I første halvår økte de kinesiske plasseringene i spareprodukter med 12700 milliarder kroner. Dette er en vekst på hele 24 prosent på seks måneder. Rundt en fjerdedel av disse sparemidlene er blitt plassert i spareprodukter som har en svært høy risiko.

Det kinesiske aksjemarkedet har de siste årene vært uglesett hos investorer med en nøkkelindeks som i dag er 25 prosent lavere enn for fem år siden. I samme perioden har den amerikanske Dow Jones-indeksen steget med 75,8 prosent.

Lokker med høy avkastning

De kinesiske spareproduktene har levert en gjennomsnittlig avkastning som er nesten dobbelt som høy som vanlige bankinnskudd.

Ofte er det bankene som setter opp høyrisikoprosjekter hvor likvide investorer kan låne ut penger til selskaper som ikke er i stand til å få finansiering via bankene.

Bankene tar ikke risiko og tar formidlingsgebyrer. Lånene fremkommer heller ikke i bankenes regnskaper da det er trustselskaper so står bak. Denne typen virksomhet som drives i skyggen av de ellers velregulerte finansinstitusjonene truer den kinesiske økonomien.

Ifølge en ny undersøkelse fra tenketanken Carnegie utgjør skyggebankvirksomheten mellom 25 og 30 prosent av den samlede forvaltningskapitalen til kinesiske banker.

Carnegie mener imidlertid at kinesiske myndigheter er i stand til å håndtere denne uregulerte sektoren hvis det viser seg at tilbakebetalingsviljen ikke er til stede. Høyrisikolån utgjør rundt 15 prosent av den kinesiske økonomien (bruttonasjonalprodukt).

Stiller bankene til ansvar

Denne uken har det vært en rekke mindre protester i flere kinesiske byer fra enkeltpersoner som har gitt lån via banker til selskaper. Flere av disse har ikke oppfylt forpliktelsene.

«Industrial & Commercial Bank of China er en svindlerbank. Betal oss tilbake pengene vi har tjent med blod og svette», stod det skrevet på en banner utenfor en bankavdeling i Guangzhou.

De fleste har investert rundt en halv million kroner med løfter om en årlig avkastning på 15 prosent - fem ganger høyere enn innskuddsrenten.

Ifølge spareprospektene har ikke banken hatt noe som helst ansvar overfor kundene og opererte kun som en formidler. Andre selskaper har stilt opp som garantist, blant annet Huitong Credit & Guaranty.

Dette selskapet sendte ut en pressemelding nylig om at styreformannen og toppledelsen har forsvunnet.

- Ledelsen i ICBC fortalte oss at dette spareprosjektet var trygt og at både innskuddet og avkastningen var garantert. Hvis dette ikke hadde blitt solgt av ICBC ville vi ikke ha kjøpt spareproduktet da vi aldri hadde hørt om trust-selskapet som stod bak, sier småinvestor Zhang Liang i Guangzhou til Wall Street Journal.

Utestående lån formidlet via trustselskaper og markedsført av bankene var på 12500 milliarder kroner ved utgangen av juni, ifølge China Trustee Association. Dette er mer enn en firedobling fra 2010.

Kapitalflukt til Australia

Kinesiske myndigheter har slått hardt ned på korrupsjon i Kina de siste 18 månedene. Mange av Kinas nyrike prøver å overføre penger til utlandet for å sikre seg.

Eiendomsinvesteringer i USA og Australia lokker. Godkjente kinesiske eiendomsinvesteringer i Australia økte med 41 prosent i 2013 fra 2012 til 5,6 milliarder dollar. Denne trenden har fortsatt i år.

- De er bekymret og ønsker en sikker havn. De ønsker ikke avkastning, nødvendigvis. De ønsker et trygt sted, sier en immigrasjonsadvokat i Australia til Reuters.

Ifølge en ny undersøkelse fra meglerhuset CLSA vil kinesiske investeringer sørge for at byggevirksomheten i Australia når en ny rekord i 2017. Dette vil fortsette frem til minst 2020.

«En noe urovekkende motivasjon for utvandringen fra Kina - og kapitalflukten - er at mange søker å beskytte sin rikdom for både politiske og økonomiske årsaker, skriver Andrew Johnston i CLSA-rapporten «The Magic Dragon».

De kinesiske investeringene i Australia har presset eiendomsprisene kraftig opp. I Sydney økte eiendomsprisene med nesten 15 prosent i juli.

- Eiendomsmarkedet i Sydney er noe overopphetet for tiden, sa Lang Walker, som er en av Australias største eiendomsutviklere, denne uken.

 

Investeringsselskap øker i Kina

Det singaporske investeringsselskapet Temasek, som eies av den singaporske staten, har de siste månedene økt investeringene og eksponeringen mot Kina kraftig - blant annet i internettselskaper.

Selskapet bekrefter i dag at de har økt beholdningen av aksjer i de to kinesiske e-handelsselskapene JD.com og Cheetah Mobile, hvor Temasek eier 13 prosent. Begge selskapene ble børsnoterte i vår.

I tillegg har Temasek investert i det kinesiske internettselskapet Alibaba, som gjør seg klar til børsnotering i New York i september. Dette kan bli den største børsnoteringen i amerikansk historie.

- De øker eksponeringen til Kina. Når det gjelder sektorer investerer Temasek i forbrukersektoren, sier økonom Song Seng Wun hos CIMB Research til Bloomberg.

Temasek kjøpte tidligere i år 25 prosent av aksjene i detaljhandelskjeden Watson, som har over 10500 utsalg i Asia og Europa, for 5,7 milliarder dollar.

Temasek er den største utenlandske investoren i den kinesiske finanssektoren med eierposter verdsatt til over 20 milliarder dollar.

 

Markedene

De fleste asiatiske aksjemarkedene vil ende uken høyere enn for fem dager siden. Investorer har fått fordøyd en blanding av økonomiske statistikker fra de største økonomiene i Asia og har forventninger om at regionen er på rett vei.

Sampleindeksen MSCI Asia Pacific, hvor Japan ikke inngår, har steget med 2,6 prosent denne uken.

Japanske Sony har klatret med over to prosent ved Tokyo-børsen i dag. Selskapet har slitt i mange år i konkurransen med sørkoreanske selskaper som Samsung og LG. Sony er i ferd med å utvikle spesielle kamerasensorer som skal benyttes i morgendagens biler.

Et datterselskap til kinesiske Alibaba, som forbereder seg på børsnotering, har utsatt fremleggelsen av kvartalsregnskapet etter at det er det ble avdekket uregelmessigheter i regnskapsføringen hos Alibaba Entertainment.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15299,79 (-0,10%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24979,62 (0,71%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2223,39 (0,76%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2063,22 (0,00%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9215,95 (-0,16%)

India, BSE Sensex: 26103,23 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1541,43 (-0,04%)

Singapore, Straits Times Index: 3309,11 (0,43%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1860,63 (-0,05%)

Indonesia, Composite Index: 5150,3 (-0,10%)

Filippinene, SE Composite: 7020,34 (-0,58%)

Australia, All Ordinaries: 5565,8 (0,41%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Selger luksushoteller for å stille kausjon

Hun skal endre norsk arbeidsliv

Krever svar på hvorfor maten blir dyrere