Etter nesten en uke med kraftig børsfall på de kinesiske markedene, starter torsdag med en bred oppgang i de største asiatiske aksjemarkedene – også ved de to kinesiske børsene.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen lå i pluss det meste av dagen og var opp mellom 1,5 og 2,0 prosent frem til det var igjen halvannen times handel. Da falt først børsen helt til den var i minus for dagen, før det gikk rett til himmels siste timen. Til slutt endte Shanghai-børsen opp 5,34 prosent til 3.083,6 poeng.

Nikkei-indeksen endte opp 1,08 prosent.

En rasende okse

Usikkerheten rundt den kinesiske økonomien har fått skylden for alt fra lavere personbilsalg fra japanske og tyske bilprodusenter til fastfoodkjeden KFCs kvartalsresultater. Inntrykket som gis er at kineserne har strammet kraftig inn på forbruket.

Detaljhandelsstatistikkene for juli måned viser en fortsatt vekst på over 10 prosent. Kinesiske myndigheter har i over to år brukt uttrykket «den nye normalen» for å beskrive en økonomi som er på vei vekk fra den gamle eksport- og investeringsavhengige modellen.

Kinesiske forbrukere skal dra en større del av lasset. Det gjør de; detaljhandelen vokser med over ti prosent De bruker penger på seg selv, om det er restaurantmåltider, møbler eller elektronikk; Apple økte omsetningen fra Kina med 112 prosent i siste kvartal.

Aktiviteten har fortsatt gjennom sommeren, ifølge Apples konsernsjef Tim Cook.

Konsernsjef Martin Sorrell i verdens største reklamebyrå målt i omsetning, er svært optimistisk og tror på fortsatt høy aktivitet i Kina.

- Jeg er fortsatt som en rasende okse når det gjelder Kina. Landet har vært den viktigste vekstmotoren for verdensøkonomien. Kinas vekstprospekter må sees i lys av 30 år med vekst og ekspansjon. Flere hundre millioner mennesker er tatt ut av fattigdom og beveget seg inn i middelklassen, sier Sorrell til BBC.

Robust vekst i Kina

Kinas viktigste konkurrent i Asia er Japan. Kina er også et av de viktigste markedene for japanske eksportører, blant annet bilprodusentene og komponentleverandører til elektronikksektoren.

- Markedsaktører er blitt for pessimistiske på den kinesiske økonomien. Den økonomiske veksten er fortsatt robust, sa sentralbanksjef Haruhiko Kuroda under etter en tale han holdt i Japan Society i New York på onsdag.

Han tror ikke at japanske eksportører vil bli rammet i betydelig grad av turbulensen i den kinesiske økonomien.

- Det skyldes at Kina vil opprettholde en økonomisk vekst på seks til syv prosent og japanske produkter er ganske konkurransedyktige, sa Kuroda.

Japansk invitt

I talen til japanske og amerikanske forretningsmenn og investorer i New York var Kuroda mest opptatt av å fortelle om endringene som har skjedd i den japanske økonomien de siste to årene.

- Jeg er klar over at mange mener at Japans tidligere forsøk på å skape vekst har vært skuffende. Næringslivet hadde få insentiver til å vokse. Denne gangen er det annerledes. Siden næringslivet tror deflasjonen er over vil det være sterke insentiver for å gjennomføre endringer, sa Kuroda i talen.

Sentralbanken og regjeringen har jobbet tett sammen med et overordnet mål om å fjerne deflasjon i økonomien og skape prisvekst på to prosent.

- Et resultat av denne politikken er at japanske selskaper har fått rekordoverskudd. Overskuddene er betydelig høyere enn hva de var da den japanske boblen var på sitt største rundt 1990, sa Kuroda.

Kritikere har sagt at «Abenomics»-strategien har gått på tomgang de siste 15 månedene og den tredje, og foreløpig siste pilen i arsenalet – reformer - ikke er blitt tatt i bruk.

Filippinsk vekst

Den filippinske økonomien har lagt bak seg nok et solid kvartal og fikk en vekst på 5,6 prosent, viser økonomiske statistikker som ble offentliggjort på torsdag. Dette er 0,6 prosentpoeng høyere enn i første kvartal.

Myndighetene har satt som mål å skape en «kinesisk vekst» på rundt syv prosent. Dette blir sett på som vanskelig på grunn av uroen i Kina og resten av Asia. Myndighetene har igangsatt en rekke større prosjekter som kan gi betydelig høyere aktivitet i resten av året.

Det private forbruket er høyt og holder aktiviteten i økonomien oppe.

«Den økonomiske veksten på Filippinene steg til 5,6 prosent i andre kvartal etter å ha falt til kun fem prosent i første kvartal. Situasjonen i den innenlandske økonomien ser bra ut og en fortsatt oppgang i eksporten vil bidra til en ytterligere oppgang i veksten de neste kvartalene», skriver Capital Economics i en rapport.

Markedene

Det er en bred oppgang ved alle de asiatiske aksjemarkedene torsdag morgen etter nedgangen rundt helgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har hatt de beste to dagene siden 2011.

Markedsobservatører begynner å tro at det kinesiske aksjemarkedet har nådd bunnen etter at myndighetene har intervenert med støttekjøp av aksjer tidligere i august og rentekutt denne uken.

- Rent teknisk bør aksjemarkedet ha nådd bunnen. Nå som sentralbanken har kuttet renten og reservekravet vil folk tro at dette er en form for støtte fra myndighetene. De har opparbeidet seg mye kontakter og de kan begynne å starte bunnfiske, sier leder for verdipapirhandel hos BNP Paribas Investment Partners, Arthur Kwong, til CNBCs Asia Squawk Box.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no