Statsminister Narendra Modi benyttet helgen ved å treffe amerikanske teknologitopper på den amerikanske vestkysten. I et møte ved Facebook-hovedkontoret i Silicon Valley la han frem konkrete planer om å knytte større deler av India sammen med høyhastighets internett.
Drømmer om 20 billioner dollar
Målet er også å lokke til seg amerikanske teknologiselskaper til å investere i India.
- Det er mange land og selskaper som ikke vet hvor de kan investere pengene sine. Så jeg gir dem adressen. Her er stedet, sa Modi med henvisning til India.
Det er 16 måneder siden Modi kom til makten etter demokratiske valg. Han har lang erfaring fra å jobbe tett sammen med privat sektor for å utvikle regionaløkonomier og bedre velstanden. Det er denne suksessformelen han har lovet å bringe med seg til resten av India.
- Min drøm er å skape en økonomi på 20 billioner dollar (20000 mrd. dollar), sa Modi under en samtale han hadde med Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg i Menlo Park med rundt 1000 tilhørere som ble sendt live på Facebook.
Det indiske bruttonasjonalproduktet var på vel 2000 milliarder dollar i 2014. Modi tror det skal være mulig å få en økonomisk vekst på i gjennomsnitt nesten ti prosent årlig.
Det tok Kina 10 år å femdoble størrelsen på økonomien fra 2000 milliarder dollar til 10000 milliarder dollar.
- Nøkkelen til om vi klarer dette er internett. Vi må koble sammen de 600.000 landsbyene i India med fiberoptisk internett. Dette er drømmen, men det er fullt oppnåelig, sa Modi.
Indisk inspirasjon
Zuckerberg åpnet seansen med å vise til en samtale han hadde med Apple-grunnlegger Steve Jobs for å vise den historiske tilknytningen mellom Silicon Valley og India.
- Jobs fortalte meg at for å kunne formulere hva jeg mente var Facebooks oppdrag burde jeg besøke tempelet han hadde besøkt tidlig hvor han definerte hva Apple skulle bli, sa Zuckerberg.
Zuckerberg har vært i India flere ganger – både privat og i jobbsammenheng. I motsetning til i Kina er det ingen begrensninger for utenlandske internettselskaper som ønsker å tilby sine tjenester i landet.
Air India sier de skal gjøre sitt for å knytte tettere sammen Silicon Valley og Bengaluru i India med en direkteflyvning fra desember. Dette vil bli den lengste direkteflyvningen i verden med en distanse på 14000 kilometer og en reisetid på 18 timer.
Aktiv på sosiale medier
Facebook har hatt stor suksess i India og statsminister Modi benytter sosiale medieplattformer til å kommunisere med velgerne. Tradisjonelle medier har kritisert Modi for ikke å gjøre seg tilgjengelig til tradisjonelle pressekonferanser.
- Med den daglige kommunikasjonen mellom politikere og velgere på Facebook har vi redusert avstanden mellom myndigheter og borger, påvirket politikk og sørget for at offentlige tjenestemenn og politikere er årvåkne, sa Zuckerberg.
Han fikk full støtte fra Modi som har over 30 millioner følgere på Facebook – nest mest fleste av noen politiker, kun slått av USAs president Barack Obama. Modi har også 15,2 millioner følgere på Twitter.
- Vi brukte å ha valg hvert femte år. Nå har vi hvert femte minutt, sa Modi, som tidligere har sagt han legger ut egne statusmeldinger selv og sjekker meldinger på sosiale nettverkssteder.
Under et møte med Google på søndag la selskapets nye konsernsjef Sundar Pichai et forslag om å bygge ut høyhastighets internett ved Indias 100 største jernbanestasjoner allerede i 2016.
- Dette offentlige trådløsprosjektet vil bli det største i India og blant de største i verden målt i potensielle brukere, sa Pichai, som ble født i India.
Marginhandel stuper
Aktiviteten ved det kinesiske aksjemarkedet har falt kraftig. En ny oversikt viser at marginhandelen, hvor investorer kan låne penger for å kjøpe aksjer, er på det laveste nivået siden i desember ifjor, ifølge Financial Times.
I løpet av seks måneder ifjor mer enn fordoblet marginhandelen seg ved Shanghai-børsen fra vel 400 milliarder dollar til over 1000 milliarder dollar. Toppen ble nådd i juni med 2400 milliarder dollar, ifølge Deutsche Bank.
Den siste oversikten fra september viser at utestående lån gitt til aksjekjøp ved Shanghai-børsen er på under 1000 milliarder dollar. Siden forsommeren har det forsvunnet børsverdier på over 3500 milliarder dollar fra de to asiatiske børsene i Shanghai og Shenzhen.
Markedene
Det er blandet utvikling ved de asiatiske børsene ved inngangen til uken. Flere nøkkelmarkeder, blant annet Hong Kong, Sør-Korea og Taiwan, vil holde stengt de neste dagene.
Investorer er forsiktige med å posisjonere seg i markedet da det vil komme viktige økonomiske statistikker mot slutten av uken. Japan-børsen leder nedgangen med et fall i Nikkei-indeksen med over en prosent.
Nye industristatistikker fra Kina viser at resultatene i industrien falt med 8,8 prosent i august sammenlignet med i fjor. Dette er det kraftigste fallet på minst fire år og større enn i juli, da industriprofitten falt med 2,9 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.