Verdens sentralbanksjefer er i Peru i forbindelse med årsmøtene i IMF og Verdensbanken. IMFs toppsjef er ikke fornøyd med tingenes tilstand i verdensøkonomien.
Har brukt 57000 mrd. kroner
Siden finanskrisen rammet USA og Europa i 2008 har sentralbankene foretatt pengeøkonomiske lettelser på til sammen 7000 milliarder dollar (57000 milliarder kroner).
Den japanske sentralbanken forventes av mange finansinstitusjoner å øke støttekjøp av statspapirer til over 6000 milliarder kroner i året allerede i slutten av oktober.
Til tross for disse tiltakene er den globale økonomiske veksten for lav. Utsiktene for 2016 er blitt nedjustert av både IMF og Verdensbanken denne uken.
- Verden er fastlåst i et nytt middelmådig vekstmønster, sa Christine Lagarde til delegatene på torsdag.
IMF-sjefen har advart sentralbankene i verdens største økonomier om ikke å starte innstramminger for tidlig.
Den britiske sentralbanksjefen beskrev en vanskelig situasjon for seg selv og kolleger med minimalt rom for å manøvrere.
- Dette er ikke en økonomi hvor du kan gjøre feil, sa Mark Carney.
Humper på veien for Kina
Den svakere veksten i Kina er et hovedtema under møtene.
- Kina er i bevegelse, slik det har vært ventet, fra en investeringsdrevet modell til en mer konsumdrevet økonomisk modell. Dette er et bevisst valg. Det er uunngåelig at det ikke er noen humper på veien, men dette er en god utvikling og berettiget på dette stadiet i utviklingen, sa IMF-sjefen til Bloomberg.
Den økonomiske veksten i Kina forventes å havne på under syv prosent i 2015 og 2016. Dette er den laveste veksten siden begynnelsen på 1990-tallet.
- Dette er enorme endringer som er vanskelig å absorbere, vanskelig å styre og vanskelig å kommunisere. Jeg tror kinesiske myndigheter forstår dette fenomenet, ønsker å følge spillereglene og ønsker å overvåke forventningene så mye som de kan, sa hun.
I åpningstalen oppfordret hun til økt samarbeid på tvers av grensene.
- Min viktigste melding til globale politikere er at de må oppgradere planene for å få fart på veksten og redusere den globale usikkerheten, sa Christine Lagarde.
Kina inntar Middelhavet
Kinesiske investorer jakter på oppkjøpsmål i utlandet. De er blitt de største utenlandske eiendomsinvestorene i USA siden 2013. Nå inntar de Middelhavslandene.
- Den kinesiske investoren ser lengre vekk fra Kina. De ser på hvor det neste vekstpotensialet vil komme. Det siste året har Spania fått flest kinesiske kjøpere, etterfulgt av Portugal, Italia og Kypros. Hellas ligger verst an på grunn av den økonomiske krisen, sier direktør Andrew Taylor hos den kinesiske eiendomsportalen Juwai.com til CNBC.
Han sammenligner kinesere eiendomsinvesteringer i Middelhavslandene med eiendomsboblen i Kina. Storbritannia er fortsatt det mest populære investeringsmålet for kinesere i Europa.
- Vi forventer ikke at Middelhavslandene går forbi Storbritannia som en toppdestinasjon ennå, men vi ser investorer som har til hensikt å kjøpe eiendom. Dette vil ha en betydelig innvirkning på de lokale markedene, sier Taylor.
Kinesiske investorer har fått skylden for at eiendomsprisene har økt kraftig de australske storbyene Sydney og Melbourne i tillegg til Vancouver i Canada.
Markedene
Det er et børsrally underveis i Asia fredag morgen – ledet av børsene i Hong Kong, Tokyo og Singapore. Dette følger oppgang i USA på torsdag.
Eksporttallene for Filippinene for august viser en nedgang på 6,3 prosent sammenlignet med i fjor. Dette er den nest største nedgangen hittil i år, hvor det har vært et fall de siste fem månedene. Det skyldes på svak etterspørsel fra handelspartnerne.
Det er minimalt med nye økonomiske statistikker i dag. Resultatsesonger for tredje kvartal har ikke begynt i Asia.
DN følger markedene tett og vil oppdatere kontinuerlig på DN Direkte.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.