Utenlandske investorer har vært villige til å ta en skyhøy risiko for å komme seg inn på det kinesiske markedet. Eiendomsselskapet Kaisa har sannsynligvis misligholdt et utenlandsk obligasjonslån.
Kinesiske eiendomsselskaper har bygd og investert hva de har maktet det siste tiåret.
Flere millioner leiligheter står ubebodde og myndighetene har lagt begrensninger på bankers utlån til eiendomsspekulanter. Prisene har falt i de største byene det siste året.
Kreativ finansiering
Eiendomsselskapene har vært svært kreative for å få på plass finansiering. Børsnoterte selskaper har hatt flere muligheter, blant annet å utstede obligasjoner rettet mot utenlandske investorer.
Ifølge Dealogic har eiendomsutviklerne 55,7 milliarder dollar i utenlandsk gjeld. Utstedelse av obligasjoner har gitt utenlandske investorer en mulighet til å investere i Kina – et land som fortsatt har kapitalkontroll og restriksjoner på finansiering.
Kaisa Group Holdings er blitt sett på som et av de mer seriøse kinesiske eiendomsutviklerne – med gode kontakter med lokale myndigheter. Muligens for gode; ryktene går om at selskapet er under korrupsjonsetterforskning. Dette er ikke bekreftet.
Selskapet er basert i den sørkinesiske byen Shenzhen. Det har vært høy etterspørsel etter eiendom fra nabobyen Hong Kong, hvor prisnivået er langt høyere.
Det virker som at selskapet ikke har klart å betale en rente på rundt 27 millioner dollar til obligasjonsinnehaverne og er i teknisk mislighold. Fristen gikk ut på torsdag kveld.
En representant for Keisa sier til Wall Street Journal at han «vet ikke» om selskapet har betalt innen fristen.
Over 20 internasjonale investorer venter på utbetalinger, blant annet BlackRock og fondsselskapet Fidelity Investments. Kaisas styreformann trakk seg like før nyttår. Flere direktører har forsvunnet de siste ukene.
Høy risiko
Problemene i selskapet har kommet overraskende. Ifølge Wall Street Journal var det ingenting fra regnskapene som tydet på at selskapet har hatt problemer. Kinesiske selskaper har foretatt store, skjulte låneopptak de siste årene – også fra gråmarkedet for å holde hjulene i gang.
Aksjekursen på selskapet ble halvert fra slutten av november inntil handelen ble stoppet opp før jul.
- I løpet av en fireukersperiode har driften hos Kaisa nesten kollapset. Dette vil øke nervøsiteten investorer har til den kinesiske eiendomssektoren, sier analysesjef Charles MacGregor hos kredittanalyseselskapet Lucror Analysis til avisen.
FinanceAsia påpeker at problemene hos Kaisa er en bekymring for hele den kinesiske eiendomssektoren.
«Offshore-investorer har kjøpt kinesisk eiendomsgjeld i hopetall og vært villige til å akseptere usikrede obligasjonsstrukturer. Resultatet er at de er underordnet kinesiske långivere som vil ha førsteprioritet ved mislighold», skriver finanstidsskriftet.
- Dette er en test for obligasjonsstrukturen. Mange utenlandske investorer har kjøpt seg inn og eiendom utgjør den største sektoren, ifølge advokatpartner Howard Lam hos Latham & Watkins.
Enestående situasjon
Kredittvurderingsselskapet S&P mener situasjonen som har oppstått er enestående for Kina.
- Vi har egentlig ikke så mye presedens for et mislighold i utenlandsmarkedet. Det har ikke vært en grundig gjennomgang tidligere så Kaisa vil være en casestudie for denne typen mislihold, sier analytiker Chris Yip hos S&P til FinanceAsia.
Kina frykter «Japan-syken»
Overkapasitet i den kinesiske industrien har ført til nok en måned med prisfall i produsentprisene. Desember-statistikkene viser at fabrikkprisene falt med 3,3 prosent på ett år. Dette er det største prisfallet på to år.
Den lavere oljeprisen og andre råvarer gjør at fabrikkene har lavere inntakspriser før de starter produksjon. Dette er ikke hele årsaken.
- Fallet i oljeprisen er en faktor, men viktigere er en svak global økonomi – se på Europa og Japan. Over hele verden presses inflasjonen lavere, Kina-økonom Larry Hu ved Macquarie Securities i Hong Kong til Bloomberg News.
Konsumprisene økte med 1,5 prosent i Kina i desember – 0,1 prosentpoeng høyere enn i november. Målet er en prisvekst på tre prosent.
- Jeg tror den kinesiske deflasjonsrisikoen er stigende. Sentralbanken har rom til å komme med nye lettelser, sier Kina-økonom Ma Xiaoping hos HSBC til Wall Street Journal.
Sentralbanken er forsiktige og frykter at nye lettelser som vil gi bankene økte midler til utlån, vil føre til bobler i økonomien – blant annet i eiendomssektoren.
Japan endte inne i en deflasjonsspiral ved inngangen til 1990-tallet og dette er en tilstand Kina ønsker å unngå. «Abenomics»-politikken som føres i Japan for tiden har som mål å skape prisvekst på to prosent. Det har vist seg vanskelig.
- Kina må innse at en svært lav prisvekst kan være dårlig for økonomien. Det ødelegger insentivene selskaper har til å investere, påpeker Kina-økonom Haibin Zhu hos JP Morgan overfor Wall Street Journal.
Innrømmer valgnederlag
Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa tapte valget på torsdag og lover å samarbeide med opposisjonskandidat Maithripala Sirisena for å sikre et fredelig maktskifte.
Rajapaksa skrev ut et overraskende nyvalg i november – flere måneder før det var nødvendig, sterk i troen på at han ville vinne.
- Dette er et svært viktig øyeblikk for Sri Lankas demokrati. Vi må huske at dette er et valg som har vært anti-Rajapaksa. Nå står Sirisena og koalisjonen overfor store utfordringer og må levere hva han har lovet, sier analytiker Sasha Riser-Kositsky hos Eurasia Group til Financial Times.
Sri Lanka forventer å oppnå en gjennomsnittlig økonomisk vekst på åtte prosent de neste fem årene, ifølge landets sentralbank.
Markedene
Oppgangen fra torsdag fortsetter ved de asiatiske aksjemarkedene. Oljeprisen har holdt seg stabil. Det er forventningene til at USA vil styre den globale økonomien høyere i 2015 som delvis ligger bak optimismen.
Den prisutviklingen i Kina dro Shanghai-børsen lavere ved børsåpning, men har tatt seg opp ved lunsjtider lokal tid.
morten.iversen@dn.no
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.