Asiatiske sentralbanker frykter sterkere valutaer skal svekke konkurranseevnen til eksportørene. De har svart med å kjøpe dollar for å svekke egne valutaer. Valutareservene har nådd en ny rekord.

Da finanskrisen rammet Asia sommeren 1997 forsvant valutareservene til blant annet Thailand, Malaysia, Indonesia og Sør-Korea i løpet av noen uker. Alle prøvde å forsvare sine egne valutaer.

Det ble et mål for alle landene å bygge opp så store valutareserver som mulig for å ha som et buffer. Fra i underkant av 2000 milliarder dollar i 2003 nærmer Asia seg valutareserver på 7500 milliarder dollar i år. Kina står for over halvparten med 4000 milliarder dollar.

Dette er for store beløp – også for asiater, som tradisjonelt har vært flittige sparere.

- Asia er ikke glade for å måtte kjøpe valutaer. De er tvunget inn i dette. Den forstyrrende faktoren er lettelsene fra den amerikanske sentralbanken, sier analysesjef Frederic Neumann hos HSBC Holdings i Asia til Wall Street Journal.

11900 mrd. dollar i reserver

Asia stod for 70 prosent av økningen av verdens valutareserver i fjor. Ved utgangen av første kvartal var verdens valutareserver på 11900 milliarder dollar. Sammen med investeringer fra statlige investeringsfond nærmer landenes reserver seg 20000 milliarder dollar.

De fleste sentralbankene forvalter reservene på en trygg måte ved å plassere pengene i statlige rentepapirer. Kun unntaksvis investeres reservene i aksjer.

- Dette betyr at de uvanlig lave rentene sannsynligvis vil holde seg lave i forutsigbar fremtid, sier markedsstrateg Nikolaos Panigirtzoglou hos JP Morgan til Wall Street Journal.

Enkelte asiatiske valutaer har styrket seg mot amerikanske dollar i år, blant annet den sørkoreanske wonen. Elektronikkselskapet Samsung skyldte på en sterkere wonkurs da de prøvde å forklare svakere enn forventet omsetning og resultatsvikt på 24 prosent denne uken.

Investorer heier på «Jokowi»

Begge de indonesiske presidentkandidatene har erklært seg som vinnere etter valget på onsdag. Ferske valgdagsmålinger tyder på at Jakarta-guvernør Joko «Jokowi» Widodo vil gå seirende ut med en margin på mellom fem og åtte prosent over Prabowo Subianto.

- Markedenes oppfatning er at Jokowi vil bli den endelige vinneren. Prabowos utfordring er mer et politisk skuespill. Han ønsker ikke å innrømme tapet på dette stadiet. Det er greit nok da det offisielle resultatet ikke kommer før senere denne måneden, sier valutastrateg Khoon Goh hos Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg.

Jakarta-børsen leder oppgangen i Asia i dag.

- Hvis han vinner er dette gode nyheter for aksjemarkedet – i alle fall på kort sikt. Han er for reformer og for en ny orden, han lover å skape større åpenhet og dette er som musikk i ørene for investorer. Jeg tror markedene heier på Jokowi, sier direktør Vasu Menon hos OCBC Bank i Singapore til CNBC.

Asia-strateg Sean Yokota hos SEB i Singapore tror Jokowi vil gå seirende ut.

- Forskjellen i politikken mellom de to er ikke så stor. Jokowi er litt mer åpen til utenlandske investeringer, men ikke nok til at dette vil endre de økonomiske vekstprognosene for i år eller neste år, sier Yokota.

Han tror at valgresultatet kan ende opp i rettssystemet og frykter at det kan føre til protester i gatene fra den tapende siden. Valgresultatet blir først bekreftet den 22. juli.

Stabil kinesisk handelsvekst

Kinas internasjonale handel er på stø kurs igjen etter turbulente måneder i første kvartal. Junistatistikkene viser en eksportvekst på 7,2 prosent og en økning i importen på 5,5 prosent. Dette ga et handelsoverskudd på 31,6 milliarder dollar.

Prognoser som Reuters, Wall Street Journal og Bloomberg hadde hentet inn fra Kina-økonomer spådde en eksportvekst på rundt 10 prosent. Handelsoverskuddet var rundt fem milliarder dollar lavere enn forventet.

Ifølge det kinesiske tolldirektoratet, som utarbeider handelsstatistikkene, forventes det at eksporten vil skyte fart i tredje kvartal.

- For at vi skal kunne nå eksportmålene må det jobbes hardt de neste månedene, sa tolldirektoratets Zheng Yuesheng i dag.

Modis øyeblikk

Indias nye statsminister Narendra Modi vil legge frem statsbudsjettet i dag sammen med finansministeren. Han har lovet å igangsette en modernisering av den indiske økonomien med dype reformer og offentlige investeringer innenfor infrastruktur.

- Dette er Modis øyeblikk. Budsjettet vil bli som en trailer på hvordan filmen vil bli, sier analytiker Raj Kothari fra Sub Global Investments til BBC.

Forventningene er store og statsbudsjettet karakteriseres som det viktigste for India på 23 år. I 1991 ble startskuddet for reformer i økonomien igangsatt av Kongresspartiet.

Den indiske staten har ikke finansielle ressurser til å gjennomføre omfattende investeringer i blant annet infrastruktur uten private investorer. Utenlandske selskaper ønsker å delta, men de stiller krav om enklere markedstilgang, skattereformer og mindre byråkrati før de forplikter seg.

 

Markedene

De asiatiske markedene viser en oppgang fra morgenen av. Investorer håper at det går mot en snarlig avklaring etter presidentvalget i Indonesia. Jakarta-børsen steg med over to prosent ved åpning.

De japanske maskinordrene stupte med 19,5 prosent i mai sammenlignet med april måned, ifølge statistikker som kom i dag.

- Etterspørselen har falt i mange bransjer. Årsaken er sannsynligvis skatteøkningen i april. Det er ikke noen annen måte å forklare dette på, sier seniorøkonom  Norio Miyagawa hos Mizuho Securities Research and Consulting til Marketwatch.

Asiatiske aksjemarkeder  (kl 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15216,47 (-0,56%)  (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23250,54 (0,32%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2042,92 (0,21%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2004,45 (0,20%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9564,75 (0,78%)

India, BSE Sensex: 25468,9 (0,09%)

Thailand, SET Index: 1517,04 (0,60%)

Singapore, Straits Times Index: 3285,25 (0,30%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1891,92 (0,04%)

Indonesia, Composite Index: 5131,85 (2,09%)

Filippinene, SE Composite: 6929,84 (0,38%)

Australia, All Ordinaries: 5450,7 (0,16%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Kvinner til overs
 

  Tesla saksøkes i Kina

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia