Den kinesiske kommunistledelsen vil over de neste fire dagene avgjøre strategien for økonomien og samfunnet for de neste årene. Gjeldsrammede selskaper og verdens største gjeld truer den kinesiske økonomien.

Toppene i det kinesiske kommunistpartiet samles i Beijing i dag til åpningen av den fjerde plenumkonferansen. Medlemmene av kommunistpartiets sentralkomité vil frem til torsdag fatte bestemmelser som senere vil bli godkjent av Folkekongressen.

Viktig toppmøte

Årets plenumkonferanse blir sett på som en av de viktigste på mange år.

- Etter et tapt tiår på grunn av et splittet ledelse fra 2003 til 2013 tror vi at den nye ledelsen, ledet av president Xi Jinping, tilbyr en reell sjanse for viktige reformer som vil føre til økt rettssikkerhet og en rebalansering av økonomien, sier sjeføkonom hos Kina hos Bank of America Merrill Lynch, Ting Lu, til CNBC.

Det er store forventninger til årets toppmøte. De økonomiske vekststatistikkene for tredje kvartal vil bli offentliggjort i løpet av denne uken. Den økonomiske veksten for 2014 forventes å havne på like under 7,5 prosent. Dette er svakere enn på mange år.

Hva som bestemmes på årets møte vil påvirke Kina og verdensøkonomien.

- Årets plenum kan ha en alvorlig innflytelse på den kinesiske økonomien og samfunnet i mange år fremover, sier Ting Lu.

Myndighetene er i ferd med å gjennomføre reformer i økonomien for å bli mindre avhengig av store kapitalinvesteringer og eksportsektoren. Dette har rammet råvareprisene og råvareeksportører som blant annet Australia, Indonesia, Thailand og land i Sør-Amerika og Afrika.

Kinesisk gjeldsfest

Næringslivsgjelden har eksplodert i Kina siden finanskrisen rammet vestlige land i 2008. Ifølge Standard & Poor’s har kinesiske selskaper en samlet gjeld på 14200 milliarder dollar. Dette er den høyeste gjelden i verden.

- Det er en risiko for at den høye gjeldsbelastningen til slutt vil føre til uproduktive zombiebanker og zombieselskaper som vil dra ned økonomien, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics til CNN Money.

Den høye gjeldsbelastningen er en av mange temaer som kommunistledelsen må ta tak i under årets toppmøte. Kun et fåtall selskaper har misligholdt gjeldsforpliktelsene. Frykten er at panikken skal sette inn. Foreløpig har dette ikke skjedd.

Det kinesiske finansmarkedet er lukket sammenlignet med andre land og det antas at myndighetene har større muligheter til å forhindre en kollaps enn i frie markedsøkonomier.

- Kina er i en noe unik situasjon gitt myndighetenes kontroll over systemet. Vi tror ikke at en finanskrise er sannsynlig, sier Evans-Pritchard.

Utfordringen er å få kontroll med gjelden parallelt med at den økonomiske veksten opprettholdes på rundt syv prosent. Det er nesten et kvart århundre siden Kina sist hadde en økonomisk vekst på under dette nivået.

 

Avgjør skjebnen til sikkerhetssjef

President Xi Jinping har slått hardt ned på korrupsjon det siste året. Ingen har gått fri; medlemmer av kommunistpartiet og næringslivstopper er under etterforskning – en rekke er under husarrest.

Den tidligere sikkerhetssjefen i politbyrået, Zhou Yongkang, har vært under husarrest siden i november i fjor. Et titalls næringslivstopper i statskontrollerte selskaper han overså mens han satt i politbyrået er arrestert. Nå kan det gå mot en formell siktelse av Zhou.

- Det forventes at sentralkomiteen vil godkjenne et forslag om å utvise Zhou fra kommunistpartiet for alvorlige brudd på partiets lover. De vil også bestemme om han saken skal oversendes påtalemyndigheten. Hvis sentralkomiteen stemmer for å straffeforfølge Zhou vil denne saken dra ut i tid på grunn av manglende arbeidskapasitet i rettssystemet og kompleksiteten i saken, sier ne kilde til Reuters.

Kampen mot korrupsjon forventes å fortsette og intensiveres med etablering av en kinesisk Økokrim-enhet.

- Det neste skrittet er å introdusere institusjoner som reduserer sjansene for korrupsjon og etterforske saker basert på forhåndsdefinerte regler og prosedyrer, sier Kina-økonom Shuang Ding hos den amerikanske finansinstitusjonen Citi til CNBC.

 

Japansk aksjeløft

Det japanske pensjonsfondet Government Pension Investment Fund (GPIF) vil endre porteføljesammensetningen og øke kjøp av aksjer til 25 prosent fra 2015.

Dagens retningslinjer gir mulighet til å plassere mellom seks og 18 prosent i aksjer, ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Det japanske pensjonsfondet er ansvarlig for å forvalte rundt 7800 milliarder kroner.

Japanske rentepapirer skal reduseres fra 60 til 40 prosent. Japanske statsobligasjoner med en løpetid på 10 år gir en rente på under 0,5 prosent – en av de laveste i verden.

Investeringer i utenlandske aksjer og rentepapirer skal mer enn fordobles fra 12 til 25 prosent.

Endringene er årsaken til at Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har klatret med over 3,4 prosent.

Nøkkelindeksene har falt i år etter en kraftig oppgang fra høsten 2012 da statsminister Shinzo Abe lanserte «Abenomics»-strategien for å skape prisvekst og ny aktivitet i økonomien.

 

Folkefest i Jakarta

Indonesias neste president innsettes i Jakarta i dag. Joko «Jokowi» Widodo vil lede verdens tredje mest folkerike demokrati og det er forventninger til at han skal gjennomføre dype reformer i samfunnet og økonomien.

Jokowi mangler flertall i nasjonalforsamlingen og han vil lede en skjør koalisjon. Den nye regjeringen blir innsatt på tirsdag. Han har tidligere sagt at minst halvparten av statsrådene vil være teknokrater og ikke fra den politiske eliten som tradisjonelt har styrt.

Statsministre fra nabolandene er på plass under innsettelsesseremonien. USAs utenriksminister John Kerry landet i Jakarta mandag morgen og skal ha samtaler med Jokowi på blant annet rollen Indonesia kan spille i Midtøsten-konfliktene.

Det skal arrangeres en folkefest i Jakarta på mandag ettermiddag etter innsettelsesseremonien er over.

'

Markedene

Det er ny optimisme ved alle de asiatiske aksjemarkedene fra mandag morgen etter over en uke med turbulens. Nikkei-indeksen leder oppgangen etter at pensjonsfondet vil foreta en endring i investeringssammensetningen fra 2015 og øke aksjeinvesteringer.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15046,02 (3,41%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23114,21 (0,39%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2347,03 (0,25%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1929,22 (1,48%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8635,61 (1,42%)

India, BSE Sensex: 26440,28 (1,25%)

Thailand, SET Index: 1538,54 (0,64%)

Singapore, Straits Times Index: 3185,42 (0,56%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1801,23 (0,72%)

Indonesia, Composite Index: 5097,96 (1,35%)

Filippinene, SE Composite: 7057,89 (0,77%)

Australia, All Ordinaries: 5306,7 (0,88%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Skjer dette, vil det oppstå en form for panikk i Kina og rundt omkring i verden

morten.iversen@dn.no