Internasjonale finansinstitusjoner er i ferd med å legge frem prognoser for 2015 for verdensøkonomien. I Asia er det ny nervøsitet før årsskiftet. Det er tvil om Abenomics-eksperimentet i Japan vil lykkes, Kina vil få svakere vekst og svake råvarepriser rammer mange.
Stabil vekst
Den japanske finansinstitusjonen Nomura er blant de første som våger å spå detaljert på hva de tror vil skje i 2015. De velger å illustrere rapporten med et bilde av en seilbåt som ligger stille i opprørt hav og ikke kommer seg av flekken mens det lyner i bakgrunnen.
«Vi forventer at Asia (Japan inngår ikke) vil få en utrolig stabil vekst på 6,1 prosent i 2014, 2015 og 2016. Dette skjuler store avvik i de ulike økonomiene. I motsetning til konsensus tror vi at Kina står foran flere år med svakere økonomisk vekst», skriver Nomura-teamet, ledet av Rob Subbaraman.
Kina må klare å gjennomføre et sirkusstunt som få andre land har klart. Myndighetene må tilpasse hele økonomien en ny virkelighet med svakere vekst, redusere boblene i eiendomsmarkedet og fjerne overflødig kreditt i finanssystemet.
Samtidig skal det gjennomføres dype finansreformer, blant annet åpne kapitalmarkedet mot utlandet. Subbaraman tror dette er mulig for Kina å klare, men det forutsetter at lederne skjønner dette og er villig til å nedjustere vekstmålet for 2015 fra 7,5 til syv prosent.
«Vi kaller dette Kinas trippel balansegang da økonomien står foran tre svært forskjellige strukturelle utfordringer samtidig», ifølge Nomura.
Moro ved punsjbollen
Siden finanskrisen rammet i hovedsak vestlige land høsten 2008 har rentenivået vært på et historisk lavt nivå. Asiatiske land har også nytt godt av dette i form av billig kapital.
Denne epoken er snart over og mange av landene har ikke benyttet anledningen til å gjennomføre høyst nødvendige reformer i egne økonomier mens det internasjonale rentenivået har vært lavt.
«Asia har hatt for mye moro ved punsjbollen med billig kreditt. Nå er det en moden fase i den økonomiske syklusen. De negative bivirkningene kan skade den økonomiske veksten og redusere effekten fra landenes økonomisk politikk», advarer Nomura.
Nomura frykter at asiatiske land vil følge i fotsporene til USA, EU og Japan når hangoveren fra lavrentefesten setter inn og igangsette kvantitative lettelser for å få tilbake gnisten.
«Vårt svar er et ettertrykkelig «Nei!». Asia har fortsatt tid til å unngå en finanskrise. Dette krever langsynthet med fokus på å føre en forsvarlig politikk og gjennomføre reformer på tilbudssiden. Tiltak kan fjerne den kortsiktige smerten som kommer fra reformer, men de er ingen erstatning», påpeker Nomura-teamet.
Indias Gullhår-år
India har fått på plass en ny regjering og en respektert sentralbanksjef som i fellesskap vil klare å skape en ny økonomisk vekst. Den økonomiske veksten forventes å havne på 6,4 prosent i 2015 og 6,8 prosent i 2016. Dette er høyere enn Kina om to år, ifølge Nomura.
Nomura karakteriserer 2015 som «Gullhårs år» - etter folkeeventyret hvor Gullhår prøver å finne den perfekte komforten.
«Vi ser India midt i smørøyet på grunn av to svake år. En forsvarlig politikk fra sentralbanken bør sikre lav inflasjon selv når aktiviteten i næringslivet tar seg opp», skriver Nomura, som mener at risikoen er mer global for India enn fra landets innenlandske økonomi.
India er ikke immun mot volatiliteten i de globale kapitalstrømmene som forventes i 2015, men en bedring i innenriksøkonomien og lavere råvarepriser vil gjøre at India skiller seg ut sammenlignet med andre store fremvoksende økonomier.
«Etter vårt syn vil dette bli en Gullhår-periode med lavere inflasjon og høyere økonomisk vekst for India», ifølge Nomura.
Fire viktige spørsmål
Den japanske finansinstitusjonen påpeker at den amerikanske rentepolitikken og en svakere vekst i Kina er noe investorer må være svært oppmerksomme på i 2015 og ikke senke skuldrene.
På ferden inn i 2015 er det fire relevante spørsmål investorer må stille seg:
- Vil råvareprisene holde seg lave og hvor mye skyldes dette tilbud vs. Etterspørsel?
- Vil den kinesiske nedgangen fortsette og vil dette ha negative ringvirkninger for hele Asia-regionen?
- Er de underliggende økonomiske forutsetningene i Asia fortsatt en kilde til styrke?
- Når Fed (den amerikanske sentralbanken) øker renten – hvor destabiliserende vil det være for Asia?
Lavere råvarepriser kan føre til høyere økonomisk vekst for Asia, påpeker Nomura.
Markedene
Bedre enn forventede økonomiske statistikker fra USA, hvor den økonomiske veksten for tredje kvartal ble oppjustert fra 3,5 til 3,9 prosent, har bidratt til å sende asiatiske aksjemarkeder høyere på onsdag formiddag.
Oljeprisen holder seg fortsatt lav i forkant av OPEC-møtet. Økonomer tviler på om det kommer en produksjonskutt fra OPEC denne uken.
I Australia går det nye rykter om at gruvegiganten Rio Tinto er satt i spill og at konkurrenten Glencore vurderer å komme med et bud på selskapet, ifølge Australian Financial Review.
Honda får gjennomgå av investorer ved Tokyo-børsen etter at bilprodusenten har innrømmet at de har underrapportert antall alvorlige bilulykker i USA det siste tiåret. Honda-kursen har falt med tre prosent i dag.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 17396,76 (-0,06%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23868,35 (0,10%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2580,85 (0,51%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1982,72 (0,13%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9127,72 (0,13%)
India, BSE Sensex: 28359,45 (0,44%)
Thailand, SET Index: 1596,7 (0,24%)
Singapore, Straits Times Index: 3339,79 (-0,16%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1843,21 (0,25%)
Indonesia, Composite Index: 5115,1 (-0,08%)
Filippinene, SE Composite: 7363,41 (1,04%)
Australia, All Ordinaries: 5368,3 (0,88%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.