Den offisielle innkjøpssjefsindeksen (pmi) for august ble offentliggjort tirsdag morgen i Kina. Denne viser en måling på 47,3 – det laveste på over seks år. En måling på over 50 markerer en vekst i aktiviteten. Nesten alle delindeksene bekrefter alvoret i situasjonen for Kina.

Børsene i Kina og ellers i Asia faller videre tirsdag med fortsatt kraftige svingninger. Da Shanghai-børsen tok lunsjpause klokken 05.30 norsk tid var Shanghai Composite-indeksen ned 1,06 prosent etter å ha falt 4,7 prosent på det meste tidligere på dagen. En drøy time før den stenger er Shanghai Composite-indeksen ned 1,54 prosent mens Shenzhen-indeksen er ned 3,54 prosent. Etter en sluttspurt endre Shanghai ned 1,123 prosent mens falt 4,61 prosent etter å ha vært ned over fem prosent siste timen.

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen er ned 1,8 prosent klokken 06.30 norsk tid etter å ha vært ned 2,6 prosent på det meste rett før den daglige lunsjpausen. Etter en svak opptur etter lunsj gikk det rett nedover på helt til sluttsignalet lød klokken 08 norsk tid. Da kunne Nikkei-indeksen notere seg for et fall på solide 3,84 prosent til 18.165,69 poeng.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Sjokkbølger

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen kom for knappe to uker siden og sendte sjokkbølger gjennom den kinesiske økonomien. Aksjemarkedene falt kraftig og utløste «black Monday» i forrige uke ved Shanghai-børsen.

Ifølge Caixin China General Manufacturing PMI falt nye ordrer og eksport langt mer enn i juli måned. Lavere produksjon gjorde at selskapene reduserte innkjøpene. Lavere etterspørselen førte også til oppbygging av varebeholdninger i den kinesiske industrien.

- Den endelige innkjøpssjefsindeksen viser at den trekker seg tilbake. Delindeksene signaliserer en fortsatt svak etterspørsel i markedene. Den senere tids uro i de globale finansmarkedene kan tynge på realøkonomien. De pessimistiske utsiktene kan bli selvoppfyllende, sier sjeføkonom He Fan hos Caixin Insight Group, som utarbeider og publiserer indeksen sammen med Markit Financial Information Services i undersøkelsen.

Den bekrefter at det er overkapasitet i den kinesiske industrien. Høy konkurranse gjør at fabrikkene har redusert prisene i håp om å få nye ordrer.

De har redusert antall ansatte.

«Hastigheten på jobbreduksjonen har akselerert siden juli til et tempo som var lik 76-månedersrekorden som ble satt i juni», skriver Caixin Insight Group.

Lavere vekst tiltak

Undersøkelsen kommer ikke overraskende. Den foreløpige rapporten, som kom for knappe to uker siden, tegnet et tilsvarende bilde. Investorer har lært å stole på den foreløpige undersøkelsen, hvor over 80 prosent av underlagsmaterialet er innhentet og bearbeidet.

To måneder inn i tredje kvartal tviler Kina-økonomer på at landet vil klare å opprettholde vekstmålet på syv prosent.

«Vi forventer en økonomisk vekst på 6,4 prosent i tredje kvartal. Det forventes nye lettelser og den økonomiske veksten vil ta seg opp igjen til 6,8 prosent i fjerde kvartal», skriver Louis Lam og Li-Gang Liu hos Australia and New Zealand Banking Group i en rapport.

Den kinesiske sentralbanken har foretatt fem rentekutt på under ti måneder – det siste kom i forrige uke. Bankene har fått redusert reservekravene som de må ha plassert i sentralbanken, noe som vil gi økt handlingsrom til å gi nye utlån.

«Vi forventer en fortsatt løs pengepolitikk med nye tiltakspakker i inneværende halvår for å øke infrastrukturinvesteringer», skriver Kina-sjeføkonom Yang Zhao hos Nomura Holdings i en morgenrapport. Yang tror på et nytt kutt på 50 basispunkter i reservekravet i år.

Venter oppsving

Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics mener at svekkelsen i industrien er midlertidig.

«Det er all grunn til å tro på et oppsving de neste månedene. Vi tror ikke denne målingen gir grunn til å la alarmen gå. Den kinesiske økonomien er i økt grad drevet av servicesektoren, som fortsatt virker i fin form. Svekkelsen i industrien er en mindre bekymring enn det brukte å være», skriver Julian Evans-Pritchard i en rapport på tirsdag.

Innkjøpssjefsindeksen hvor produksjon og tjenesteytende industri inngår falt fra 50,2 til 48,8 i august.

India innfridde

Den indiske økonomien vokste med syv prosent i andre kvartal - tilsvarende den kinesiske. Indiske forbrukere står for det meste av veksten med 7,4 prosent høyere forbruk enn for ett år siden.

Regjeringen er i gang med reformer i økonomien, blant annet med å øke industriproduksjonen og eksporten for å konkurrere med Kina og Sørøst-Asia.

Kina og India har mange fellestrekk.

- Både indiske og kinesiske økonomiske statistikker blir sett på med økende skepsis fra internasjonale økonomer og analytikere. De offisielle statistikkene fra begge land overvurderer sannsynligvis den underliggende økonomiske veksten, sier sjeføkonom for Asia hos IHS, Rajiv Biswas, til Wall Street Journal.

India endret beregningsmetoden for den økonomiske aktiviteten tidligere i år.

Markedene

De asiatiske børsene falt umiddelbart da den kinesiske innkjøpssjefsindeksen ble lagt frem på tirsdag formiddag. De kinesiske børsene har tatt seg noe opp, noe markedsaktører mener skyldes støttekjøp av aksjer fra kinesiske storselskaper.

«På den ene siden hører vi at myndighetene vil stoppe forsøkene på å stabilisere aksjemarkedet. På den andre er det spekulasjoner om at børsmyndighetene har jobbet sammen med store meglerhus for å gi 100 milliarder yuan (130 mrd. kroner) til et redningsfond – igjen for å stabilisere markedet», skriver sjefstrateg Chris Weston hos finansinstitusjonen IG.

 

Les også: Verste august-tall for økonomien i Asia på flere år

 
Asia i dag: Frykter «Japan-krise» for Kina

Asia i dag: Citigroup: - Kina på vei mot resesjon  

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no