Det er nesten to år siden Shinzo Abe ble valgt som Japans statsminister og lanserte «Abenomics»-politikken. Målet er å ta knekken på deflasjonen i økonomien og skape en prisvekst på to prosent i løpet av 2015. Dette har vist seg vanskelig.
- Sjokkerende
Regjeringen og sentralbanken har så langt vært enige om målene og hva som er nødvendig for å komme dit. Det kommer til en høy pris. Den offentlige gjelden i Japan er den høyeste av noe industriland med 240 prosent av bruttonasjonalproduktet.
I april ble salgsskatten økt fra fem til åtte prosent. Abes plan har vært å foreta en ny økning i oktober 2015 til ti prosent. Økningen av salgsskatten har skremt japanske forbrukere vekk fra butikker.
På mandag morgen ble det bekreftet at den økonomiske aktiviteten falt med 1,6 prosent i tredje kvartal sammenlignet med i fjor.
- Dette er sjokkerende. Dette er ikke en situasjon hvor vi kan diskutere en økning i salgsskatten. Debatten bør dreie seg om hvordan vi kan støtte opp rundt den japanske økonomien, sier professor Etsuro Honda ved University of Shizuoka, som også er rådgiver til Abe, til Reuters.
Det var forventet en svak vekst på 2,2 prosent; ingen av analytikerne som følger den japanske økonomien forventet en nedgang i aktiviteten, ifølge Bloomberg.
- Ingen grunn til pessimisme
Finansinstitusjoner har i løpet av morgentimene på mandag begynt å justere prognosene for den japanske økonomien for inneværende år og 2015.
- Vår prognose var en økonomisk vekst på 0,5 prosent før dagens statistikker. Dette var betydelig under konsensus på en prosent. Nå virker det mer sannsynlig at verdiskapningen ikke vil bli høyere enn i år, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.
Den japanske finansinstitusjonen Nomura hadde de laveste vekstprognosene før kvartalsstatistikkene ble lagt frem. De mener at en nedbryting av underlagsmaterialet viser at justering av lagerbeholdninger hos japanske selskaper var hovedårsaken til den negative utviklingen.
- Selv om økonomien manglet drivkraft i tredje kvartal ser vi ingen grunn til pessimisme. Forbruket tok seg opp i august og september og næringslivet har begynt å bli mer positive til å foreta kapitalinvesteringer. En utsettelse av en økning av salgsskatten kombinert med en svak yenkurs vil sørge for vekst, spår analytiker Tomo Kinoshita hos Nomura.
Sjeføkonom Takuji Okubo mener den svake utviklingen er en «velsignelse» for Japan.
- Det er ingen grunn til å bli deprimert. Myndighetene har respondert med stimuli. Dette vil ha en positiv effekt i form av høyere aksjekurser, lavere obligasjonsrenter og en svakere yen, sier han.
Forventer nyvalg
Det har gått rykter den siste uken om at Abe vil avholde valg allerede i desember for å få ny tillit fra velgerne til å fortsette kursen han har lagt. Dette er ikke bekreftet av regjeringen
- Jeg kommer ikke til å kommentere hypotetiske spørsmål. Vår prioritet er å dra den japanske økonomien ut av deflasjon og gjenreise økonomien, sa kabinettsekretær Yoshihide Suga på fredag.
Abe skal avholde en pressekonferanse på tirsdag hvor det kan bli bekreftet at det skal avholdes valg om knappe fire uker, ifølge flere japanske medier.
- Da det vil ta tid for den japanske økonomien å reise seg og stå støtt kan Abes posisjon i partiet trues hvis dette avholdes senere. Han skal etter planen gjenvalges som partileder i september. Det er bedre for Abe å avholde valg på kort varsel nå. Dermed reduserer han risikoen for å miste representanter i nasjonalforsamlingen, sier professor Sadafumi Kawato hos Tokyo University til nyhetsbyrået AFP.
Abes seks forgjengere satt i gjennomsnitt i 366 dager før de ble kastet – som regel av sine egne.
Fortsatt svakt i Thailand
Seks måneder etter at militæret gjennomførte et kupp i Thailand er det fortsatt svært lav vekst i økonomien. Antall turister som landet i Thailand falt med over 10 prosent de tre første kvartalene, investorer er avventende og det private forbruket viser kun en svak vekst.
Den økonomiske aktiviteten var kun 0,6 prosent høyere i tredje kvartal sammenlignet med i fjor, viser offisielle statistikker i dag.
- Offentlige investeringer vil bli svært viktig for Thailands vekstutsikter, sier Asia-økonom Krystal Tan hos Capital Economics.
Militærjuntaen, som har tatt av seg uniformene og leder en utnevnt regjering iført sivile dresser, har lovet nye valg når en ny grunnlov er på plass og reformer gjennomført. Dette forventes først å skje ved årsskiftet 2015/2016.
Capital Economics tror den thailandske økonomien vil vokse med 3,5 prosent i 2015. Dette er lavere enn de offisielle prognosene.
Hong Kong-Shanghai-handel åpnet
Børsene i Shanghai og Hong Kong har åpnet opp for handel av aksjer ved sine respektive børser på mandag. Interessen har vært svært høy. I løpet av den første timen ble det satt inn ordrer via Hong Kong for Shanghai-aksjer på 10 ganger mer enn den tillatte handelen.
Interessen fra kinesiske investorer om å kjøpe aksjer børsnotert ved Hong Kong-børsen var derimot svært liten. Kinesiske investorer må ha minimum 500.000 yuan investert i aksjemarkedet for å kunne delta i ordningen og investere ved Hong Kong-børsen.
Utenlandske investorer fra hele verden kan investere i Shanghai-aksjer ved å etablere en handelskonto ved et meglerhus i Hong Kong. Shanghai-børsen har steget med 17 prosent hittil i år i forventning om at utenlandske investorer skal flokke til Kina.
- Dette er et historisk øyeblikk og er starten på en ny epoke for global aksjehandel, sa børsdirektør Charles Li da han åpnet opp for handel i dag.
Markedene
Bekreftelsen om at Japan offisielt er inne i en teknisk resesjon har sendt sjokkbølger gjennom det japanske aksjemarkedet i dag. Nikkei-indeksen falt med over 2,4 prosent i formiddag lokal tid.
Eksport av produkter produsert i Singapore falt med 1,5 prosent i oktober. Eksport av elektronikk og farmasi ledet nedgangen. Eksporten til det amerikanske markedet var på samme nivå som for ett år siden.
Asiatiske aksjemarkeder (kl. 06 norsk tid)
Japan, Nikkei 225: 16973,80 (-2,96%) (sluttnotering)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23974,17 (-0,47%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2495,8 (0,68%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1941,03 (-0,21%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 8900,77 (-0,92%)
India, BSE Sensex: 27992,01 (-0,19%)
Thailand, SET Index: 1576,27 (0,02%)
Singapore, Straits Times Index: 3295,53 (-0,61%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1810,73 (-0,17%)
Indonesia, Composite Index: 5062,98 (0,27%)
Filippinene, SE Composite: 7232,18 (0,21%)
Australia, All Ordinaries: 5393,9 (-0,74%)
Les også:
Asia i dag: Kritiske uker for Japans «Abenomics»
Økonomisk motvind for G20s vekstmål
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.