Etter tre dager med kraftig børsfall har nøkkelindeksen ved de to kinesiske børsene stabilisert seg. Mange forventet at Shanghai-børsen ville gjøre et kraftig byks på onsdag etter at sentralbanken senket renten med 0,25 prosentpoeng på tirsdag kveld. Det har ikke skjedd.

 

Fortsatt børsuro

Hvis målet med rentekuttet og reduksjonen av reservekravet til storbankene var å stabilisere aksjemarkedet, har den kinesiske sentralbanken lykkes. Det kinesiske markedet vil overflommes med likviditet de neste ukene.

- Markedsvolatiliteten forventes å fortsette på kort sikt. Vi forventer at økonomien vil ta seg opp som en «U-graf» med flere nye kutt i reservekravene i fjerde kvartal. Vi er ikke spesielt bekymret over tempoet i veksten, sier avdelingsdirektør Martin Lakos hos den australske finansinstitusjonen Macquaire Private Wealth til CNBC Asia.

Tiltakene som er lansert det siste døgnet har den samme effekten som å pumpe over 850 milliarder kroner inn i finansmarkedene, ifølge China Merchants Group Co.

Børsfallet i siste halvdel av august har vært det kraftigste siden midten av 1990-tallet. Før finanskrisen i 2008 falt Shanghai-indeksen med over 70 prosent, men dette skjedde i løpet av 12 måneder. På knappe to uker har Shanghai-indeksen falt med over 25 prosent.

- Det har vært nødvendig med en kretsbryter for å fjerne den overdrevne pessimismen og gjenopprette tilliten. Det vil være behov for ytterligere støttetiltak i de kommende ukene og månedene, sier analysesjef Frederic Neumann hos HSBC Holdings til Bloomberg News.

Kritiserer støttekjøp

Kinesiske myndigheter kritiseres for å ikke kommunisere effektivt med aktører i de internasjonale finansmarkedene. De har sendt signaler om at de ønsker å gjøre valutaen til en reservevaluta og gradvis åpne grensene slik at kinesere investorer har flere investeringsmuligheter.

Statskontrollerte kinesiske medier har denne uken advart myndighetene om å intervenere i aksjemarkedet. Ifølge China Securities Finance Corp., som har hatt ansvaret for denne redningsoperasjonen, har det ikke blitt foretatt støttekjøp de siste dagene.

«Det innenrikspolitiske fokus bør være å fortsette tilbaketrekkingen fra aksjemarkedet og avvikle redningsaksjonen. Myndighetenes tiltak er å avverge finansiell risiko og ikke støtte opp rundt aksjekursene», skriver The Economic Information Daily.

I løpet av minikrasjet på verdens aksjemarkeder har børsverdier på nesten 3000 milliarder dollar forsvunnet, ifølge beregninger foretatt av New York Times. Utenlandske investorer, som eier under to prosent av kinesiske aksjer, har solgt seg kraftig ned fra Shanghai-børsen.

 

Ingen panikk

Til tross for markedsuroen er det ingen panikk å spore hos kinesiske forbrukere og husholdninger. Kun en av 30 kinesere sitter på en aktiv aksjeportefølje, ifølge Capital Economics.

Selskapets sjeføkonom for Asia tror at Kina vil innfri og levere en økonomisk vekst for året på rundt syv prosent.

Westpac MNI China Consumer Sentiment Indicator steg med 1,8 prosent i august. Dette er tredje måned på rad.

- Den kinesiske økonomien er fortsatt en viktig årsak til bekymringen hos internasjonale investorer. Denne angsten er til en viss grad delt av kinesiske husholdninger. Men hvor utenlandske investorer ser en forverring i vekstutsiktene, ser kineserne en bedring i vekstprospektene. Med forbruk som den viktigste vekstmotoren i den nye kinesiske utviklingsmodellen er denne begynnende trenden viktig å følge, ifølge Wespacs seniorøkonom Huw McKay.

 

Markedene

Det er nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene med små bevegelser etter kraftig kursfall den siste uken. Investorer slikker sårene etter å ha blitt påført store tap - ikke bare i Kina, men også i Japan, Sør-Korea og Sørøst-Asia hvor markedene har falt kraftig i sommer.

Bloombergs råvareindeks, hvor 22 ulike råvarer inngår, har vært på det laveste nivået siden slutten av 1990-tallet denne uken. Selskaper som har hatt høy aktivitet takket være etterspørselen fra Kina begynner å se bunnen, blant annet gruvegiganten BHP Billiton.

- Kina er ikke umulig å skjønne. Vi har vært en del av dette «gamet» Slik vi ser på dette i dag er det signaler som tyder på at den kinesiske økonomien begynner å nå bunnen. Andre halvår vil være bedre enn første, sier konsernsjef Andrew Mackenzie hos BHP Billiton til Sydney Morning Herald.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.