Kina var blant de første landene til å legge frem økonomiske statistikker for første kvartal. Internasjonale institusjoner og eksperter mener veksten er betydelig lavere enn syv prosent i første kvartal.
Under tre uker etter at første kvartal var over kunne Kina legge frem detaljerte økonomiske statistikker for første kvartal. Det offisielle målet er å skape en økonomisk vekst på syv prosent for 2015. Det ble full klaff for første kvartal.
Kinesisk gjettelek
Den amerikanske finansinstitusjonen Citibank er blant mange som har prøvd å bryte ned det underliggende tallmaterialet og la eksperter og økonomer få foreta egne kalkulasjoner. Konklusjonen er klar.
«Den økonomiske veksten er sannsynligvis overdrevet», skriver Citibank i en ny rapport.
Citibank mener den økonomiske veksten var på 4,6 prosent i første kvartal. Conference Board har kommet frem til en vekst på fire prosent og Lombard Street Research mener den økonomiske veksten var på kun 3,8 prosent i årets tre første måneder.
Det kinesiske statistikkbyrået, som er ansvarlig for å legge frem statistikkene, nekter å forklare hvordan de er i stand til å innhente og bearbeide underlagsmaterialet i løpet av et par-tre uker. I USA, Japan og EU-land tar denne prosessen mange uker.
- Hvordan byrået innhenter disse statistikkene kan en bare gjette seg til. Hele prosessen mangler innsyn og åpenhet, sier økonomiprofessor Carsten Holz ved Hong Kong University of Science and Technology til Wall Street Journal.
Oppkonstruerte statistikker
Han har utgitt en forskningsrapport på kvaliteten på kvaliteten på de kinesiske økonomiske statistikkene. I denne er han ikke i stand til å bevise at det pågår en bevisst forfalskning av økonomiske statistikker.
- Jeg ville ikke tatt dette på alvor. Statistikkbyrået ledes av lojale kommunistmedlemmer og det vil ikke overraske noen om de legger på litt for å innfri det politiske vekstmålet på syv prosent økonomisk vekst, sier Holz.
The Conference Board, som siden 1916 har publisert økonomiske statistikker og analyser fra USA og andre land, mener at den økonomiske veksten i Kina har vært på under fem prosent i nesten tre år.
Professor Harry X. Wu, som er rådgiver til organisasjonen, tror ikke kinesiske myndigheter driver med «dobbel bokføring» ved at de har egne statistikker.
- Jeg må bare le av de offisielle estimatene om en økonomisk vekst på syv prosent i første kvartal. Jeg mener det er tatt fullstendig ut av løse luften, sier Wu til Wall Street Journal.
Da Kinas nåværende statsminister Li Keqiang var leder for Liaoning-provinsen i 2007 sa han i et møte med USAs daværende Kina-ambassadør at de økonomiske statistikkene er «oppkonstruerte og derfor ikke til å stole på», ifølge WikiLeaks-lekkasjer av amerikanske ambassadedokumenter.
Vurderer å splitte og flytte HSBC
Storbanken HSBC er vinneren ved Hong Kong-børsen på mandag etter at Sunday Times skrev at bankledelsen vurderer å splitte ut den britiske personbankvirksomheten i et eget selskap. Kursen har steget med seks prosent i dag – det meste på en dag siden 2011.
Ifølge den britiske avisen foreligger det planer om å selge den britiske delen for 20 milliarder pund. Dette vil sannsynligvis skje ved å etablere Midland Bank, som HSBC kjøpte i 1992 og la inn i holdingselskapet.
Dette kommer bare dager etter at HSBC bekreftet at de vurderer å flytte hovedkontoret fra London. På begynnelsen av 1990-tallet ble hovedkontoret flyttet fra Hong Kong til London. Dette skjedde før Hong Kong ble tilbakeført til Kina.
Bankens styreformann sier til CNBC at det er et alternativ å flytte hovedkontoret tilbake til Hong Kong. Årsaken til en flytting vurderes er frykt for at Storbritannia vil gå ut av EU.
«Vi ser positivt på planene om at HSBC vurderer å flytte hovedkontoret tilbake til Hong Kong. HSBC er den største banken i Hong Kong og har dype røtter her», skriver Hong Kong Monetary Authority i en pressemelding.
Markedene
Oppgangen fra i forrige uke fortsetter ved de kinesiskstyrte aksjemarkedene på mandag. Ved børsene i Shanghai, Taipei og Hong Kong er det en kraftig kursoppgang og er på nivåer som sist ble sett før finanskrisen rammet deler av verden.
- Hva som skjer i det kinesiske markedet nå er at penger fra småinvestorer flyttes tilbake til aksjemarkedet etter fem-seks år med en stillstand. Innskuddsrentene faller og avkastningen fra andre finansinvesteringer er lav. Småinvestorer har ikke noe annet valg enn å gå inn i aksjemarkedet, sier investeringsdirektør Stephen Sheung hos SHK Private til CNBC Asia.
Dette skjer til tross for den svakeste kvartalsveksten siden 2009 og en rekke nye rapporter fra internasjonale finansinstitusjoner som peker på en langt lavere økonomisk vekst enn hva myndighetene påstår.
Resultatene i kinesiske fabrikker har falt sammenhengende de siste seks månedene –med et fall på 2,7 prosent i første kvartal.
Jakarta-børsen faller kraftig mandag formiddag. Bank Permata forventer en svakere økonomisk vekst for første kvartal, men forventer en bedring de neste kvartalene som gjør at Indonesia vil få en vekst på over fem prosent.
Les også: Prøver å løse kinesisk vekstmysterium
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.