Siden Kina begynte å eksperimentere med markedsreformer på 1980-tallet og åpnet aksjebørser i Shenzhen og senere i Shanghai, har det alltid vært begrensninger på omsetningen av aksjene. Det ble etablert to ulike aksjeklasser for kinesiske og utenlandske investorer.
Disse aksjeklassene skal fortsatt bestå, men fra 17. november skal internasjonale investorer kunne handle aksjer notert ved Shanghai-børsen via meglerhus i Hong Kong. Dette vil forenkle handelen og forventes å øke interessen for kinesiske aksjer.
- Mange utenlandske investorer er begeistret. Dette er trolig det siste store fremvoksende markedet som ikke er åpnet for utenlandske investorer. Globale investorer har neppe sett en slik mulighet – i en så stor skala – som gjør en rebalansering mulig, sier børsdirektør Charles Li ved Hong Kong-børsen til Marketwatch.
Viktig skritt
Planen var å starte «Shanghai-HK Connect» for over en måned siden, men dette er blitt utsatt. Enkelte tror at demonstrasjonene i Hong Kong i september, som var rettet mot sentralmyndighetene i Beijing, førte til denne utsettelsen.
- Usikkerheten er blitt fjernet og dette gir ny energi til aksjer, sier direktør Dickie Wong hos Kingston Securities til næringslivskanalen CNBC Asia.
Dette blir sett på som et svært viktig skritt for Kina i retning av å åpne kapitalmarkedet. Dette er noe myndighetene sier de vil prioritere. En renteliberalisering er også underveis, noe som vil gi bankene større handlingsrom til å fastsette renten og skape reell konkurranse.
- Dette programmet vil gi bredde og dybde til hva som har vært to atskilte markeder. Det er trolig begynnelsen på en styrt åpning av det kinesiske kapitalmarkedet – ikke bare i aksjer, men andre investeringer også, sier leder for verdipapiranalyser hos Nomura Holdings, Vicky Fung, til Bloomberg News.
Fortsatt restriksjoner
Det kinesiske aksjemarkedet har verdier på over 4200 milliarder dollar (28000 milliarder kroner). Kinesiske aksjonærer kan også handle aksjer ved Hong Kong-børsen.
Det er fortsatt en rekke restriksjoner på plass for aksjehandel via de to børsene. Kapitalkontrollen i Kina består som tidligere og ikke alle de børsnoterte selskapene inngår i eksperimentet.
Foreløpig har 568 kinesiske selskaper fått godkjennelse til å delta. Goldman Sachs tror over 300 andre selskaper også vil få delta.
«Dette skaper i realiteten verdens nest største aksjemarked», skriver Goldman Sachs.
Det forventes en daglig omsetning av Kina-aksjer på 3,8 milliarder dollar fra Hong Kong i løpet av kort tid. Dette kommer i tillegg til hva mange tror blir en fornyet interesse i kinesiske aksjer fra lokale småsparere.
Venter fortsatt børsoppoppgang
Dickie Wong hos Kingston Securities tror nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen skal opp ti present før årsslutt. De siste seks månedene har Shanghai-børsen steget med 20 prosent.
Internasjonale fond vurderer hvordan de skal forholde seg til disse endringene. Det forventes det blir etablert rene Kina-fond som småinvestorer fra hele verden kan investere direkte i.
Hong Kong ønsker også å spille en viktig rolle i internasjonaliseringen av den kinesiske valutaen.
«Vi er svært fornøyd med denne beslutningen etter intensive diskusjoner og forberedelser. Tilknytningen mellom Hong Kong og Shanghai vil også akselerere utviklingen av oppgjør i yuan i Hong Kong og nå nye høyder», skriver Hong Kong Monetary Authority.
Gjennombrudd for Kina og Japan
Lederne av Asias to stormakter – Kina og Japan – møttes for første gang siden Xi Jinping og Shinzo Abe kom til makten for to år siden. Det er ikke kjent hva de diskuterte under det lukkede møter, som japanske diplomater kaller et «bilateralt møte».
- Dette er det første møtet mellom Japan og Kina på to og et halvt år. Det er et viktig skritt. Vi ønsker dette velkommen og forhåpentligvis vil dette redusere spenningen som har eksistert over øyområdene. Det er dette vi og andre land har håpet ville skje, sier Australias utenriksminister Julie Bishop.
Abe skal holde en pressekonferanse senere i dag.
Kina lokker til seg frihandelspartnere
Kina og Sør-Korea har kommet til enighet om en frihandelsavtale mellom de to landene. En signering av avtalen skal skje senere på mandag mellom presidentene. Sør-Korea har allerede frihandelsavtaler på plass med USA og EU.
Siden Kina og Sør-Korea etablerte diplomatiske forbindelser i 1992 har handelen økt fra vel seks milliarder dollar til nesten 230 milliarder dollar i fjor.
Som et av få land har Sør-Korea hatt et handelsoverskudd overfor Kina i nesten hele perioden. I fjor var dette på over 62 milliarder dollar. Hovedårsaken er eksport av elektroniske komponenter til kinesiske fabrikker.
USA har forsøkt å få Sør-Korea med som medlem av handelsgrupperingen Trans-Pacific Partnership (TPP). Her er Kina ekskludert da de ikke oppfyller kravene som er satt, blant annet respekt for menneskerettigheter og arbeidsforhold.
Kina har satt inn alle ressurser de siste ukene for å få viktige handelspartnere til å forplikte seg til en bredere avtale hvor hele Stillehavsregionen inngår.
Frykt for deflasjon i Kina
Den kinesiske inflasjonen er betydelig lavere enn hva myndighetene har budsjettert. Oktoberstatistikkene viser en prisvekst på 1,6 prosent – under det halve av hva myndighetene har budsjettert med. Matvareprisene steg med 2,5 prosent.
Produsentprisene faller og det er overkapasitet i nøkkelsektorer i industrien.
«Risikoen for en deflasjon har økt ettersom den økonomiske veksten forventes å avta de nærmeste kvartalene. Dette er en betydelig risiko og krever at kinesiske myndigheter overvåker situasjonen tett og iverksetter tiltak raskt», skriver storbanken ANZ i en ny analyse.
Markedene
Det er optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene mandag formiddag. Dette styres fra avtalen som er inngått mellom børsene i Shanghai og Hong Kong.
Asiatiske aksjemarkeder (kl. 06 norsk tid)
Japan, Nikkei 225: 16780,53 (-0,59) (sluttnotering)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23939,74 (1,63%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2446,61 (1,16%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1960,1 (1,03%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9038,09 (1,39%)
India, BSE Sensex: 27882,95 (0,05%)
Thailand, SET Index: 1573,81 (-0,29%)
Singapore, Straits Times Index: 3306,33 (0,60%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1829,89 (0,31%)
Indonesia, Composite Index: 4985,18 (-0,04%)
Filippinene, SE Composite: 7208,77 (0,04%)
Australia, All Ordinaries: 5500,4 (-0,39%)
Les også: Frihandelsavtale mellom Kina og Sør-Korea
morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.