Salgsordrene lå klare da de kinesiske børsene åpnet på tirsdag morgen etter børsfallet på 8,5 på mandag. Mange hadde ikke klart å komme seg ut av markedet og hadde gitt beskjed til meglerhusene om at de ville ut fra aksjemarkedet - for enhver pris.
Kinesiske medier karakteriserte børsfallet som «Black Monday» - tilsvarende hva USA opplevde i oktober 1987 da nøkkelindeksen falt med 22 prosent på en dag.
Ifølge redaktør George Chen i den engelskspråklige Hong Kong-avisen South China Morning Post har kinesiske myndigheter instruert statskontrollerte medier om å sensurere negative markedsnyheter etter børsfallet.
«Sensur av aksjemarkedet sender den kinesiske mediesensuren til et nytt nivå. Propagandadepartementet tror de kan kontrollere aksjemarkedet», skriver Chen på Twitter.
Frykt og smerte
Det har vært ventet at kinesiske myndigheter ville komme inn og stabilisere markedet mer enn de har allerede gjort. Hva kinesiske medier kaller en «nasjonal dugnad» for å redde aksjemarkedet består av støttekjøp av aksjer i storselskaper og sørge for likviditet.
Endringene i fastsettelsen av valutakursen i forrige uke - sammen med en elendig innkjøpssjefsindeks - utløste den siste runden med panikk hos kinesiske småinvestorer. Også i juli falt aksjekursene kraftig før situasjonen stabiliserte seg noe ved inngangen til august.
«Markedsaktørene for grepet av frykt. Nå som smerten hos investorer er høyst reell er spørsmålet hva som kan stoppe smerten», skriver markedsstrateg Bernard Aw hos den australske finansinstitusjonen IG.
Enkelte skylder på devalueringen av yuanen og den kinesiske fabrikkaktiviteten. Andre peker på en nedbremsing i den globale veksten, fallende råvarepriser og risiko fra lavere priser.
«Det er mulig at alle har rett. Hva som er interessant er at det er ingen klar utløser for nedsmeltingen av de globale aksjemarkedene. Det gjør det vanskelig å demme kapitalflukten. Vi vet at kombinasjonen av faktorer kan ha bidratt. Nedbremsing av den globale veksten, fallet i råvareprisene, deflasjonsrisikoen, kinesisk oppbremsing og tidspunktet for Feds renteøkning – alt dette skaper frykt», skriver ifølge Aw.
Aw tror ikke en reduksjon av bankenes reservekrav vil være nok til å stabilisere det kinesiske aksjemarkedet.
«Overdreven panikk»
Kina-økonomer påpeker hva de har sagt det siste året at det ikke er en klar sammenheng mellom realøkonomien og aksjemarkedet. Til tross for at den økonomiske veksten i Kina har svekket seg de siste par årene har aksjemarkedet gått kraftig opp.
«Kollapsen av aksjeboblen forteller oss ingenting om tilstanden i Kinas økonomi. Faktisk har nye statistikker vært mer positive enn hva overskriftene skulle tilsi. Store deler av den kinesiske økonomien er fortsatt sterk», skriver sjeføkonom med ansvar for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i rapporten «Panic about Chins is overblown».
Han tror på høyere økonomisk aktivitet i den kinesiske økonomien allerede i høst.
«Dette vil sannsynligvis ikke føre til at holdningene til aksjemarkedet snur. Gitt mangelen på en direkte kobling mellom markedene og økonomien, og en mangel av en global eksponering mot Kinas markeder er det ikke klart hvorfor dette skulle bety noe som helst for de fleste investorene», skriver Williams.
Kun to prosent av kinesiske aksjer er eid av utenlandske investorer, ifølge Capital Economics.
Usikker renteøkning
Det har vært forventet at den amerikanske sentralbanken (Fed) vil sette opp renten i september. Sannsynligheten for at dette vil skje er redusert betydelig de siste ukene på grunn av markedsuroen og svak kinesisk vekst.
Lavere etterspørsel og en stor dollar har rammet amerikanske eksportører hardt.
For to uker siden priset markedet inn en 48 prosent sannsynlighet for at det ville komme en renteøkning i september. Nå er sannsynligheten for at dette skjer på kun 22 prosent - ned fra 34 prosent så sent som sist fredag, ifølge IG.
- Hvis vi fortsetter å se betydelig volatilitet i aksjemarkedet og svekkelse i forkant av Fed-møtet, vil det bli lett å ha en unnskyldning for å utsette renteøkningen. Det er rikelig med tid før møtet finner sted, sier Jay Mueller hos Wells Capital Management til USA Today.
Markedene
Det er oppgang ved nesten alle asiatiske aksjemarkeder like før lunsj lokal tid på tirsdag – med unntak av de kinesiske. Det er høy volatilitet og nervøsitet og det er omsatt langt flere aksjer enn gjennomsnittet de siste 30 dagene ved nesten alle aksjemarkedene.
- Kinesiske myndigheter har enorme ressurser og verktøy tilgjengelig for å normalisere markeder. Investorer er skuffet over de politiske reaksjonene fra Kina så langt. Det er en følelse av at de offentlige tiltakene har vært uortodokse, lite effektive og dette har vært usunt for aksjemarkedet på lengre sikt, sier konsernsjef Bruno Del Ama hos Global X Funds til CNBC.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.