To dager etter at den kinesiske sentralbanken foretok endringer i hvordan kursen på landets valuta fastsettes, er eksperter i finansmarkedet uenige om hva dette egentlig betyr.

Kinesiske banker har intervenert det siste døgnet for å hindre en for kraftig svekkelse - på oppdrag fra sentralbanken. De siste 15 minuttene før finansmarkedene stengte på onsdag solgte kinesiske banker amerikanske dollar for å styrke kursen på yuan.

 

Uklare spilleregler

Tjenestemenn i sentralbanken vil fortsette med endringer for å forbedre mekanismene som fastsetter kursen.

- Vi har avsluttet ordinære inngrep i markedet, men vil styre valutaen når det er irregulære bevegelser i markedet, sier visesentralbanksjef Yi Gang torsdag formiddag.

Den kinesiske valutaen styrket mens den korte pressekonferansen pågikk. Dette viser hvor nervøse finansmarkedene. Det er stor usikkerhet rundt hva kinesiske myndigheter prøver å oppnå.

Hvilke mekanismer og inngrep de snakker om er et åpent spørsmål. Sentralbanken har kommet med ulike meldinger de siste 48 timene.

«I utgangspunktet virket det som at spillereglene var klare - at sentralbanken tar utgangspunkt i markedskursen før de fastsetter den daglige valutakursen. Nå ser vi at sentralbankens foretar store inngrep i markedet for å holde valutakursen på et svakt, men stabilt nivå. Dette viser at spillereglene ikke er så tydelig som det først virket som», skriver den franske investeringsbanken Natixis i en rapport.

 

Påvirker andre valutaer

Den kinesiske valutaen er ikke like likvid som andre valutaer. Dette gjør at investorer benytter andre asiatiske valutaer som er tett knyttet opp mot den kinesiske økonomien for å utnytte svekkelsen i den kinesiske valutaen denne uken.

Den singaporske dollaren er blant de mest likvide og miniputtnasjonens økonomi tar pulsen på den globale økonomien - spesielt den kinesiske.

Singapore er et viktig omsetningsledd for råvarer, finansielle produkter og handel med resten av verden. Den singaporske valutaen er kraftig svekket.

- Det er bekymring for at de kinesiske hendelsene vil utløse en form for konkurranse om å devaluere valutaene. Mange har en tendens til å benytte den singaporske dollaren til å uttrykke sitt syn på asiatiske valutaer. Det spiller inn som en faktor i svekkelsen, sier strateg Khoon Goh hos Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg News.

 

Store ødeleggelser i Tianjin

17 mennesker er bekreftet omkommet og over 400 skadet etter eksplosjonen i den kinesiske havnebyen Tianjin onsdag kveld. Eksplosjonen skjedde ved et varehus som benyttes til å lage høyeksplosive og farlige produkter, blant annet kjemikalier.

Redningstjenestene var i ferd med å rykke ut til området etter en mindre eksplosjon. Kort tid skjedde det en større eksplosjon tilsvarende 21 tonn med sprengstoff av typen TNT.

Det antas at et titall redningsmannskaper, blant annet brannmenn, er omkommet, ifølge Beijing News. Dødstallene forventes å stige.

Det er selskapet Ruihai International Logistics som eide varehusene i industriområdet Binhai ved kysten. Børsnoterte Tianjin Port Development har stått for en modernisering og utvikling av havneområdet. Handelen i selskapets aksjer ble stoppet ved Hong Kong-børsen torsdag morgen.

Tianjin, som ligger 15 mil sørøst for Beijing, er en av de viktigste havnene i Kina. Aktiviteten ved havnen økte med 10 prosent i 2014 til nesten 450 millioner tonn.

Det er betydelige skader ved området, hvor store internasjonale selskaper som Caterpillar og Deere har fabrikker.

 

Nedtur for Alibaba

Det kinesiske internettselskapet Alibaba har lagt frem skuffende kvartalsresultater. Omsetningsveksten er den svakeste på over tre år og investorer sendte aksjen ned med over fem prosent ved New York-børsen på onsdag.

I det knappe året siden børsnoteringen, hvor selskapet hentet inn et rekordstort beløp på 25 milliarder dollar, har aksjekursen steget med under åtte prosent. Resultatet før skatt ble fordoblet i siste kvartal, men dette skyldtes gevinst fra salg av aksjer i datterselskaper.

Grunnlegger Jack Ma måtte se at formuen falt med vel seks milliarder kroner fra kursfallet. Han er fortsatt en av Asias rikeste menn med en formue på rundt 30 milliarder dollar.

Ifølge South China Morning Post ryktes det at han har kjøpt en luksuseiendom ved The Peak i Hong Kong til 1,6 milliarder kroner. Med en boligflate på rundt 950 kvadratmeter tilsvarer dette en kvadratmeterpris på nesten 1,7 millioner kroner.

 

Markedene

Det er fortsatt uro ved de asiatiske aksjemarkedene etter den kinesiske devalueringen. Internasjonale investorer er på vei tilbake på jobb etter sommerferien. Det kinesiske aksjemarkedet får fortsatt stabiliserende støtte fra myndighetene og finansinstitusjoner.

Den kinesiske pc-produsenten Lenovo, som har toppet salgsstatistikkene de siste årene etter kjøpet av pc-divisjonen til IBM, fikk et halvert kvartalsresultat. Ifølge styreformannen skal de redusere arbeidsstyrken med 3200 ansatte - tilsvarende fem prosent.

En rapport fra analyseselskapet Dupre Analytics, som er ukjent for de fleste, påstår at den kinesiske aluminiumsprodusenten China Zhongwang står bak omfattende momssvindel. Aksjekursen på China Zhongwang, som er verdens nest største produsent av aluminium, falt med 17 prosent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.