Det er skapt børsverdier på 50000 milliarder kroner det siste året i kina. Småinvestorer med under ni års skolegang står bak børsrallyet.

Daglig kommer det advarsler fra eksperter om at det kinesiske aksjemarkedet står foran en «betydelig korreksjon». Få tør å spå et regelrett børskrakk, men ingen blir overrasket om panikken plutselig setter inn og uerfarne småinvestorer rømmer fra aksjemarkedet.

Urimelig høy risiko

På fredag passerte verdien av de børsnoterte selskapene i Kina 10000 milliarder dollar for første gang. Til sammenligning er den samlede verdien på de japanske børsnoterte selskapene på rundt 5000 milliarder dollar.

Børsoppgangen det siste året har ført til at verdien på børsnoterte selskaper har økt med 6700 milliarder dollar (52000 mrd. kroner).

Oppgangen har skjedd det siste året – parallelt med at den økonomiske veksten i Kina vil være den laveste i år siden begynnelsen av 1990-tallet.

- Dette gjenspeiler risikoholdningene hos folk. Folk tar urimelig høy risiko i et land med en forverret økonomisk vekst, sier sjefstrateg Hao Hong hos Bocom International Holdings til Bloomberg News.

Det har kokt lenge i det kinesiske aksjemarkedet. I følge de siste statistikkene ble det åpnet 4,4 millioner nye verdipapirkontoer for aksjehandel den siste uken i mai. Dette har sannsynligvis fortsatt i juni.

Under ni års skolegang

Ifølge en undersøkelse som ble gjengitt i The Economist er det ikke sofistikerte investorer som har inntatt det kinesiske aksjemarkedet. To tredjedeler av småinvestorer har mindre enn ni års skolegang. Det er for tiden lettjente penger å tjene med aksjeinvesteringer.

I de to første ukene av juni steg nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen med over 11 prosent. Ifølge Barron’s står småinvestorer for 90 prosent av alle aksjehandler i Kina.

Utenlandske institusjonelle investorer var skeptiske da børsoppgangen startet i Kina i fjor sommer og satt lenge på gjerdet og ventet. Mange investerte i november, men etter den halsbrekkende oppgangen siden den gang har de begynte å lete etter utgangsdøren.

Fra 3. juni til 10. juni trakk utenlandske investorer 6,8 milliarder dollar ut av det kinesiske aksjemarkedet. Dette skyldes blant annet at forvaltere har problemer med å forsvare verdifastsettelsen på kinesiske aksjer.

For ett år siden ble aksjer ved Shanghai-børsen priset til under 10 ganger avkastningen. Nå ligger prisingen av aksjene på 26 ganger avkastning. Ved Shenzhen-børsen er verdifastsettelsen tre ganger høyere med rundt 77 ganger rapportert avkastning i siste regnskapsår.

Innsidere selger

Årsaken til børsrallyet er en kombinasjon av mangel på alternative investeringsmuligheter for kinesiske småinvestorer og forventninger om at det kommer nye lettelser fra sentralbanken.

Den internasjonale storbanken HSBC tror sentralbanken vil kutte reservekravet til kinesiske banker med 50 basispunktet før sommeren setter inn for fullt. Dette vil frigjøre kapital hos bankene som de kan låne ut.

Jonathan Garner, som er Morgan Stanleys sjefstrateg for Asia og fremvoksende markeder, nedgraderte kinesiske aksjer for første gang på syv år i mai og anbefalte sine kunder om å ta en profitt og komme seg ut.

Siden den advarselen har Shanghai-indeksen steget med nesten 20 prosent.

Innsidere i børsnoterte selskaper har kvittet seg med aksjer i rekordtempo i mai måned.

- Det er et barometer på hvordan folk i realøkonomien vurderer utsiktene. Dette betyr at en korreksjon er svært sannsynlig, sier analytiker Liu Junwei hos Shenwan Hongyuan til Reuters.

Kinesisk Netflix

Det kinesiske internettselskapet Alibaba vil lansere en Netflix-klone på det kinesiske markedet i løpet av sommeren. Alibaba har ambisjoner om å bli et av verdens største underholdningsselskaper og det er kjent at selskapet har hatt samtaler med amerikanske filmstudioer.

Den nye tjenesten vil gå under navnet TBO og er en ren betalingstjeneste. Det finnes konkurrenter i Kina, men de fleste benytter en reklamefinansiert modell. Alibabas TBO vil bli en ren abonnementstjeneste uten reklame – tilsvarende Netflix.

- Vårt mål er å endre begrepet hva «hjemmeunderholdning» er i Kina. Vi har som mål å bli Kinas svar på Netflix og HBO, sier Alibaba-direktør Patrick Liu.

Markedene

Kollapsen i samtalene mellom EU og Hellas sent søndag kveld er hovedårsaken til at de asiatiske aksjemarkedene åpner lavere denne uken. Partene møttes i kun 45 minutter.

Samtalene brøt sammen etter at greske myndigheter oversendte et nytt forslag til EU. Dette blir sett på som for lite – for sent. Finansministrene i eurosonen skal møtes på torsdag og dette blir av andre National Australia Bank sett på som siste tidsfrist.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Asia i dag: Aksjefesten fortsetter - kursoppgang på 4227 prosent siden mars
 

Asia i dag: En garantert måte å tjene penger på  


– Livet mitt er blitt verre»

morten.iversen@dn.no