Da Narendra Modi var leder for delstaten Gujarat i 2005 ble han nektet visum og innreise til USA. Årsaken var opptøyer i 2002 hvor over 1000 mennesker ble drept – de fleste muslimer.

Modi og Bharatiya Janata Party (BJP) ble beskyldt for å ha latt ekstremistiske Hindu-allierte begå drap. Tre år senere ble han nektet innreise til USA, til tross for at han hadde diplomatpass. Amerikanske immigrasjonslover kan nekte innreise til offentlige ansatte eller folkevalgte som enten er ansvarlige for, eller deltok i, spesielt alvorlige brudd på religionsfrihet.

Kritisk til menneskerettigheter

Dette er en hendelse amerikanske myndigheter for lengst har glemt – og ifølge Modis kritikere – tilgitt. India spiller en nøkkelrolle i president Barack Obamas «dreining mot Asia».

Modi har forsøkt å glemme fortiden og er blitt synlig irritert når journalister har brakt hendelsene på bane.

- Hvorfor snakker vi om 2002? Det tilhører fortiden. Hvorfor spiller det noen rolle? Det eneste jeg bryr meg om er utvikling. Alt slutter med utvikling. Og det er alt jeg vil snakke om, sa Modi i et intervju med Washington Post i 2007.

Denne uken vil Modi holde en tale til Representantenes hus og Senatet i Kongressen. Dette er kun utvalgte statsledere som får denne æren. Amerikanske politikere har kritisert menneskerettighetene i India i forkant av besøket.

- India må gjøre mer for å håndtere vold mot kvinner, offentlig korrupsjon, utenomrettslige drap, menneskehandel og mangel på religiøs frihet. Et land som India må ta disse utfordringene på alvor, sa den demokratiske senatoren Benjamin L. Cardin, som er medlem av senatets utenrikskomité, under en reise i India i forrige uke.

Dette kom en uke etter at det ble holdt en høring hvor senatorer presset representanter for utenriksdepartementet.

- Vi er oppriktige, og det er ikke noe å legge skjul på at det er en lang vei å gå. Det er i Indias egeninteresse å fremme rettssikkerheten til alle deler av samfunnet, sa statssekretær Nisha Biswal, som har ansvar for Sør-Asia, under høringen.

Opportunistisk vennskap?

Barack Obama lovet tidlig under den første presidentperioden å få en dreining i den amerikanske utenrikspolitikken mot Asia. Han har et halvår på seg til å gjøre ferdig jobben før han forlater Det hvite hus. Han er godt på vei.

USA har normalisert forbindelsene til Vietnam etter krigføringen på 1960-tallet. De siste sanksjonen ble fjernet under Obamas offisielle besøk til det tidligere fienden i slutten av mai. Forholdet til allierte som Filippinene, Taiwan, Sør-Korea og Japan har ikke vært bedre siden 1980-tallet.

- Det stemmer at Obama og jeg har utviklet et spesielt vennskap, sier Modi i et intervju med Wall Street Journal i forkant av møtet på tirsdag med den amerikanske presidenten.

Asiatiske analytikere mener at forholdet mellom Obama og Modi er «opportunistisk» og at de to har veldig lite i fellesskap. Modi har ingen nær familie og ifølge ham selv ingen nære venner.

- Modi tilhører en klasse bestående av populistiske, valgbare, narsissistiske, høyreorienterte autokrater som har det til felles at de frir til sinnet hos majoriteten av velgerne. Obama representerer det motsatte av det. Det er vanskelig å se hvor nære de kan være, sier professor i asiatiske studier ved National University of Singapore, Kanti Prasad Bajpai til New York Times.

Tre økonomiske pilarer

Helt fra Obama ble valgt som president har han forsøkt å få et bedre forhold til India. Den første statsmiddagen Obama avholdt i Det hvite hus var til Modis forgjenger.

- India har vært gjennom store endringer under Modi. Jeg tror det er vanskelig å overdrive den fremdriften som har skjedd i vårt sikkerhetspolitiske samarbeid, sier en amerikansk tjenestemann til Wall Street Journal.

I april ble det inngått en forpliktende avtale mellom India og USA hvor forsvaret for de to landene vil kunne benytte hverandres militærbaser for reparasjoner og drivstoffylling av marinefartøy og transportfly.

India er USAs 11. største handelspartner med en bilateral handel verdt over 100 milliarder dollar i året. Den indiske økonomien vokste med 7,9 prosent i første kvartal – høyest i Asia.

Modi vil forsøke å lokke amerikanske selskapet til India. Målet er å bygge opp en moderne industrisektor.

- Jeg ønsker å strukturere økonomien rundt tre pilarer: en tredjedel hver på landbruk, industri og tjenester. Dette er en balansert og bærekraftig vekst. Jeg har en enorm oppgave foran meg og har en drøm for landet, sier han i intervjuet med Wall Street Journal.

Markedene

De ledende nøkkelindeksene ved de største asiatiske børsene er høyere – ledet av Hong Kong, Taipei og Seoul, hvor det er en oppgang på mellom 0,7 og en prosent. Ved Tokyo-børsen og i Sørøst-Asia er oppgangen på like under 0,5 prosent.

De kinesiske børsene stritter mot og Shanghai-børsen har falt med 0,2 prosent.

Oljeprisen er stabil og nordsjøolje (Brent) har klart å holde seg over 50 dollar i asiatisk handel.

- Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:
 

Siste episode av DNs podkast:

Episode 11: Dette må du vite om "brexit", milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.