Den australske økonomien har holdt en overraskende høy hastighet inn i 2014 – godt hjulpet av ny etterspørsel fra Asia og stabilt forbruk hos australierne.

Det er nesten et kvart århundre siden Australia sist opplevde en økonomisk resesjon. Det har vært frykt de siste kvartalene om at oppgangen er over og at svakere økonomisk vekst i blant annet Kina og India ville sende den australske økonomien ned i resesjon.

Det har ikke skjedd og det er lite som tyder på at dette vil skje de neste kvartalene. Den australske økonomien er avhengig av råvareeksport, blant annet jernmalm, kull og andre råvarer og mineraler, men i mindre grad enn for bare fire-fem år siden.

Fantastisk start på 2014

Som et av de siste land i verden la Australia i dag frem de økonomiske statistikkene for årets tre første måneder. Disse viser at økonomien vokste med 1,1 prosent sammenlignet med siste kvartal i fjor og 3,5 prosent høyere enn samme kvartal i fjor.

- Den australske økonomien hadde et fantastisk førstekvartal. Tidligere rentekutt og investeringer i bransjer utenfor råvaresektoren har gitt resultater, sier økonom Katrina Ell hos Moody’s Analytics i Sydney i en kommentar.

Eksporten økte med 4,8 prosent sammenlignet med det foregående kvartalet. Husholdningene økte forbruket med 0,5 prosent.

- Det virker som at det meste av veksten kom fra eksport. Veksten fra den innenlandske økonomien er fortsatt ganske svak. Vi ser en forflytning inn i eiendomssektoren, sier økonom Tom Kennedy hos JPMorgan til nyhetsbyrået AAP.

En undersøkelse viser at australsk næringsliv planlegger investeringer på rundt 800 milliarder kroner i år.

- Dette er vel over hva som var forventet og tyder på at den australske økonomien beveger seg vekk fra investeringer i gruvesektoren til andre sektorer, sier valutastrateg Joseph Capurso hos Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg.

Innstramminger

Det er fortsatt for tidlig å si hvordan australierne vil reagere på regjeringens budsjettforslag som vil gi en skatteøkning på to prosent for de som tjener over 960000 kroner i året og øke pensjonsalderen. Dette gjøres for å nesten halvere underskuddet på statsbudsjettet det neste året.

- Dette er et nødvendig statsbudsjett. Det gir smerte for alle på kort sikt, også for næringslivet, men vil gi en langsiktig gevinst for Australia, sa direktør Kate Carnell i Australia Chamber of Commerce da budsjettforslaget ble lagt frem i mai.

Nøkkelindeksen ved Sydney-børsen har de siste 12 månedene steget med nesten 12 prosent. Den ligger fortsatt 20 prosent lavere enn toppen i 2007 da Kina fyrte av på alle sylindre med en umettelig appetitt etter jernmalm, kull og andre råvarer fra Australia.

Kjøper australsk eiendom

Det singaporske eiendomsselskapet Frasers Centrepoint har kommet med et overraskende bud på det australske eiendomsselskapet Australand på 2,4 milliarder dollar (14,4 milliarder kroner) – kontant. Styret i Australand vil anbefale budet til aksjonærene.

Årets viktigste værmelding

Begynnelsen på regntiden er den viktigste enkelthendelsen for den indiske økonomien – enkelte mener dette er den viktigste værmeldingen i verden.

I løpet av noen korte uker må landbrukssektoren få nok vann slik at landets nesten 1,3 milliarder innbyggere har nok mat det neste året. De siste ukene har det vært en varmebølge over India med temperaturer på inntil 45 grader og årets avlinger er truet.

Årets regntid vil starte denne uken i de sørlige delstatene, ifølge Indias meteorologiske byrå. Den indiske landbrukssektoren har vokst under fem prosent i syv av de siste åtte kvartalene sammenlignet med foregående år. Dette er for lavt for et land hvor matvareprisene har økt med nesten ti prosent.

Værfenomenet El Nino utgjør en risiko for hele Asia i år. Den indiske sentralbanken advarer om at El Nino kan føre til høyere inflasjon.

Mild hodepine for Japan

Japans statsminister Shinzo Abe visste det var en høy risiko ved å øke salgsskatten fra fem til åtte prosent. Høy gjeldsbyrde gjorde at han ikke hadde noe valg.

Aktiviteten i den japanske tjenestesektoren falt, ifølge en undersøkelse fra Markit, som hver måned måler aktiviteten. Målingen viser at tjenesteindeksen endte på 49,3 mai – under 50-tallet som indikerer en svekkelse i aktiviteten.

Andre delstatistikker viser at konsekvensene av skatteøkningen ikke er så alvorlige og at aktiviteten kan ta seg opp igjen allerede i sommer. Prisene har økt sammenhengende i 18 måneder, det er lønnsvekst og høyere sysselsetting i Japan.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er retningsløse i dag og venter på nye signaler fra USA og Europa. Dow Jones-indeksen falt med 0,04 prosent på tirsdag i New York.

Shanghai-børsen har falt med rundt en prosent og også ved Hong Kong-børsen faller kursene – ledet av kasinoaksjer og eiendom.

 

 

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.