Et økende antall japanske selskaper legger ned fabrikker i Kina og forlater verdens nest største økonomi. Diskriminering mot utenlandske selskaper og høyt kostnadsnivå er blant årsakene.

De japanske bilprodusentene ekspanderer fortsatt i Kina, som er blitt verdens største personbilmarked. Veksten har stoppet opp og konkurransen er intens. Europeiske, amerikanske og sørkoreanske selskaper ekspanderer også og det er massiv overkapasitet.

Lønninger fordoblet

Ifølge den siste utgaven av Nikkei Weekly tar japanske selskaper veien mot utgangsdøren og forlater Kina. Selv da det var store demonstrasjoner og boikottaksjoner mot japanske selskaper og produkter i 2012 valgte selskapene å bite tennene sammen og bli i landet.

Nå er situasjonen en helt annen. Diskriminering mot japanske, europeiske og amerikanske selskaper er svært utbredt - noe næringsforeningene i flere nye rapporter har påpekt er et økende problem.

Forurensningen gjør det også vanskelig å sende ledere med familier til Kina for å bo der fast.

Mange japanske små- og mellomstore selskaper endte opp i Kina for 20 år siden da kostnadsnivået var en brøkdel av hva det var i Japan. De siste årene har fabrikkarbeiderlønningene økt med 12-15 prosent årlig i tillegg til bonuser – mer enn en fordobling på fem år.

Det er ikke de store besparelsene å finne å drive virksomhet i Kina for japanske selskaper. I tillegg kommer utfordringene som utenlandske selskaper møter. Det er rundt 20000 japanskeide fabrikker i Kina. Svært mange står i fare for å bli lagt ned.

«Det er ikke uvanlig at fabrikker legges ned. Mellommenn kan ofte kjøpe hele fabrikker og utstyr for så lite som 100 dollar (800 kroner)», skriver Nikkei Weekly.

Den japanske klokkeprodusenten Citizen er blant selskapene som har stengt fabrikkdørene i Kina og sagt opp over 1000 ansatte.

Nye rapporter fra Kina viser at det er problemer i industrien med overkapasitet, fallende priser og færre eksportordrer enn forventet. Små- og mellomstore selskaper er hardest rammet, ifølge den siste innkjøpssjefsindeksen fra HSBC for mai måned.

Rekordlang vekst i Australia

Den australske økonomien vokste med 2,3 prosent i årets første kvartal, viser offisielle statistikker som ble lagt frem på onsdag. Dette er bedre enn forventet for den råvareavhengige australske økonomien hvor det var fryktet en betydelig svakere vekst.

- Den største overraskelsen er at næringslivets investeringer ikke falt så mye som var forventet. Eksportvolumet økte kraftig i kvartalet; både kull og jernmalm økte. De dårlige nyhetene er at prisene faller og lagerbeholdningene spiller også en rolle så kvaliteten på de økonomiske statistikkene er ikke fantastisk, spesielt ikke så lenge det private forbruket er svakt, sier sjeføkonom David Bassanase hos BetaShares til CNBC.

Den australske økonomien har vært immun mot finanskriser og økonomiske nedturer i andre deler av verden. Australia har hatt en sammenhengende økonomisk vekst siden 1992 etter en alvorlig finanskrise.

Flere banker og finansinstitusjoner kollapset - ikke ulikt hva som skjedde i Norge i den samme perioden.

Den australske økonomien har gjort det svært bra siden på grunn av byggeboomen i Asia de siste 15 årene og høy etterspørsel etter råvarer og mineraler. Nå er asiatisk kapital på vei tilbake og sørger for høy aktivitet i eiendomssektoren og mange asiater tilbringer deler av året i landet.

En svakere økonomisk vekst i Kina med lavere byggevirksomhet og offentlige investeringer vil påvirke etterspørselen etter råvarer – spesielt jernmalm.

- Det vil ikke bli bedre enn første kvartal på en stund, sier Asia-økonom Daniel Martin hos Capital Economics.

Bygger global underholdningskjempe

Det kinesiske selskapet Dalian Wanda har kjøpt den australske kinokjeden Hoyts med nesten 500 kinosaler fra en privat investorgrupper. Beløpet er ikke kjent.

Dette er det siste større oppkjøpet fra det kinesiske selskaper, som for tre år siden kjøpte USAs største kinokjede for 2,6 milliarder dollar. Dalian Wanda eier noen av Kinas største kjøpesentre og hoteller.

Selskapet har ambisjoner om å bli en av verdens største underholdningsselskaper og bygger et stort og avansert studiokompleks i Kina hvor det forventes at også Hollywood vil filme. Målet er å sikre seg et større, etablert Hollywood-studio.

I februar i år kjøpte Dalian Wanda det sveitsiske talentbyrået Infront Sports & Media for over en milliard euro or har også foretatt investeringer i europeiske fotballklubber.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har tatt et lite hvileskjær på onsdag etter høy volatilitet de siste to ukene og en sammenhengende oppgang for Shanghai-børsen i 13 handelsdager – den lengste siden 1988.

Oppgangen ved Shanghai-børsen er foreløpig over med en nedgang på vel en prosent etter et par timers handel.

Også ved Tokyo-børsen har investorer valgt å ta gevinst etter en oppgang de siste 12 handelsdagene. Nikkei-indeksen ligger fortsatt solid på over 20000-nivået og nesten det høyeste nivået siden 1990-tallet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Vil få kontroll på kinesisk gjeldsberg


  Glem Hellas og Ukraina - her er verdens verste økonomi
 

morten.iversen@dn.no