Grunnlegger av internettselskapet Alibaba, og en av verdens rikeste menn, er frustrert etter børsnoteringen ifjor. Han er blant verdens rikeste og venter på at tredje verdenskrig skal bryte ut - men på en god måte.
Kineseren Jack Ma, som etablerte Alibaba fra leiligheten sin for 16 år siden, er kjent for å være frittalende og spissformulerende når han befinner seg utenfor Kina.
På tirsdag kveld var han i fri dressur da han holdt en tale på The Economic Club i New York City.
- Internett og ulike andre plattformer vil føre til en ny bølge av globale konflikter. Tredje verdenskrig kommer til å skje. Dette vil ikke være en krig mellom land. I denne krigen vil vi samarbeide for å bekjempe sykdom, fattigdom og klimaendringer. Jeg tror dette er vår fremtid, sa Ma, ifølge CNBC.
Det er ni måneder siden Alibaba gjennomførte verdens største emisjon og påfølgende børsnotering. Børsnoteringen gjorde at Jack Mas verdier kom frem og han konkurrerer med Li Ka-shing om å være Asias rikeste mann. Han er også blant verdens rikeste.
Dette er en rolle han er svært ukomfortabel med. Han har en formue på rundt 25 milliarder dollar (195 mrd. kroner) – avhengig av aksjekursen på Alibaba.
- Folk forteller meg at «Jack, rike mennesker har det bra. Det er flott å være rik.» Ja, det er flott med penger, men ikke å være den rikeste personen i Kina. Folk ser meg i et annet lys når jeg går på gaten. Hadde jeg hatt muligheten ville jeg latt Alibaba være på private hender. Livet mitt er blitt verre etter børsnoteringen, sa han i talen.
Kjernefysisk smell
China National Nuclear Power Corporation (CNNPC) har gjennomført den største emisjonen i Kina på fire år. Småinvestorer har jaktet på aksjer under emisjonen. Selskapet har en spektakulær oppgang første handelsdag.
Det var en massiv overtegning av aksjer da China National Nuclear Power Corporation (CNNPC) gjennomføre emisjonen før børsnoteringen i forrige uke. Det ble tegnet aksjer for over 2000 milliarder kroner før tildelingen fant sted. Det var frykt for likviditetskrise på grunn av interessen.
Småinvestorer var overbevist om at CNNPC, som er et av to kinesiske selskaper som bygger kjernekraftverk i landet, ville få en oppgang når børsnoteringen var gjennomført og handelen startet. Investorene fikk rett.
I løpet av noen minutter steg aksjekursen med 44 prosent før handelen automatisk stoppet. Med unntak av to-tre nye børsnoterte selskaper har alle steget på første handelsdag ved de to kinesiske børsene i år med 44 prosent. De andre har havnet på en rundt 30 prosent stigning.
«CNNC har klare fordeler i det kinesiske markedet og potensialet for en kraftig resultatvekst er stor», skriver meglerhuset Guotai Junan Securities i en rapport.
6000 mrd. til kjernekraftverk
Kjernekraftselskapet hentet inn vel 16,5 milliarder kroner. Pengene skal gå til å bygge fire nye kjernekraftprosjekter i Kina, ifølge Reuters.
Kina og andre asiatiske land ønsker å gå vekk fra kullkraftverk og over til mer miljøvennlig energiproduksjon. Planene om å bygge kjernekraftverk stoppet opp i mange land etter Fukushima-ulykken i 2011, men i Kina er byggingen igangsatt for fullt.
Ifølge en ny oversikt fra World Nuclear Association er det 47 kjernekraftverk under bygging i Asia – de fleste i Kina. Kina skal ha en kjernekraftkapasitet på 60 gigawatt innen 20 år – en firedobling sammenlignet med i dag.
Innen 2030 skal det igangsettes bygging av rundt 150 nye kjernekraftverk i Asia. De samlede investeringene forventes å havne på over 780 milliarder dollar (6050 mrd. kroner). CNNC har blant annet fått en kontrakt på å bygge et kjernekraftverk i Pakistan.
CNNC jakter på uran over hele verden og er i forhandlinger om å investere i prosjekter i Canada og Kasakhstan, ifølge South China Morning Post.
Markedene
MSCI har besluttet å ikke inkludere kinesiske A-aksjer i de globale indeksene – i alle fall ikke nå. Beslutningen ble tatt sent tirsdag kveld i USA og sendte Shanghai-børsen ned med over 2,2 prosent idet handelen startet på onsdag. Den har senere tatt seg noe opp.
MSCI sier kinesiske aksjer vil bli inkluder, men det gjenstår forhandlinger med kinesiske myndigheter. Kina har åpnet opp for at investorer kan handle A-aksjer som er notert ved Shanghai-børsen, men det er fortsatt begrensninger på å handle aksjer ved Shenzhen-børsen.
I Japan fortsetter optimismen etter at den økonomiske veksten for første kvartal ble kraftig oppjustert tidligere denne uken. I dag kom den nye økonomiske statistikker, blant annet maskinordrer, som var høyere enn forventet. Dette lover godt for de neste kvartalene for den japanske økonomien.
Også i Sørøst-Asia er det oppgang ved børsene fra formiddagen – ledet av Singapore og Indonesia.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.