Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 30 prosent på under en måned. Fallet fortsetter på onsdag. De første minuttene etter at børsen åpnet falt nøkkelindeksen med over åtte prosent før den tok seg noe inn igjen. Det er en volatil dag og det gjenstår flere timers handel.

Økt systemrisiko

Børsfallet skjer til tross for forsøk fra myndighetene og de største meglerhusene på å stabilisere situasjonen med støttekjøp av aksjer og midlertidig stopp av emisjoner og nye børsnoteringer i Kina. Det er skepsis til myndighetenes tiltak.

China Securities Finance Corp. kan bli tilført nesten 700 milliarder kroner fra sentralbanken I løpet av de neste dagene for å stabilisere aksjemarkedet.

«Kinesiske myndigheter prøver hardt. Som et av de viktigste tiltakene har nesten alle finansinstitusjoner, med unntak av banker, blitt bedt om å øke sine investeringer i markedet. En av disse finansinstitusjonene har fått likviditetsstøtte fra den kinesiske sentralbanken», skriver Societe Generale i en ny rapport.

Finansinstitusjonen mener at det kinesiske tiltaket er svært risikofylt.

«Denne redningsplanen kan potensielt øke systemrisikoen på sikt. I utgangspunktet var det meste av risikoen knyttet opp mot husholdninger og småinvestorer. Med denne redningsplanen vil viktige finansinstitusjoner øke risikoeksponeringen samtidig som at markedet fortsatt er under enormt press. Vår største bekymring er at fremdriften av strukturelle reformer blir lidende», skriver Societe Generales økonomer i rapporten.

Innfører handelsstopp

Etter to timer handel på onsdag formiddag hadde Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen falt med nesten fem prosent før den tok seg svakt opp igjen. På to uker har en av Asias viktigste børsindekser falt med over 12 prosent – offisielt en «korreksjon».

Dette er dramatisk for internasjonale investorer og porteføljeforvaltere. Mange har eksponering mot det kinesiske markedet via investeringer i kinesiske selskaper børsnoterte ved Hong Kong-børsen.

Den såkalte «H-indeksen» ved Hong Kong-børsen, hvor kinesiske selskaper inngår, har falt med nesten syv prosent på onsdag formiddag ved Hong Kong-børsen. Investorer har dumpet aksjer i kinesiske meglerhus, blant annet Haitong Securities.

Ifølge en ny oversikt har 43 prosent av alle børsnoterte selskaper i Kina innført ulike typer av handelsstopp. Mange sier de er i ferd med å foreta omstruktureringer eller tilførsel av ny kapital.

Dette er i hovedsak små- og mellomstore selskaper som har vært svært populære hos småinvestorer. Disse selskapene hadde en børsverdi på 2600 milliarder dollar før handelsstoppen ble innført, ifølge Bloomberg News.

- Selskapene har ikke noe valg. Hvis de ikke stopper handelen vil aksjekursene falle til bunnen, sier verdipapiranalytiker Luo Wenbo hos Qilu Securities til FinanceAsia.

Panikk og likviditetskrise

Børsverdier på rundt 25000 milliarder kroner har forsvunnet fra Kina på under en måned. Den kinesiske kollapsen har spredd seg til andre markeder i Asia som er avhengig av den kinesisk økonomien.

Sentralbanken sa etter børsåpning at de vil sørge for tilstrekkelig med likviditet i markedet. Kinesiske forsikringsselskaper har fått fullmakt til å fordoble investeringene i enkeltselskaper – fra fem til ti prosent.

Kursfallet på onsdag ledes av kinesiske storselskaper.

- Flukten fra det kinesiske aksjemarkedet sprer seg til andre finansmarkeder. Det skaper en omfattende følelse av panikk og likviditetskrise, sier analytiker Zheng Ge hos Wanda Futures til nyhetsbyrået AFP.

Eksperter mener børskollapsen vil ha alvorlige konsekvenser for den kinesiske økonomien inn i andre halvår. Den kinesiske økonomien har hatt svakere vekst de siste kvartalene og lavere inntjening for næringslivet. Til tross for dette var det børsrally frem til juni.

Jo verre de økonomiske statistikkene var – jo mer steg aksjekursene. Dette skjedde i forventning om at kinesiske myndigheter ville trå til med støttepakker og tiltak for å stabilisere økonomien.

- Myndighetenes utfordringer med å stabilisere markedet viser nedsiden av denne troen. Som et resultat forventer vi at mange aksjer blir priset lavere fremover. Ringvirkningene fra korreksjonen har foreløpig ikke vist seg. Vi forventer lavere økonomisk vekst, dårligere inntjening hos bedriftene og en høyere risiko for en finanskrise, sier China Kina-strateg David Cui hos Bank of America Merrill Lynch til Financial Times.

Markedene

Det er nedgang ved alle de asiatiske børsene like før klokken seks norsk tid onsdag morgen. Det er markeder og selskaper som er tettest knyttet opp mot Kina som er hardest rammet, blant annet børsene i Taiwan og Hong Kong.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Aksjestrateg: - En gedigen spekulasjonsboble som er i ferd med å sprekke


Asia i dag: Mot børskrakk i Kina – festen fortsetter

Dette frykter de mest for oljemarkedet nå  

morten.iversen@dn.no