På søndag ettermiddag var mange tusen demonstranter utenfor hovedkontoret til bymyndighetene i Hong Kong. Med bannere som «Slipp fri Hong Kongs bokhandlere nå» og «Mot politisk forfølgelse» gjorde de klart sin misnøye med hva de mener er kinesisk innblanding i byen.

Det har også vært demonstrasjoner utenfor kinesiske ambassader i utlandet de siste 24 timene, blant annet i London. Kinesiske myndigheter bekrefter ikke noe.

Forsvunnet bokhandler

I Kina er det blitt svært vanlig at fremtredende næringslivstopper og opposisjonelle forsvinner i perioder for «å bistå i etterforskning». Dette er en form for varetektsfengsling. Toppsjefen for det kinesiske investeringsselskapet Fosun forsvant i over en uke i desember.

Da forleggeren Lee Bo ikke kom hjem den 30. desember til avtalt tid, kontaktet hans kone politi og medier. Med god grunn. De siste ukene har fire andre personer med tilknytning til bokhandleren og forlaget Mighty Current, som Lee driver, forsvunnet sporløst.

Hans kone mottok en merkelig telefonsamtale fra ektemannen.

- Nummeret han ringte fra var registrert i Shenzhen (en kinesisk by like nord for Hong Kong, red. anm.). Han snakket til meg på mandarin. Han snakker veldig sjelden mandarin, sa Sophie til Hong Kong Cable Television.

Mandarin er hovedspråk i Kina; i Hong Kong er det kantonesisk mest utbredt og mange som snakker mandarin forstår ikke kantonesisk.

Hun spurte mannen om forsvinningen hadde forbindelser til fire andre som også har forsvunnet de siste månedene. Dette bekreftet han.

Nå har hun trukket tilbake savnetmeldingen. Dette skjedde etter stort mediepress i Hong Kong og Asia. Ektemannen skal ha sendt en telefaks og sagt han «bistår i en etterforskning».

Natt til mandag, etter de store demonstrasjonene på søndag, mottok hun også en videomelding fra mannen hvor han sier han «frivillig har reist til Kina».

- Sjokkerte og forferdet

Under avtalen som ble inngått mellom Kina og Storbritannia for over 30 år siden skal Hong Kong ha et uavhengig rettssystem fra Kina og ytringsfrihet. Mange mener at Kina er i ferd med å bryte avtalen etter en rekke forsvinninger.

Forsvinningen har skapt kraftige reaksjoner i Hong Kong, hvor det var store demonstrasjoner mot Kinas innflytelse i styringen av byen i 2014. Dette sendte aksjemarkedet lavere i 2014. Dette er i ferd med å skje igjen.

På mandag formiddag falt Hang Seng-indeksen til under 20000 – for første gang siden 2013. Siden nyttår har nøkkelindeksen falt med nesten 10 prosent.

- Dette er helt skremmende, sa politiker Sin Chung-kai til fjernsynskanalen RTHK på søndag.

Det har vært kraftige reaksjoner fra USA, Storbritannia og EU. USA sier de er «urolige» og EU sier i en uttalelse at de et «svært bekymret».

- Hvis det stemmer at Kina er involvert i dette er det et alvorlig brudd på selvstyreavtalen som ble inngått, sa Storbritannias utenriksminister Philip Hammond under et besøk i Kina før helgen.

- Kun navnet igjen

Det har vært kraftige reaksjoner fra studentledere, som advarte for to år siden om at Kina ville forsøke å få økt innflytelse i Hong Kong – også via ulovlig metoder.

- Hong Kong er ikke Hong Kong lenger – det er kun navnet som er igjen, sa studentaktivisten Agnes Chow i en video hun publiserte i forrige uke på sosiale nettverkssteder. Chow var en av lederne av studentdemonstrasjonene i 2014.

Hun karakteriserte forsvinningen som en «hvit terrorhendelse» - et uttrykk som ofte benyttes i undertrykkelsen av politiske dissidenter.

- Folk i Hong Kong er svært sjokkerte og forferdet. Det er grunn til å tro at dette er politisk motivert og at han er ulovlig bortført til fastlandet, sa politiker Albert Ho til Hong Kong Standard.

Lederen for Hong Kong sa på en pressekonferanse han er «svært bekymret» på hva som har skjedd, men hverken han eller politiet sier de vet hva som har skjedd og at det er ingen indikasjoner på at Kina står bak.

Dette nekter mange å tro.

- Dette er hva befolkningen i Hong Kong er mest bekymret for – at de kan bli arrestert av kinesisk sikkerhetspoliti og sendt over grensen til Kina, sa Lee Cheuk-yan i demokratibevegelsen Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China til South China Morning Post.

Presidentens elskerinne

Gui Minhai, som har svensk statsborgerskap, er en av aksjonærene i forlaget Mighty Current, som eier bokhandelen. Han forsvant sporløst under en reise til feriebyen Pattaya i Thailand i november. Thailandske myndigheter sier de ikke er kjent med forsvinningen.

- Våre ambassader i Bangkok og Beijing undersøker dette via lokale myndigheter. Svenske politimyndigheter jobber med saken. Vi har fortsatt ingen pålitelig informasjon om hvor mannen oppholder seg, sier pressetalsmann Gabriel Wernstedt i det svenske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Ifølge politikeren Albert Ho, som har vært fast kunde i bokhandleren, var forlaget i ferd med å gjøre klar publisering av en bok om Kinas president Xi Jinpings tidligere elskerinne.

- Det har vært mange advarsler om å ikke publisere boken. Den har ikke gått i trykken, men dette har nok noe med det å gjøre, sier Ho til nyhetsbyrået AFP.

Markedene

Volatiliteten fra forrige uke fortsetter ved de asiatiske aksjemarkedene med en bred nedgang – ledet av børsene i Hong Kong, Kina og Singapore – hvor nøkkelindeksene har falt med over to prosent.

Oljeprisen har falt med rundt to prosent i asiatisk handel og omsettes til under 33 dollar fatet. Årsaken er et fall i etterspørselen fra Kina – både mot foregående måned og mot 2014, ifølge finansinstitusjonen Barclays.

DN Direkte følger markedene tett i hele dag. Få med deg det siste idet det skjer hos DN Direkte.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no