Li Ka-shing startet karrieren med å produsere plastblomster i den daværende britiske kronkolonien Hong Kong etter andre verdenskrig.

I løpet av de neste tiårene ble han Hong Kongs mest innflytelsesrike forretningsmann og fikk kontroll over britiskeide konglomerater.

Han ble en av de første – og største – investorene i Kina da grensene ble åpnet på slutten av 1970-tallet.

- På den tiden gav Kina meg en svært forventningsfull følelse.

Han avviser i et sjeldent intervju med Bloomberg at han har trukket seg ut fra Kina.

- De langsiktige utsiktene for fastlandet er gode. Mange er for opptatt av gjelden i de statseide selskapene og i husholdningene. De må forstå at Kina fortsatt er en stor eksportør, sier han.

Advarer mot «Brexit»

Li Ka-shing har ikke foretatt oppkjøp eller investeringer av betydning i Kina siden før 2008. Han har sett større muligheter i Storbritannia og Canada de siste årene.

Han er en av de største investorene i Storbritannia via selskapet CK Hutchison Holdings. Han har tidligere advart britiske velgere om at han vil redusere investeringene i landet hvis landet forlater EU etter folkeavstemningen på torsdag.

- Selvfølgelig håper jeg at Storbritannia ikke forlater EU, sier han.

Kina og Hong Kong har tradisjonelt stått for de største overskuddene for det børsnoterte holdingselskapet CK Hutchison Holdings, som kontrolleres av Li-familien. Selskapet har aktiviteter i 56 land, med alt fra havnedrift og infrastrukturprosjekter til telekom.

Europa står for over halvparten av resultatet – og Storbritannia for 37 prosent, ifølge årsregnskapet for 2015 - før renter og skatter. Kina var ansvarlig for 14 prosent og Hong Kong kun fem prosent av resultatet.

- Hvis resultatet blir «Brexit» vil det være skadelig for Storbritannia og ha en negativ innvirkning på hele Europa. Men det betyr ikke slutten på verden hvis «Brexit» blir en realitet, sier han.

Ønsker skatteøkning

Det har vært større demonstrasjoner i Hong Kong de siste to årene. I 2014 demonstrerte flere hundre tusen mennesker i gatene for å få økt innflytelse over valget av byens neste toppleder. Kina har nektet å gi etter og vil godkjenne alle kandidatene før de kan stille opp.

87-åringen Li Ka-shing, som fortsatt stiller på jobb hver dag som styreformann for konglomeratet CK Hutchison Holdings med over 270.000 ansatte, er bekymret for de økte inntektsforskjellene i Hong Kong – og mangel på muligheter for byens unge innbyggere.

- Det viktigste myndighetene må tenke på er hvilke muligheter som eksisterer for unge mennesker, sier han.

Eiendomsprisene i Hong Kong er blant de høyeste i verden, men det mangelen på muligheter for byens unge som opptar Li Ka-shing, som er rangert som Asias nest rikeste mann med en formue på 34 milliarder dollar.

- Hvis næringslivet beskattes med en ekstra prosent eller to vil svært mange fattige mennesker dra nytte av det, sier han i intervjuet.

Han mener det må stilles høye krav til den personen som blir valgt i 2017 til å lede Hong Kong de neste årene.

- Det viktigste er at den personen skjønner Hong Kong og kan fylle Hong Kong med håp. Hong Kong har ikke opplevd vanskeligere tider de siste 20 årene, sier han.

- Da bryter det ut kaos

Hong Kong er plassert på toppen av oversikten over steder i verden hvor det er enklest å drive business. Ifølge den siste oversikten fra den sveitsiske handelshøyskolen IMD er Hong Kong verdens mest konkurransedyktige sted – foran Sveits, USA, Singapore og Sverige.

15 prosent av familiene har en husholdningsinntekt på under 17000 kroner i måneden.

Gjennomsnittsprisen for en leilighet på 45 kvadratmeter lå i mai på 5,8 millioner kroner, ifølge Squarefoot.com.hk. Dette er riktignok 17,8 prosent lavere enn for ett år siden.

Næringslivet betaler en selskapsskatt på maksimalt 16,5 prosent. I USA er selskapsskatten på 40 prosent og gjennomsnittet i verden er på 23,6 prosent.

Amerikanske milliardærer som Warren Buffett og Bill Gates har lenge foreslått å øke skattene, men de mener at de rikeste skal betale mer. Dette avviser Asias nest rikeste.

- En kan ikke beskatte enkelte mer og andre mindre. Da bryter det ut kaos, sier Li Ka-shing til Bloomberg.

Markedene

Investorer har startet nedtelling til folkeavstemningen i Storbritannia på torsdag. I Asia er det nervøs uro. I Hong Kong var omsetningen ved børsen vært 40 prosent lavere enn en normal dag på mandag og tirsdag.

- Store finansinstitusjoner kommer ikke til å foreta store posisjoner på folkeavstemningen da dette er en binær avgjørelse med kun to valgmuligheter, sier direktør Andrew Sullivan til Wall Street Journal.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.