Fremvoksende land i Asia forventes å stå for over 60 prosent av den globale veksten i år. Kina har i mange år dratt det meste av verdensøkonomien fremover med en høy vekst. Myndighetene lover at dette skal fortsette med en planlagt årlig vekst på 6,5 prosent til 2021.

- Oppmuntrende

Det har vært lav aktivitet for den tradisjonelle eksportsektoren i Kina siden høsten 2014. Det foregår en snuoperasjon i den kinesiske økonomien hvor landet skal bli mindre avhengig av den tradisjonelle eksportsektoren og la kinesiske forbrukere dra mer av lasset.

Eksportsektoren er fortsatt svært viktig og er også en nøkkelindikator for å måle den globale veksten. Hva som skjer i den kinesiske økonomien påvirker alt fra asiatiske komponentleverandører til gruveselskaper i Australia og Sør-Amerika.

Marsstatistikkene viser en økning i eksporten på 18,7 prosent sammenlignet med i fjor – målt i kinesiske yuan. Dette er den høyeste veksten siden februar 2015. Målt i amerikanske dollar var eksportveksten på 11,5 prosent. I februar falt eksporten med over 25 prosent.

«De kinesiske handelsstatistikkene var gode nyheter i dag. Bak den positive overraskelsen spiller sesongforvrengninger en stor rolle. Vi forventer ikke at den sterke eksportveksten vil holde seg ettersom den globale etterspørselen fortsatt er svak. Dessuten er Kina i ferd med å miste markedsandeler til land med lavere produksjonskostnader», skriver seniorøkonom med ansvar for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhuang.

Hun mener at kostnadsnivået i Kina er høyere enn i Thailand og Vietnam.

Advarer mot sesongfaktorer

I de første månedene av året varierer de økonomiske statistikkene mye på grunn av kinesisk nyttår som avholdes på ulike tidspunkter. Statistikkene tolkes allikevel som at det går bedre for kinesisk industri og eksportører enn tidligere med økt ordreinngang.

Statistikkene tolkes allikevel som at det går bedre for kinesisk industri og eksportører enn tidligere med økt ordreinngang.

- Dette er ganske så oppmuntrende, faktisk. Det er likevel for tidlig å konkludere med at det verste er over for den kinesiske eksportsektoren. Vi trenger flere bevis for at industrisektoren er i rute igjen, sier Kina-økonom Iris Pang hos Natixis i Hong Kong til Bloomberg.

Andre advarer mot å tro at marsstatistikkene er nok til å friskmelde den kinesiske eksportsektoren.

- Statistikkene på denne tiden av året er enormt påvirket av sesongmessige faktorer. Eksporten er svak og vil trolig forbli slik de kommende månedene, sier Ben Simpfendorfer hos analyseselskapet Silk Road Associates til Bloomberg.

Den kinesiske innkjøpssjefsindeksen for mars viste en bedring i industrien. For første gang siden juli endte målingen på 50,2 – den høyeste siden i juli. En indeks over 50 viser en ekspansjon.

Svakere vekst

På fredag kommer de økonomiske vekststatistikkene for første kvartal. Ved årsskiftet var det en frykt for at veksten ville havne på rundt seks prosent på grunn av markedsuroen.

«Vi forventer at veksten i bruttonasjonalprodukt i første kvartal svekket seg svakt fra 6,8 prosent i fjerde kvartal til 6,7 prosent», skriver Bank of America Merrill Lynch i en rapport.

Dette vil bli den svakeste veksten siden andre kvartal i 2009 da finanskrisen fortsatt herjet i mange av Kinas handelspartnere.

Situasjonen har imidlertid tatt seg opp i løpet av kvartalet etter markedsuroen i begynnelsen av januar.

Statsminister Li Keqiang sa i et møte med den tyske utenriksministeren i forrige uke at ledende økonomiske indikatorer har vist en forbedring i første kvartal.

- Det er absolutt ingenting som tyder på at den kinesiske økonomien vil gå inn for en hard landing slik mange frykter», sier sjeføkonom for fremvoksende markeder hos Capital Economics til Marketwatch.

Markedene

Det pågår et børsrally i Asia på onsdag formiddag med en oppgang i alle markedene. Tokyo-børsen leder an etter at yenkursen har svekket seg litt.

Bangkok-børsen holder stengt for thailandsk nyttår.

Den japanske sentralbanksjefen har advart valutaspekulanter om at de står klar med nye tiltak for å svekke yenkursen – hvis det viser seg nødvendig.

En svakere utvikling i Kina og effekten fra den amerikanske rentepolitikken eller gjeldsveksten i Europa kan få Bank of Japan til å reagere.

- Hvis disse risikoene materialiserer seg vil sentralbanken gjennomføre nye lettelser uten å nøle, sa sentralbankstyremedlem Yutaka Harada under en konferanse i Yamaguchi på onsdag.

Oljeprisen ligger stabilt i Asia med kun en svak nedgang i prisen på nordsjøolje (brent) og amerikansk lettolje. Nordsjøoljen er blitt omsatt til en gjennomsnittspris på 44,5 dollar fatet i asiatisk handel i dag.

Les også: Asia i dag: «Verdens viktigste marked» snur

Asia i dag: Kinas vanskelige dilemmaer  

Hold deg oppdatert på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.