2014 har hatt en svakere start enn hva Verdensbanken forventet ved inngangen til året. I dag har Verdensbanken redusert vekstprognosene. Fremvoksende økonomier har et vindu på ett år for å redusere sårbarheter og gjennomføre reformer.

Dette var året da verdensøkonomien endelig skulle reise seg igjen etter finanskrisen. Det meste pekte i riktig retning ved årsskiftet; USA var på rett vei, kriselandene i EU hadde fått gjelden under kontroll og de største fremvoksende landene skulle gi ekstra drahjelp.

Det har ikke gått helt som forventet. Krisen i Ukraina, økonomiske sanksjoner mot Russland, turbulens i Kina og fortsatt uro i enkelte finansmarkeder ved inngangen til året førte til svakere vekst.

«Fremvoksende land er inne i et år med skuffende økonomisk vekst. Et svakt førstekvartal har utsatt et forventet oppsving i den økonomiske aktiviteten», ifølge Verdensbankens «Global Economic Progress»-rapport.

Humpete start på 2014

Natt til i dag nedjusterte Verdensbanken vekstprognosen for verdensøkonomien fra 3,2 prosent til 2,8 prosent.

«Den globale økonomien fikk en humpete start i år. Dårlig vær i USA, turbulens på finansmarkedene og konflikten i Ukraina var blant årsakene. Til tross for svekkelsen, ventes det at veksten vil ta seg opp utover året», skriver Verdensbanken.

Konflikten i Ukraina kom overraskende på Verdensbanken. De økonomiske sanksjonene mot Russland vil svi for landets økonomi. De forventer en økonomisk vekst for Russland på kun 0,5 prosent – ned fra 2,2 prosent fra den forrige prognosen i januar.

Situasjonen er langt mer alvorlig for Ukraina hvor den økonomiske aktiviteten forventes å falle med fem prosent. Krisen i Ukraina har redusert den økonomiske veksten for landene i regionen med ett prosentpoeng i år.

BRICS møter muren

BRICS-landene Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika er ikke den vekstmotoren gruppen var i det forrige tiåret.

Verdensbanken har nedjustert veksten for alle landene i gruppen. Brasil vil få en økonomisk vekst på kun 1,5 prosent hvis prognosene slår til.

- Vekstratene i den fremvoksende del av verden er for lave til å skape den type arbeidsplasser som er nødvendige for å forbedre livene til de fattigste 40 prosent. Det er åpenbart at land må bevege seg raskere og satse mer på innenlandske strukturelle reformer for å få en bred økonomisk vekst, sier Verdensbankens president Jim Yong Kim.

Renteøkninger

Det er et tidsspørsmål før verdens største sentralbank begynner å normalisere renten. Fremvoksende land har siden finanskrisen nytt godt av rekordlave rentenivåer. Verdensbanken mener at de ikke har utnyttet denne perioden til å gjennomføre upopulære og vanskelige reformer.

- Vårt råd til disse landene er at de har et åpent vindu det neste året. Hva kan gjøres for å redusere sårbarheter i denne perioden slik at de ikke blir dratt inn i de store problemene, sier Verdensbankens Andrew Burns, som har ledet et team av spesialister, til Bloomberg.

Prisvekst i Japan

Nye økonomiske delstatistikker bekrefter at den japanske økonomien er på rett spor. Produsentprisene økte med 4,4 prosent i mai måned sammenlignet med for 12 måneder siden. Dette er den største prisveksten siden turbulensen satte inn under finanskrisen høsten 2008.

Det overordnede målet for den økonomiske politikken til regjeringen har siden desember 2012 vært å få en generell prisvekst på to prosent innen slutten av 2015. Håpet er at høyere produsentpriser vil spre seg til høyere priser i butikkene og at det vil komme en snarlig lønnsvekst.

Drømmen om en BMW

Den tyske bilprodusenten BMW er på vei mot et nytt rekordår – takket være 22 prosent høyere etterspørsel etter luksusbiler fra fremvoksende markeder i Asia. I Kina er det en umettelig appetitt etter tyske biler.

- BMW gjør en fantastisk jobb i Kina. De klarer ikke å produsere raskt nok. Nå tredobler de produksjonen, sa fondsforvalter Mark Mobius under en investeringskonferanse i London på tirsdag.

Mobius har ansvaret for forvaltningen av 44,5 milliarder dollar hos investeringsselskapet Franklin Templeton.

Det var ventet at kinesiske bilprodusenter med egne merkenavn skulle bli alvorlige konkurrenter til internasjonale giganter. Det har ikke skjedd. Ifølge CNBC har de ikke klart å bygge opp kompetanse eller distribusjonsnettverk.

Eksporten fra lokale selskaper har falt med 12 prosent.

Markedene

Det er nesten ikke bevegelser ved de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen. Investorer venter på føringer fra sentralbankmøtet i Japan mot slutten av uken.

Manila-børsen på Filippinene har den største oppgangen med rundt åtte prosent. Siden årsskiftet har nøkkelindeksen steget med rundt 12 prosent. Filippinene var den tredje raskest voksende økonomien i Asia i første kvartal med en vekst på 5,7 prosent.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15042,58 (0,32%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23235,2 (-0,35%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2047,35 (-0,25%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2012,93 (0,06%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9221,8 (-0,01%)

India, BSE Sensex: 25583,69 (0,01%)

Thailand, SET Index: 1468,67 (-0,04%)

Singapore, Straits Times Index: 3285,6 (-0,25%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1876,71 (0,01%)

Indonesia, Composite Index: 4947,42 (0,03%)

Filippinene, SE Composite: 6831,65 (0,79%)

Australia, All Ordinaries: 5431,7 (-0,31%)

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.