Enkelte kaller det en ny industrirevolusjon – ikke ulikt hva som skjedde på 1970-tallet da japanske selskaper tok i bruk roboter i produksjonen. Den nye typen roboter som tas i bruk er intelligente, er i stand til å ta egne beslutninger og erstatter i større grad arbeidere.

Roboter tar egne avgjørelser

En ny rapport fra Boston Consulting Group (BCG) viser en kraftig vekst i bruken av roboter i produksjonen. I dag står roboter for rundt 10 prosent av produksjonsrutiner. Dette vil øke til 25 prosent i 2025.

- Roboter har tradisjonelt vært veldig rigide – uten istand til å anvende logikk til å avgjøre hva som er foran dem. Den nye generasjonen roboter skal anvende logikk, vurdere hva problemet er og ta egne avgjørelser, sier senioranalytiker Harold Sarkin hos konsulentselskapet til USA Today.

Prisen på avanserte roboter har falt med over 30 prosent siden 2005. Dette prisfallet forventes å fortsette de neste 10 årene med rundt 22 prosent. Samtidig blir robotene langt mer avanserte.

I 2014 ble det solgt rundt 200.000 roboter – opp fra 163.000 i 2013. Allerede i 2018 forventes det å bli solgt 400.000 roboter årlig til industrien.

Lavere kostnader

Japan er det landet som er kommet lengst i å ta i bruk roboter i industrien. Den største veksten kommer fra Kina, Storbritannia og USA. BCG tror at Indonesia, Sør-Korea, Taiwan og Thailand kan bli de store vekstområdene for roboter.

Årsaken er kostnadsnivået. I dag koster det rundt fire dollar (30 kroner) i timen for en robot å foreta standardisert fabrikasjon. Timelønningene i industriland er langt høyere, men også i Kina og andre asiatiske land begynner det å lønne seg å investere i roboter.

«Selskapene har en tendens til å øke investeringene i roboter idet de ser kostnadsbesparelser på minst 15 prosent», skriver konsulentselskapet i rapporten.

- Avanserte roboter endrer hele regnestykket for industrien, mener Sirkin.

Truer arbeidsplasser

Hon Hai Precision, som er Apples hoffprodusent av produkter i Kina, begynte å investere å roboter i 2011. Planen er å ha en million roboter på plass som kan utføre rutineproduksjon.

Målet er å redusere antall ansatte, som har ligget fast på rundt 1,3 millioner mennesker, de siste fire-fem årene. Målet er å redusere antall ansatte. Lønnskostnadene til selskapet er blitt mer enn fordoblet mellom 2010 og 2014.

- Vi har satt egne mål, men alt avhenger av hvor dyktige vi er til å innføre automatisering og roboter, bekrefter selskapets direktør Louis Woo til Reuters.

Produktivitetsveksten i USA var på i gjennomsnitt 4,3 prosent årlig på hele 1990-tallet. De siste syv årene har den vært på 1,7 prosent.

- Å doble produktiviteten hos ansatte tar lang tid. Å doble datakapasiteten tar kun to år, påpeker Sarkin hos BCG.

Alibabas mobilkamp

Det kinesiske internettselskapet Alibaba vil investere 590 millioner dollar i smarttelefonprodusenten Meizu. Alibaba bekrefter de vil få en minoritetspost, men ikke hvor stor, i selskapet som har en markedsandel på under en prosent på det kinesiske smarttelefonmarkedet.

Målet er i følge Alibaba å samarbeide tett med Meizu og utvikle et økosystem for smarttelefoner. Smarttelefonene vil bli solgt gjennom Alibabas distribusjonskanaler i Kina.

- Et mindre selskap som Meizu har et godt utgangspunkt for selv å tegne et veikart på hvor de vil og hvordan de skal drive virksomheten. Det er dette som tiltrekker Alibaba til Meizu, sier analytiker Ian Fogg hos konsulentselskapet IHS til CNBC.

Nye, ukjente kinesiske selskaper har det siste par-tre årene dukket opp og tatt store markedsandeler på det kinesiske markedet. Xiaomi var i enkelte kvartaler i fjor den største smarttelefonprodusenten i Kina. I fjerde kvartal knivet de med Apple om å være størst.

Meizu selger smarttelefoner med 5,5 tommers HD-skjerm, 64-bits prosessor og 13 megapiksels kamera til rundt tusenlappen i Kina.

Skepsis til høy India-vekst

India fikk en økonomisk vekst på 7,5 prosent i forrige kvartal. Dette er høyere enn den kinesiske veksten, men er basert på nye beregningsmetoder. For inneværende budsjettår, som avsluttes i mars, forventes det en vekst på 7,4 prosent.

Også for foregående år ble veksten justert kraftig opp – fra 4,7 til 6,9 prosent. Nøyaktig hva som inngår i den nye beregningsmetodikken er uklart. India-økonomer er skeptiske til vekstkonklusjonene.

- Regjeringen har selv sagt at skatteinnkrevingen er lavere på grunn av en svakere økonomi. Andre sier at den økonomiske veksten har vært god. Det betyr enten at økonomien ikke beskattes eller at det er et problem med underlagsmaterialet og statistikkene, sier India-økonom A. Prasanna hos ICIC Securities til Reuters.

Markedene

Det er nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene etter elendige handelstall fra Kina i helgen og nye inflasjonsstatistikker for januar som viser at prisveksten i Kina er ytterligere svekket til kun 0,8 prosent. Matvareprisene sender prisveksten lavere.

Gjeldsforhandlingene mellom Hellas og EU kan skape ny uro i Asia.

«Asia har vært ganske immun mot utviklingen i Europa og aksjemarkedene har fokusert på innenlandske forhold. Imidlertid vil hendelsene som utspiller seg i Europa komme til å påvirke Asia-regionen snart», skriver markedstrateg Evan Lucas hos finansinstitusjonen IG i en morgenrapport på tirsdag.

I Japan fortsetter resultatsesongen og eksportørene får fortsatt drahjelp fra en svak valutakurs. Bilprodusenten Nissan er blant vinnerne i dag med en kursoppgang på 3,5 prosent etter at selskapet la frem bedre enn forventede resultater.

Les også:

Pengene renner ut av Røkkes krambod

Intelligente roboter truer tradisjonelle fabrikkjobber

Video: Slik kan butikken skreddersy tilbud rett til telefonen din(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.