Singapore er først ute av de asiatiske landene med å legge frem økonomiske vekststatistikker for første kvartal. Det ble en skuffelse.
Miniputtstaten Singapore er i stand til å pulsen på verdensøkonomien. Landet er kraftig eksponert mot tradisjonell handel, elektronikk, reiseliv og finanssektoren.
Andre kvartal var forventet å gi en årsjustert vekst på 2,4 prosent sammenlignet med første kvartal. Det endte med en nedgang på 0,8 prosent.
Begrenser innvandring
Singapore tilhørte den første gruppen av såkalte «tigerøkonomier» i Asia, sammen med Taiwan, Sør-Korea og Hong Kong. Landet, med vel fem millioner innbyggere, har klart å tilpasse seg endringene i verdensøkonomien og industrien har forflyttet seg opp i verdikjeden.
Denne klatringen skjer fortsatt, men er også en av årsakene til at den økonomiske aktiviteten falt i andre kvartal.
- Dette er en del av omstruktureringsprosessen og forflyttingen opp i verdikjeden. Noe av årsaken til svekkelsen vi så i andre kvartal skyldes at produksjonen ble flyttet til utlandet, sier Singapore-økonom Michael Wan hos Credit Suisse Group til Bloomberg.
Produksjonen falt med 19,4 prosent i kvartalet sammenlignet med årets tre første måneder. Det har oppstått et stramt arbeidsmarked i Singapore med høyere lønninger. Myndighetene er blitt nødt til å begrense innvandringen etter protester fra lokalbefolkningen.
- Den pågående aksjonen mot utenlandsk arbeidskraft har også rammet tjenesteytende sektor. Det er en risiko for at dette kan fortsette de neste kvartalene. Dette truer utsiktene for den økonomiske veksten på mellomlang sikt – sett i lys av hvor mye den utgjør av den økonomiske veksten og sysselsettingen, sier seniorøkonom Irvin Seah hos storbanken DBS til CNBC.
Tjenestesektoren utgjør 68 prosent av Singapore bruttonasjonalprodukt og rundt 70 prosent av sysselsettingen, ifølge DBS.
Eiendomspriser faller i Singapore
Boligprisene faller i Singapore, ifølge nye statistikker fra Singapore Real Estate Exchange. Prisene falt med 1,4 prosent og er nå på det laveste nivået på 18 måneder.
Leilighetsprisene i Singapore har økt kraftig i mange år, drevet av blant annet utlendinger som har flyttet til byen. Eiendomsprisene ligger 57 prosent høyere i dag enn i 2009.
Boligmarkedet er i Singapore delt – bestående av subsidierte leiligheter og privateide leiligheter som omsettes fritt. Private eiendomsutviklere solgte 52 prosent færre nye leiligheter i første halvår sammenlignet med i fjor.
Reformer avhenger av valgseier
Populariteten til Sør-Koreas president Park Heun-hye har stupt på meningsmålingene etter den katastrofale ferjeulykken i vår hvor over 300 ungdommer døde. Den økonomiske aktiviteten er også betydelig lavere enn ønsket og det er ny pessimisme hos forbrukere og i næringslivet.
- Den sørkoreanske økonomien trenger tiltakspakker. Målrettede tiltak mot svake sektorer i økonomien gir langt raskere og bedre resultater enn rentekutt. Det tar erfaringsmessig tre kvartaler før et rentekutt har noen målbar effekt på den økonomiske aktiviteten, sier fagøkonom Wai Ho Leong hos finansinstitusjonen Barclays til Bloomberg.
Opposisjonen leder flere meningsmålinger for valg i slutten av juli hvor det kjempes om 15 ledige plasser i nasjonalforsamlingen. Parks Saenuri-parti må vinne minst fire av disse plassene. Hvis ikke vil det bli svært vanskelig å få godkjent en ny økonomisk tiltakspakke.
Den økonomiske veksten havnet på tre prosent i fjor. Dette er betydelig lavere enn hva myndighetene – og velgerne – ønsker.
- I teorien er det umulig å få godkjent en tiltakspakke hvis Saenuri taper valget. Det vil bli vanskelig å gjennomføre den økonomiske politikken og finansministeren kan mislykkes i forsøket på å hindre økonomien i å bremse, sier fagøkonom Oh Jung Gun ved tenketanken Korea Economic Research Institute til Bloomberg.
En sterk wonkurs har svekket konkurransekraften til landets eksportører. Samsung advarte i forrige uke at de vil få svakere omsetning og resultater enn forventet i kvartalsregnskapet som fremlegges i neste uke.
Advarer mot australske dollar
Den australske sentralbanksjefen mener at investorer har undervurdert risikoen når de har sendt verdien på den australske dollaren høyere de siste månedene. I dag gir en amerikansk dollar 1,06 australske dollar – mot 1,14 i januar.
- Det er fortsatt min oppfatning at det er vanskelig å se hvordan den australske dollaren kan være så sterk basert på de fleste analyser og beregninger en benytter. Noen investorer undervurderer sannsynligheten for en vesentlig svekkelse av valutaen på et eller annet tidspunkt. Jeg kan ikke si når det kan skje, sier sentralbanksjef Glenn Stevens i et intervju med Weekend Australian.
Blant risikofaktorene han ser er den forventede renteøkningen i USA og en uforventet hendelse i verdensøkonomien som kan utløse panikk.
- Jeg tviler på at investorer ser på den australske dollaren som en trygg havn hvis dette skjer. Jeg mistenker investorer for at de vil flykte fra den australske dollaren også, sier han.
Markedene
Kinesiske teknologi- og eiendomsselskaper ved Hong Kong-børsen leder oppgangen ved Asia-børsene fra morgenen av. Også Bangkok-børsen fortsetter oppgangen etter militærkuppet i slutten av mai.
Verdens største mobiltelefonselskap, China Mobile, har steget med nesten to prosent i formiddag. Selskapet har etter all sannsynlighet lagt bak seg et godt kvartal og er i gang med å legge grunnlaget for en internasjonal ekspansjon.
Den kinesiske pc-produsenten Lenovo fortsetter oppgangen fra i forrige uke. På fredag steg aksjekursen med 2,1 prosent og i dag har børsverdien økt med nye 0,5 prosent.
Årsaken er at Lenovo opprettholdt posisjonen som verdens største pc-produsent i andre kvartal, ifølge nye salgsstatistikker fra IDC og Gartner. Lenovo har en global markedsandel på 19,2 prosent mot 17,7 prosent for Hewlett Packard (HP).
Det globale pc-markedet vokste med kun 0,1 prosent. Lenovo, HP og Dell tok markedsandeler og økte salget med henholdsvis 15,1, 9,3 og 12,5 prosent.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15215,69 (0,34%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23314,41 (0,35%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2054,83 (0,38%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1996 (0,36%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9533,78 (0,40%)
India, BSE Sensex: 24971,26 (-0,21%)
Thailand, SET Index: 1524,91 (0,45%)
Singapore, Straits Times Index: 3289,24 (-0,14%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1884,08 (0,05%)
Indonesia, Composite Index: 5019,34 (-0,26%)
Filippinene, SE Composite: 6827,88 (-1,07%)
Australia, All Ordinaries: 5498,4 (0,43%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.