Det har vært usedvanlig lav aktivitet ved aksjemarkeder over hele verden de siste ukene.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med 1,4 prosent den siste måneden. Shanghai-børsen har hatt en oppgang på i underkant av tre prosent i samme periode. De siste par ukene har den viktigste kinesiske nøkkelindeksen falt.
Venter på sjefen
Samleindeksen for fremvoksende markeder i Asia falt med 0,2 prosent på fredag.
Investorer er nervøse og venter på signaler fra den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen. Hun skal holde en tale under Jackson Hole-konferansen for sentralbanksjefer på fredag.
Årets tema er hvordan markedene vil forholde seg til en verden hvor det er lav rente – og i mange tilfeller negative renter, som blant annet i deler av Europa og i Japan. De historisk lave rentene har ikke gitt ønskede resultater.
I Japan har valutaen styrket seg etter at renten havnet på minussiden for vel seks måneder siden.
Verdens aksjemarkeder venter på signaler fra den amerikanske sentralbanksjefen om det går mot en renteøkning i år.
«Markedene vil spesielt være interessert i om hun følger utspillene fra noen av kollegene som nylig har signalisert at markedene har underpriset sannsynligheten for en kommende innstramming fra Fed. Disse kommentarene har ikke beveget markedsprisingen, men hvis sjefen kommer med samme signaler vil markedene sannsynligvis lytte», skriver strateger hos den australske storbanken ANZ i en rapport på fredag.
Frykter følelser
Investorer har flokket til fremvoksende aksjemarkeder i år. Dette har fortsatt med full styrke gjennom sommeren. Rekordlave renter har ført til høyere risikovilje.
Ifølge en ny oversikt fra Institute of International Finance mottok fremvoksende aksjemarkeder netto 13,2 milliarder dollar fra slutten av juli frem til utgangen av forrige uke. I første halvår mottok fremvoksende markeder i gjennomsnitt 85 millioner dollar i uken.
Dette er høyere enn netto investeringer i utviklede markeder i samme periode.
Eksperter peker på at signaler om en renteøkning i USA kan endre interessen for fremvoksende aksjemarkeder.
- Dessverre har følelser en enorm innflytelse på markedene. Hvis Fed setter opp renten vil det ha konsekvenser for aksjer i Asia. Alle verdipapirer er priset basert på det risikofrie rentenivået som eksisterer. En økning i den risikofrie renten vil være skadelig for aksjer, sier investeringsdirektør for Asia hos Macquarie Investment Management, Sam Le Cornu, i et intervju med CNBC.
Han mener at en amerikansk renteøkning vil ha «uheldige konsekvenser» for Kina.
- Vi vil sannsynligvis se kapitalflukt fra Kina. Det vil ha implikasjoner på valutaer og aksjer over hele Asia, sier Le Cornu.
Positive til fremvoksende markeder
Capital Economics spør i en ny rapport om det er grunn til å være bekymret for fremvoksende markeder. De gir svaret selv.
«Vi forventer at aksjekursene i fremvoksende markeder vil stige de neste par årene selv om innstramminger fra Fed», skriver analyseselskapet.
De tror at fellesindeksen MSCI Emerging Markets Index vil stige med 15 prosent frem til utgangen av 2018.
«Selv om en strammere pengepolitikk vil være en hemsko for fremvoksende aksjemarkeder er det grunner til å være forbli positive», skriver Capital Economics og viser til tilsvarende innstrammingssykluser, blant annet i 1994.
Senior markedsøkonom David Rees tror at den amerikanske sentralbanken vil være forsiktig med å foreta renteøkninger hvis de merker det forårsaker uro i de globale markedene.
«Skjer det vil det sannsynligvis føre til at Fed venter med flere renteøkning», skriver Rees.
Markedene
Oljeprisen klarer fortsatt ikke å klatre over det psykologiske viktige 50 dollarnivået. Etter en fin oppgang på torsdag har oljeprisene falt svakt i asiatisk handel på fredag morgen, men ligger høyere enn da de europeiske markedene stengte i går.
De siste japanske statistikkene viser at kjerneinflasjonen var på minus 0,4 prosent i juli. Sentralbanken velger å bruke en annen definisjon hvor ferske matvarer ikke inngår. Denne var enda verre i juli og falt med 0,5 prosent sammenlignet med for ett år siden.
Dette er den laveste prisveksten siden 2013. Regjeringen har satt et inflasjonsmål på to prosent. Denne fristen er utsatt flere ganger.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.