Den kinesiske handelen med omverdenen fortsetter å falle – til tross for tiltak fra myndighetene for å stabilisere situasjonen. Det forventes flere rentekutt fra Kina – kanskje allerede i dag.
Kinesiske myndigheter har ingen forhåpninger om en eksportvekst på over ti prosent i året, slik det var i tiåret etter at Kina ble medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO). De har imidlertid forventet at eksporten skulle bidra til en stabil økonomisk vekst.
Svake delstatistikker
Handelsstatistikkene for april ble lagt frem fredag morgen. Det var forventet en eksportvekst på 0,9 prosent. Det endte med et fall i eksporten på 6,9 prosent.
- Dette er åpenbart verre enn forventet. Det er den siste i en rekke svake delstatistikker hittil i år. Det er helt sikkert at ulike stimuli vil fortsette, sier Kina-økonom Larry Hu hos Macquarie Group til Wall Street Journal.
Like alvorlig er importsvikten. Denne falt med 16,1 prosent og er fjerde måned på rad at importen til Kina – målt i prosent mot foregående år - har falt med tosifret prosenttall.
Lavere råvarepriser på blant annet jernmalm og olje spiller inn og importsvikten rammer land som Australia hardt. Den australske dollaren svekket seg etter de elendige handelsstatistikkene.
- Eksporten er blitt sett på som en stabiliserende faktor for vekst i år. Nå drar den den økonomiske veksten ned. Myndighetene må gjøre mer for å hjelpe veksten, sier Asia-økonom Li Wei hos Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg News.
Amerikansk lyspunkt
Internasjonale finansinstitusjoner som følger Kina tett trodde at handelssvekkelsen i Kina i første kvartal var forbigående. Delstatistikkene viser at eksporten til Japan har falt med 12 prosent hittil i år og til EU med 0,7 prosent.
Det eneste lyspunktet er det amerikanske markedet hvor lavere oljepris har gitt amerikanske forbrukere høyere kjøpekraft. Dette gjør at de bruker mer penger på seg selv – blant annet i form av kjøp av elektronikk produsert i Kina. Eksporten til USA økte med 9,2 prosent.
- April-statistikkene tyder på at både den innenlandske og utenlandske etterspørselen har svekket seg i andre kvartal, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.
Kina fikk et handelsoverskudd på 34,1 milliarder dollar i april.
Den kinesiske valutaen har styrket seg med 13 prosent mot en valutakurv bestående av amerikanske dollar, japanske yen og euro – de viktigste handelspartnerne. Dette gjør den kinesiske eksporten dyrere.
Venter nye tiltak
Nesten halvveis inn i andre kvartal er det forventninger om at kinesiske myndigheter vil komme på banen med nye tiltak for å få fart på økonomien.
Erfaringsmessig skjer rentekutt eller endringer i den økonomiske politikken etter at markedene har stengt i Asia på en fredag.
- Den globale svekkelsen i første kvartal var ikke forbigående og vil fortsette. Det er på tide med et nytt rentekutt i Kina. Vi kan forvente at noe skjer nesten umiddelbart basert på disse handelsstatistikkene, sier analysesjef Tim Condon hos ING Groep i Asia til Bloomberg News.
Kina fikk en økonomisk vekst på syv prosent i første kvartal – identisk med vekstmålet for 2015. Dette kan bli vanskelig å innfri.
- Vi opprettholder vår prognose om at den økonomiske veksten vil falle til 6,6 prosent i andre kvartal. Vi forventer nye lettelser i form av tre rentekutt på 0,25 prosentpoeng og to kutt i reservekravene til bankene i år, sier Kina-økonom Yang Zhao hos finansinstitusjonen Nomura.
Japansk børsvinner
Det japanske spill- og underholdningsselskapet Nintendo er dagens børsvinner med en oppgang på nesten ti prosent. Selskapet forventer et bedre driftsresultat i inneværende kvartal etter fire år med underskudd.
Nintendo er i ferd med å flytte en del av spillene over på mobile plattformer.
«Vi forventer en ny inntektskilde fra spill på smarttelefoner. De første spillene vil bli lansert i år», skriver Nintendo i en pressemelding.
Nintendo har også inngått en avtale med Universal Studios. Kjente karakterer fra spill, blant annet Mario og Donkey Kong, skal lanseres i Universals fornøyelsesparker i Asia og USA.
Markedene
Etter en kraftig nedgang ved de fleste asiatiske børsene tidligere denne uken har noe av panikken forsvunnet. Shanghai-børsen har steget etter børsfall på seks prosent de tre siste dagene.
På vel en måned har Shanghai-indeksen steget med nesten 40 prosent. Eksperter forventer store kursbevegelser i sommer.
- Vi går nå inn i en svært volatil konsolideringsperiode. Aksjemarkedet har steget sammenhengende i over 300 dager uten en korreksjon på ti prosent. Dette er den lengste perioden i Kina, sier sjefstrateg Hao Hong hos Bank of Communications International til CNBC.
Morgan Stanley, som har vært svært optimistiske for kinesiske aksjer under hele oppturen det siste året, kommer med en advarsel i en ny analyse. De ser en «klar risiko» for en kraftig korreksjon.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.