Handelstallene for juni ble lagt frem mandag formiddag lokal tid. Disse viser et fall i importen med 6,7 prosent sammenlignet med for ett år siden. Dette er riktignok en bedring sammenlignet med mai, da importen stupte med 17,9 prosent.

Svak etterspørsel

Den kinesiske industrien sliter med overkapasitet i nøkkelsektoren, økte lønnskostnader og valutaen har styrket seg mot de største handelspartnerne. Dette har gitt en lavere eksportvekst enn hva myndighetene ønsker seg.

I juni økte eksporten med 2,1 prosent – langt lavere enn hva myndighetene ønsker seg. Importfallet sørget for et handelsoverskudd på 274,2 milliarder yuan (45,8 mrd. dollar). Eksportveksten var den første på fire måneder.

Kinesiske myndigheter har lovet å komme med tiltak for å øke handelen med omverdenen. I mange år hadde Kina en eksportvekst på over 20 prosent og dette var en viktig motor i den generelle økonomiske veksten for landet.

- Importen bedret seg betydelig i juni sammenlignet med mai på grunn av lavere importtariffer. Eksporten forventes å opprettholde en svak vekst de kommende månedene og vil støtte opp rundt økonomien, sier Kina-økonom Liu Xuezhi hos Bank of Communications til Bloomberg News.

Økonomer i det kinesiske tolldirektoratet peker på fortsatt svak etterspørsel i det globale markedet og overkapasitet hos kinesiske fabrikker.

To dager før fremleggelsen av detaljerte økonomiske handelsstatistikker for andre kvartal forventes det en vekst på under syv prosent. Myndighetene har et ønske om å oppnå en økonomisk vekst på «rundt syv prosent» for 2015.

Den kinesiske økonomien innfridde i første kvartal. I andre kvartal har noen av verdens største finansinstitusjoner nedjustert prognosene og tror at den kinesiske veksten vil havne på rundt 6,8 prosent.

«De svake handelsstatistikkene fra andre kvartal tyder på det den økonomiske veksten vil bli dårligere», spår sjeføkonom med ansvar for Kina hos den australske storbanken ANZ på mandag.

Nedsyltet i gjeld

Den svakere etterspørselen i Kina rammer handelspartnerne hardt. Den sørkoreanske eksporten, som står for rundt halvparten av landets bruttonasjonalprodukt, har falt hver måned i år. Parallelt med dette økes gjelden i mange asiatiske land.

«Kombinasjonen av fallende avkastning i Asia og høyt gjeldsnivå tvinger frem gjeldsreduksjon. Dette kan føre til kapitalflukt», skriver Morgan Stanley, som tror at denne kapitalen blir overført til amerikanske dollar, i en ny rapport.

Den filippinske eksporten falt med 17,4 prosent i mai. I Thailand har det vært mange måneder med fall i eksporten. Den svarere etterspørselen fra Kina etter blant annet rågummi, mineraler og andre råvarer får skylden.

- Den siste nedgangen i den filippinske eksporten, og i andre asiatiske land, gjenspeiler de generelle markedsutsiktene og konsensus på kort sikt. Det signaliserer en nedgang i den globale økonomien, sier direktør Emmanuel Esguerra hos National Economic and Development Authority på Filippinene til GMA News.

Miniputtstaten Singapore har erfaringsmessig vært i stand til å ta pulsen på Asia flere måneder for detaljerte økonomiske statistikker foreligger. Dette skyldes at byen er et av verdens viktigste finanssentre og følger kapitalbevegelsene til hele Asia tett.

Finansdirektører er pessimistiske for Asia-regionen når det gjelder resultater i år, ifølge en undersøkelse fra Bank of America Merrill Lynch.

- I det store bildet er veksttrenden nå mye lavere enn hva den var, sier Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics til Bloomberg News.

Venter på rentesjokk

Eksperter kritiserer fremvoksende land i Asia av for ikke å ha gjennomført reformer og investert i utdannelse og infrastruktur de siste årene når lave rente i vestlige land har ført til strøm av kapital til blant annet Indonesia, Thailand og Filippinene.

I stedet har landene bygd opp gjeld – spesielt forbrukergjeld.

- Asia red høyt på bølgen som feide inn på grunn av enorm global økonomisk stimuli de siste årene. Nå nærmer forfallsdatoen seg på dette, sier analysesjef for Asia hos storbanken HSBC; Frederic Neumann, til Bloomberg News.

Det er et tidsspørsmål for en amerikanske sentralbanken (Fed) setter opp renten. Dette kan føre til kapitalflukt fra blant annet Indonesia, Malaysia og Thailand. Disse økonomiene er allerede svært sårbare med en svakere økonomisk vekst enn tidligere.

Markedene

Det er en oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene – ledet av kinesiske myndigheters støttetiltak for å hindre at aksjekursene ved landets to børser fortsetter fallet.

Det ble innført handelsstopp i over 1400 børsnoterte kinesiske selskaper i forrige uke da panikken satte inn og sendte aksjekursene ned med ti prosent daglig. I dag er handelsstoppen opphevet for rundt 400 selskaper og de leder et minirally.

Delindelsen CSI 500, hvor småselskaper inngår, har steget med over syv prosent etter tre timers handel ved de kinesiske børsene. Dette er den største oppgangen siden 2008. En tredjedel av små- og mellomstore selskaper har steget med ti prosent i dag.

- Vi stiller spørsmål ved om regjeringens inngripen mot markedskreftene vil lykkes over en lengre periode. Vi tror at markedsfallet, kombinert med svak inflasjonspress, vil føre til at sentralbanken vil kutte renten og reservekravet på nytt i år, sier Kina-økonom Katie Hill ved ANZ til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no