Hong Kong, Singapore, Sør-Korea og Taiwan var de opprinnelige tigerøkonomiene i Asia. Disse laget økonomiske modeller som andre fremvoksende land har latt seg inspirere av – blant annet Malaysia, Thailand, Kina og India. Nå har tigrene blitt sløve, late og tamme.

Motvinder

Det er lite som minner om de en gang så aggressive tigerøkonomiene i de nyindustrialiserte økonomiene i Asia. Capital Economics forventer en økonomisk vekst på vel to prosent i Hong Kong, Singapore, Sør-Korea og Taiwan de neste årene – tilsvarende den amerikanske veksten.

«De nyindustrialiserte landene møter en kombinasjon av strukturelle og sykliske motvinder. En nedgang i antall mennesker i arbeidsfør alder og dårlige utsikter for å skape ny økonomisk aktivitet gjør at veksten i disse økonomiene sannsynligvis ikke vil bli høyere enn 2 til 2,5 prosent», skriver Capital Economics.

Disse økonomiene har levd godt på den kinesiske veksten de siste 15 årene. Kinesisk kapital har sørget for høy aktivitet i Hong Kong, hvor pengepolitikken er direkte knyttet mot USA.

Taiwanske og sørkoreanske selskaper har vært viktige leverandører til modernisering av kinesisk industri. Her er det svakere aktivitet.

«Landene begynner å føle konsekvensene av mange år med veldig lave renter. Eiendomsboblene i Hong Kong og Taiwan begynner å sprekke, noe som vil påvirke investeringer og forbruk. I Singapore og Sør-Korea har gjelden skutt i været de siste fem årene», skriver analyseselskapet.

Mindre Kina-panikk

Svært mye avhenger av hvordan den kinesiske økonomien utvikler seg fremover. Myndighetene har lovet en økonomisk vekst på «rundt 6,5 prosent» frem til 2021. Skepsisen er stor hos mange, men det utelukkes ikke at de vil klare dette med betydelig offentlig støtte.

Dette vil komme til en høy pris, advarte Standard & Poor’s i forrige uke. Kredittvurderingsselskapet nedjusterte utsiktene for den kinesiske økonomien fra «stabil» til «negativ». Dette skyldes ikke svakere vekst, men hvordan denne veksten vil oppnås.

«Vi har revidert utsiktene for å gjenspeile at den økonomiske og finansielle risikoen til Kinas kredittverdighet øker gradvis», skriver Standard & Poor’s (S&P). i en ny rapport.

S&P tror at den økonomiske veksten vil forbli på seks prosent eller høyere. Investeringsnivået kan havne på over 30 til 35 prosent i året – et nivå som S&P mener ikke er bærekraftig. Det samme gjelder kredittveksten i Kina.

Kredittvurderingsselskapet Fitch er ute med en ny rapport på onsdag og de er ikke like pessimistiske.

«Fitch Ratings mener sterkt at Kina har de administrative og finansielle ressurser for å unngå en forstyrrende nedgang til nær nullvekst», skriver Fitch.

Heller ikke Capital Economics har tro på en hard landing.

«Følelsen av panikk rundt den kinesiske økonomien har lettet. Frykten for en hard landing har avtatt. Selv om følelsene fortsatt er noe nedstemt, tror vi at de kinesiske utsiktene på kort sikt er bedre enn hva de fleste forventer. Spesielt mener vi at fortsatt politisk støtte vil bety at det er mer sannsynlig at veksten tar seg opp enn faller i månedene som kommer», skriver Capital Economics.

Positive til Asia

Analyseselskapet ser ikke mørkt på Asia, men mener at det er bedre muligheter for investorer andre steder enn hos de opprinnelige tigerøkonomiene.

«Veksten i India og de fleste økonomiene i Sørøst-sia bør ta seg noe opp i år – godt hjulpet av en lett pengepolitikk. En bedring i det globale sentimentet bør gi noe støtte til finansmarkedene. Valutaer og aksjemarkeder vil trolig styrke seg over de neste par årene», skriver Capital Economics.

De er positive til blant annet India, Bangladesh, Indonesia, Myanmar og Vietnam.

«Fortsatt politisk usikkerhet, høy gjeld i husholdningene og sveket konkurranseevne vil fortsette med å dra ned vekstutsiktene i Thailand», mener analyseselskapet, som tror landet vil få en vekst på tre prosent i år og 2,5 prosent i 2017 – blant den laveste i Øst-Asia.

Markedene

Aksjemarkedene i Asia falt ved børsåpning på onsdag morgen, men har tatt seg noe opp i løpet av formiddagen lokal tid.

Etter å ha falt kraftig de siste tre dagene er oljeprisen på vei opp igjen i elektronisk handel i Asia.

Prisen på amerikansk lettolje (wti) har steget med 2,8 prosent til 36,9 dollar fatet. For nordsjøolje (brent) er prisøkningen på 1,7 prosent - til 38,5 dollar.

Sjekk ut DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

Les også: Asia i dag: Forsøker Kina det umulige?

 
Negative utsikter for Kina dnPlus  (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.