Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen har fortsatt å falle på mandag. Det var et kort opphold på fredag hvor Nikkei-indeksen hadde en liten oppgang. Hadde det ikke vært for hvileskjæret på fredag ville Tokyo-børsen ha hatt en av de lengste sammenhengende nedturene i historien.
Valuta rammer Japan
Ved inngangen til 2016 var det forventet at den japanske valutaen ville fortsette å svekke seg – slik den har gjort siden «Abenomics»-eksperimentet ble startet for over tre år siden. Yenkursen falt fra 78 mot en dollar til 123 i fjor høst.
Den begynte å styrke seg på senhøsten. Sentralbanken svarte med å innføre negativ rente i slutten av januar. Dette kom som en overraskelse på markedet, men ble av ekspertene tolket som at sentralbanken ville gjøre alt i sin makt for å holde yenen svak.
En svak yenkurs er positivt for japanske eksportører. Bilprodusentene Toyota og Honda har levert rekordresultater de siste to-tre årene – godt hjulpet av den svake yenkursen.
Utenlandske investorer flokket til Tokyo-børsen da Shinzo Abe ble innsatt som statsminister og innførte «Abenomics» - en økonomisk strategi som har som mål å dra Japan ut av deflasjon og skape en årlig prisvekst på to prosent i året.
Tviler på Abenomics
Statistikkene viser at noen av verdens største investorer har forlatt Japan i 2016, blant annet investeringsselskapet Blackrock. Hittil i år har utenlandske investorer dumpet japanske aksjer verdt 46 milliarder dollar (380 mrd. kroner).
- Japan har vært en skuffelse. Mange har begynt å tvile på Abenomics, sier investeringsdirektør Nader Naeimi hos AMP Capital Investors i Australia, som forvalter nesten 1000 milliarder kroner, til Bloomberg.
Fra Abenomics ble startet og statsminister Shinzo Abe proklamerte at «Japan is back» i 2012 til 2015 investerte utenlandske investorer rundt 1400 milliarder kroner i japanske aksjer. Internasjonale finansinstitusjoner har anbefalt investorer om å ha overvekt på japanske aksjer.
De siste ukene har vestlige finansinstitusjoner som Citi og Credit Suisse redusert anbefalinger på japanske aksjer til sine internasjonale kunder.
Seniorstrateg Masahiro Ichikawa hos den japanske finansinstitusjonen Sumitomo Mitsui Asset Management frykter at aksjemarkedet vil havne i en nedadgående spiral. Siden nyttår har Nikkei-indeksen falt med 17,9 prosent.
- Utenlandske investorer er nødvendige for å få fart på aksjemarkedet. Hvis det ikke skjer vil japanere miste tilliten og redusere forbruket. Det kan sende Japan tilbake inn i deflasjon, advarer han overfor Bloomberg.
Nedjusterer veksten
Målet om en årlig prisvekst på to prosent skulle oppnås innen 1. april i år. Nå er det utsatt til 2017. En ny undersøkelse fra japanske næringslivstopper viser at de tror inflasjonen vil være på 1,3 prosent i 2021.
- Vi er i ferd med å se en verden hvor alt som er oppnådd via lettelser fra sentralbanken vil forsvinne. Mangelen på tro på Abenomics, null resultater fra tiltakspakkene fra sentralbanken og risiko for lavere resultater hos selskapene på grunn av en sterkere yenkurs gjør at det ikke er overraskende at utenlandske investorer revurderer sine investeringer i japanske aksjer, sier sjefstrateg Hitoshi Ishiyama hos Sumitomo Mitsui til Bloomberg.
Han er ikke den eneste som er skeptisk til Abenomics.
«Abenomics har ikke klart å levere en vedvarende oppgang i veksten. Vi har senket våre vekstprognoser for inneværende år og neste. Utsiktene forblir overskyet på grunn av internasjonale og innenlandske utfordringer. Pengepolitikken blir mindre effektiv og innstramminger i finanspolitikken. Strukturelle reformer, spesielt i arbeidsmarkedet, er avgjørende», skriver seniorøkonom med ansvar for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhuang, i den siste Japan-rapporten.
Nye jaktmarker
Mye tyder på at internasjonale investorer forflyttet seg fra Japan til fremvoksende markeder, hvor det har vært betydelig uro de siste 18 månedene.
Ifølge det japanske finansdepartementet kjøpte japanske investorer aksjer og andre finansinvesteringer i utlandet på over 1500 milliarder kroner i 2015. Dette var tre ganger så mye som i 2014, som også var et rekordår.
Japanske investorer har blant annet fått sansen for Vietnam-børsen, hvor mange selskaper gir en avkastning på over ti prosent, ifølge Nikkei Weekly.
Japanske investorer er inne i rundt 80 prosent av de 300 største selskapene ved Ho Chi Minh-børsen.
Markedene
Det er turbulens på de asiatiske aksjemarkedene. Dagen startet med en bred nedgang ved alle børsene, men dette har snudd i løpet av formiddagen – ledet av de kinesiske børsene.
Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen har steget med over to prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.