy etterspørsel etter fra 2017 av.
20 prosent vekst i 2015
Verdensbanken har oppjustert de økonomiske vekstprognosene for Asia for inneværende år og 2015. Det forventes en høyere vekst neste år enn i år i de fremvoksende markedene i Asia. Unntaket er Kina, hvor den økonomiske veksten forventes å falle fra 7,4 til 7,2 prosent.
Til tross for dette er det Kina som fortsatt vil dra Asia høyere. Den asiatiske veksten i Øst-Asia (utenom Japan) forventes å havne på 6,9 prosent i 2014 og 2015. For alle fremvoksende markeder i Asia vil veksten øke fra 4,8 prosent i år til 5,3 prosent i 2015.
Mye avhenger av hvordan sentralbanker og politikere klarer å håndtere et høyere rentenivå i industrilandene og om reformarbeidet mange land har igangsatt vil gi de ønskede resultatene.
- Øst-Asia vil fortsatt ha potensial til å vokse selv med et høyere rentenivå. Dette avhenger av at politikerne klarer å gjennomføre ambisiøse nasjonale reformer, blant annet en fjerning av barrierer for innenlandske investeringer, bedre konkurranseevne på eksportmarkedene og mer effektiv bruk av offentlige midler, sier Verdensbankens visepresident for regionen, Axel van Trotsenburg.
Papua New Guinea vil få den høyeste økonomiske veksten neste år med rundt 20 prosent. Årsaken er at vil øke eksporten av naturgass kraftig. I år vil landet få en økonomisk vekst på rundt 5,4 prosent, ifølge Verdensbanken.
Markedene
De asiatiske aksjemarkedene har startet uken svakt positivt med en oppgang etter solide sysselsettingsstatistikker fra USA før helgen.
I Hong Kong er investorer tilbake igjen og har sendt aksjekursene høyere. Det er langt færre demonstranter ute i gatene idet byen er tilbake på jobb etter «Golden Week» og helligdager i forrige uke.
En kraftig tyfon har rammet Japan i morgentimene og det er meldt om dødsfall på Okinawa-øyene. Toyota har stoppet produksjonen ved 12 fabrikker som ligger i området hvor tyfonen har slått inn med vindstyrker på over 130 kilometer i timen.
Gullprisen fortsetter fallet og er på under 1200 dollar for en unse for første gang i år. Solide økonomiske statistikker fra USA og en sterk dollar er hovedårsakene. En forventet renteøkning i USA kan styrke dollaren ytterligere.
Asiatiske aksjemarkeder (kl 06 norsk tid)
Japan, Nikkei 225: 15890,95 (1,16%) (sluttnotering)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23214,05 (0,64%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2363,87 (0,00%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1973,39 (-0,14%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9102,12 (-0,05%)
India, BSE Sensex: 26630,51 (0,23%)
Thailand, SET Index: 1553,01 (-1,11%)
Singapore, Straits Times Index: 3253,24 (0,00%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1840,82 (0,00%)
Indonesia, Composite Index: 4958,81 (0,19%)
Filippinene, SE Composite: 7247,03 (0,00%)
Australia, All Ordinaries: 5293,9 (-0,41%)
morten.iversen@dn.no
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.