Den australske sentralbanken mener at investorer har bidratt til å skape et ubalansert eiendomsmarked. Prisene øker kraftig i storbyene og nå kan bankene tvinges til å stramme inn på nye utlån.
Politikere og økonomer som følger det australske eiendomsmarkedet har lenge ment at den høye boligprisveksten i Sydney og Melbourne utgjør en høy risiko for landets økonomi. Sentralbanken har kuttet renten til et rekordlavt nivå som en del av reformer for å gjøre økonomien mindre avhengig av råvaresektoren.
Skylder på investorer
I en halvårsrapport skriver sentralbanken at de er i diskusjonen med blant annet finansdepartementet og finanstilsynet for å kjøle ned eiendomsmarkedet. Dette vil etter all sannsynlighet skje ved å legge begrensninger på bankenes utlån til spekulanter og investorer.
Ifølge sentralbanken er boliglån gitt til investorer nesten 90 prosent høyere i New South Wales enn de var for to år siden. I Victoria er veksten på over 50 prosent. I delstatshovedstedene Sydney og Melbourne øker eiendomsprisene kraftig og det er mangel på boliger.
Boligmangelen skyldes ifølge sentralbanken at investorer har rykket inn i dette markedet. Disse selger ofte videre til asiatiske kjøpere som ikke er fast bosatt i Australia.
«Høy etterspørsel fra investorer kan være et tegn på spekulasjon. Denne spekulasjonen kan forsterkes prissyklusen i eiendomssektoren og øke sjansen for at prisene faller senere. Den direkte risikoen for finansinstitusjoner øker også som følge av dette», skriver sentralbanken.
Overpriset eiendomsmarked
Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) er det australske eiendomsmarkedet det tredje mest overprisete i forhold til inntekter – kun slått av Belgia og Canada. Boligprisene forventes å klatre med mellom åtte og 12 prosent i 2015 i Sydney.
Dette mener sentralbanken utgjør en høy risiko for familieøkonomiene – og den australske økonomien.
«Viljen til enkelte husholdninger til å påta seg mer gjeld, kombinert med lavere inntekstvekst, betyr at gjeldsgraden i forhold til inntekten har tatt seg opp de siste seks månedene. Denne er historisk høy. Det er en risiko at enkelte husholdninger kan forsøke å oppta lån som de ikke kan betjene lett hvis renten stiger», advarer sentralbanken i halvårsrapporten.
Venter innstramminger
Det forventes å komme restriksjoner, muligens av samme modell som New Zealand har innført. Der kan bankene låne ut kun ti prosent til boligkjøpere som stiller med under 20 prosent i egenkapital.
Dette krever samarbeid mellom sentralbanken og det australske finanstilsynet.
- Det kan bli vanskelig å følge New Zealand-modellen. Den australske sentralbanken har et annet mandat enn New Zealand. Vi tror at advarslene fra sentralbanken vil føre til en innstramming innenfor det mandatet de har, sier analytiker Ben Jarman hos JP Morgan til Herald Sun.
Kinesisk usikkerhet
Sentralbanken har satt ned renten for å støtte den australske økonomien til å bli mindre avhengig av råvareeksport. Prisen på jernmalm har falt med 41 prosent i år. Eksperter er uenige om fallet vil fortsette eller ikke; mye avhenger av den kinesiske økonomien.
- Folk er usikre på hvilken retning Kina er på vei mot. Er dette en syklisk eller strukturell endring? Det er ingen enighet på hva som er rett og galt, sier marketstrateg Evan Lucas hos finansinstitusjonen IG Group til Sydney Morning Herald.
Kraftig dollarfall
New Zealands sentralbanksjef mener at landets valuta er for sterk. Uttalelsene fra Graeme Wheeler har sendt kursen på New Zealand dollar til det laveste nivået på over ett år. Han truer med å intervenere i markedet da dagens verdi «ikke er forsvarlig eller bærekraftig».
- Dette er faktorer vi må ta med når vi vurderer om det er nødvendig med å intervenere, sa han tidligere i dag.
Kinesiske banker øker utlån
To av Kinas største banker bekrefter i dag de vil øke utlånene i eiendomssektoren. Det skal gjøres enklere for boligkjøpere å få lån fra Bank of China og Agricultural Bank of China, ifølge uttalelser gitt til kinesiske medier i dag.
Eiendomsprisene falt i 69 av Kinas 70 største byer i august måned. Dette er alvorlig da eiendomsmarkedet utgjør rundt en femtedel av den kinesiske økonomien.
Opprettholder vekstprognoser for Asia
Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) mener at de fremvoksende økonomiene i Asia (Japan inngår ikke) vil få en økonomisk vekst på 6,2 prosent i 2014. Dette vil øke til 6,4 prosent i 2015, ifølge en oppdatering som kom i dag.
Den kinesiske veksten forventes fortsatt å havne på 7,5 prosent. Flere internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert sine prognoser de siste dagene til like i overkant av syv prosent for Kina.
Den økonomiske veksten i industrilandene vil havne på kun 1,5 prosent – 0,4 prosentpoeng lavere enn i den forrige rapporten fra i vår. Årsaken til nedjusteringen er uværet USA opplevde i vinter, fortsatt en svak eurosone og en økning av omsetningsavgiften i Japan fra 1. april.
ADB tror at Asia er bedre forberedt nå enn for ett år siden når USA vil begynne å stramme inn den løse pengepolitikken.
Markedene
Det er en svak oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene i dag – ledet av Tokyo-børsen. Dette er en fortsettelse av optimismen som feide over det amerikanske markedet på onsdag. Dow Jones-indeksen klatret med 0,9 prosent og endte på 17210.
Meldingene fra Kina om at minst to storbanker vil øke utlån til eiendomssektoren blir godt mottatt i Hong Kong og har sendt kursene på eiendomsselskaper med aktiviteter i Kina høyere.
Det er også forventninger om at kinesiske myndigheter vil komme på banen med nye tiltakspakker for å nå målet om en 7,5 prosent vekst for 2014.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 16331,41 (1,00%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23905,99 (-0,07%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2355,91 (0,52%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2030,75 (-0,24%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9033,55 (-0,72%)
India, BSE Sensex: 26715,39 (0,89%)
Thailand, SET Index: 1594,02 (0,13%)
Singapore, Straits Times Index: 3286,09 (-0,20%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1840,54 (0,02%)
Indonesia, Composite Index: 5198,35 (0,47%)
Filippinene, SE Composite: 7337,93 (-0,24%)
Australia, All Ordinaries: 5382,1 (0,12%)
Les også: Asia i dag: Sentralbank advarer mot eiendomsboble
I denne byen vokser boligprisene raskest i Europa
morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.