Raghuram G. Rajan har en merittliste som får cv’en til mange av verdens sentralbanksjefer til å blekne. Han har vært sjeføkonom for Det internasjonale pengefondet (IMF) og var i over 20 år professor ved University of Chicago Booth School of Business.

Uforutsigbar sentralbanksjef

I 2005 ble Rajan invitert til den årlige konferansen som Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken) avholder i Jackson Hole. Han advarte deltakerne om at det var økende risiko i finanssystemet og kom med konkrete tiltak for å redusere risikoen.

Han mente at ledere i finanssektoren ble oppfordret til å ta en høy risiko med låne- og spareprodukter som ga avkastning på kort sikt, men som ville kunne føre til alvorlige konsekvenser for finanssystemet.

Advarslene ble avvist av USAs tidligere finansminister Lawrence Summers, som mente Rajan misforstod hva som skjedde i USA og karakteriserte inderen som en «ludditter». Dette er en beskrivelse på en som er motstander av teknologiske fremskritt eller endringer i samfunnet.

Høsten 2013 ble Rajan hentet hjem til India for å bli sentralbanksjef. Dette skjedde etter en dramatisk sommer hvor aksjemarkedet i Mumbai falt kraftig og den indiske valutaen var i fritt fall. Inflasjonen var høy og den økonomiske veksten svakere enn forventet.

Rajan satte umiddelbart inn kraftig kost, men var uforutsigbar for politikerne. Han foretok syv renteendringer uten forvarsel. Dette har gjort at han har skapt seg mektige uvenner i politikken og hos næringslivseliten.

Nå får han ikke fornyet åremålsstillingen som sentralbanksjef og er i realiteten blitt sparket. Dette skjer samtidig som sentralbanken har igangsatt en full gjennomgang på omfanget av råtne lån hos indiske banker.

- Selv om jeg skulle ha ønsket å ha deltatt i ferdigstillelsen av dette arbeidet vil jeg, etter konsultasjoner med regjeringen, gå tilbake til den akademiske verden. Jeg vil selvfølgelig være tilgjengelig for landet mitt når det er nødvendig, sier Rajan i et åpent brev til kolleger.

Politikere mot sentralbanksjef

Politikeren Subramanian Swam fra regjeringspartiet Bharatiya Janata Party har ledet kampanjen for å få fjernet Rajan.

- Jeg ønsker ham ut, og det har jeg gjort klinkende klart overfor statsministeren. Rajans tilhengere har i hovedsak vært vestlige, og hans støttespillere i India hadde vestlige ideer. Folk har kommet hjem til meg og bedt om jeg skulle gjøre noe med det. Nå forventer jeg positive reaksjoner fra næringslivstoppene, sier Subramanian Swam til New York Times.

Disse reaksjonene har foreløpig latt vente på seg.

- Nyheten om Rajans avgang vil gjøre markedene mer engstelige og flyktige, sier investeringsdirektør Ritesh Jain hos Tata Asset Management til Wall Street Journal.

Det er ikke klart hvem som vil overta, men eksperter er bekymret for sentralbankens selvstendighet.

«En utnevnelse av noen fra finansdepartementet, noe enkelte mener er sannsynlig, vil øke bekymringen rundt sentralbankens selvstendighet og å fastsette pengepolitikken», skriver India-økonom Shilan Shah hos Capital Economics i en rapport på mandag.

SEBs Sean Yokota tror investorer vil vise sin misnøye.

- Det er åpenbart at investorer ikke vil like dette og du vil se det i markedene, sier han til Bloomberg News.

 

Rotete og bråkete politikk

Rajan har en høy stjerne internasjonalt og er blitt sett på som en stabiliserende faktor for India.

«Meldingen om avgangen hans er dårlige nyheter – ikke bare for India, som endelig er i ferd med å slippe løs det enorme vekst- og utviklingspotensialet landet har. Det er også uheldig for globale sentralbanker som står foran nye typer utfordringer – både politiske og relatert til overdrevne byrder som skyldes politiske beslutninger som de er nødt til å være», skriver Mohamed El-Erian, som sjefrådgiver med ansvar for økonomi hos finansinstitusjonen Allianz i en kommentarartikkel. Han var tidligere investeringsdirektør for verdens største obligasjonsfond – PIMCO.

Mohamed El-Erian skriver at verden kan ha stor nytte hvis han får en toppjobb i innflytelsesrike multilaterale økonomiske institusjoner, som Bank for International Settlement, IMF eller Verdensbanken.

«Dette er nok et eksempel hvor rotete og bråkete politikk kommer i veien for god økonomi», skriver han.

 

Markedene

Det er svak optimisme ved børsene i Japan, Sør-Korea, Hong Kong og Australia på mandag. Tokyo-børsen steg med vel 2,2 prosent på formiddagen, men som har svekket seg litt fra toppen idet ettermiddagshandelen er underveis.

Hovedårsaken er mindre bekymring hos investorer om at britiske velgere kommer til å stemme for å forlate EU under torsdagens folkeavstemning.

Det britiske pundet har styrket seg i Asia på mandag.

Den japanske eksporten falt med 11,3 prosent i mai sammenlignet med i fjor, viser nye statistikker på mandag. Det var forventet et fall på grunn av forstyrrelser i produksjon og leveranser etter jordskjelver i Kunamato i april, men fallet var større enn hva som var forventet.

Følg markedet på DN Investor

LES OGSÅ OM:

Ekstrabetingelsene under press: Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus

Ut mot Statoils press: – Mer et troll enn et lokomotiv dnPlus

Kjøp og salg til trosfeller: Millionkupp for Smiths Venner-topper dnPlus

 

SE OGSÅ:
Alpinguttas styrkeøvelser: Nordic Hamstring
Aleksander Aamodt Kilde viser deg øvelsen
00:36
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.