Kinesiske myndigheter har slått hardt ned på korrupsjon. Nå er det banker og finanssektoren som er målet. Bankdirektører har bygd opp store skjulte formuer.
Da den kinesiske bankdirektøren Yung Kun stakk innom utestedet CJW i Chaoyang-distriktet i Beijing, var det ikke for å lytte på jazz, ta seg en sigar eller et glass vin – som stedet er kjent for. Han var der for å plukke opp en koffert fra en eiendomsutvikler.
Eiendomsutvikleren hadde søkt om lån hos storbanken Agriculture Bank of China. Beslutningen om å bevilge dette lå hos Yang Kun, som var en av toppsjefene i banken.
En koffert med dollar
Lånet på nesten en milliard kroner ble innvilget – etter at bankdirektøren hadde mottatt kofferten og bekreftet innholdet i den: én million dollar i nye, amerikanske dollarsedler.
Ifølge China Daily, som har hatt flere reportasjer fra korrupsjon i finanssektoren og rettssaken mot Yang Kun, har det vært vanlig gjennom mange år at bankkunder gir «gaver» til bankansatte for å få lånetilsagn.
Etter at Yang Kun ble arrestert ble det funnet gullbarrer, luksusbiler og dyr kunst – i tillegg til kontanter hjemme hos ham. Han ble dømt til livsvarig fengsel i februar. En varsler i banken kontaktet medier og myndighetene da Yang Kun ble vurdert for en annen toppstilling.
Det har vært en rekke arrestasjoner de siste månedene av toppsjefer i kinesiske banker. Den Harvard-utdannede konsernsjefen i Kinas største privateide bank, Mao Xiaofeng, har gått av etter at han ble anholdt av etterforskere i januar.
Korrupsjon er ikke noe nytt i kinesiske banker. Forskjellen fra tidligere er at kinesiske medier åpent skriver om etterforskning, arrestasjoner og rettssaker.
- Hvis du sammenligner sakene som er avdekket nå og med pengene som ble underslått for et par tiår siden, er det bare å erkjenne at kinesiske banker har kommet langt med å forbedre internrutinene, sier direktør Jimmy Leung hos PricewaterhouseCoopers til Bloomberg News.
Skjuler korrupsjon
Det er blitt mer sjelden at det gis store kontantbeløp til korrupte bankansatte. Ofte skjules dette ved å gi familiemedlemmer forkjøpsrett til å kjøpe aksjer i emisjoner hvor det er garantert at aksjekursene vil øke.
Betaling av skolepenger for barn, eksotiske utenlandsreiser og medlemskap i eksklusive klubber er ikke uvanlig.
Den kinesiske banksektoren domineres av fem statseide storbanker. Disse gir lån til større selskaper og de med de riktige kontaktene. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua har 90 prosent av kinesiske selskaper ikke tilgang til bankfinansiering.
- De pågående antikorrupsjonskampanjene er en måte for myndighetene å kjøpe seg tid inntil de fundamentale mekanismene i finanssektoren er reparert. Den kinesiske finansnæringen er et arnested for korrupsjon, sier økonomiprofessor Hu Xingdou ved Beijing Institute of Technology til Bloomberg.
Apple tar bølgen
Apples underleverandører i Asia er i ferd med å produsere mellom fem og seks millioner før lanseringen av Apple Watch i april, ifølge lekkasjer til Wall Street Journal.
En taiwanskeid fabrikker i Kina vil stå for produksjonen av smartklokkene. Det jobbes for tiden døgnet rundt med produksjonen – også under tradisjonelt kinesisk nyttår, hvor det er vanlig at arbeidere for fri til å besøke familie.
Apple vil lansere ulike modeller – fra den billigste sportsmodellen til rundt 3000 kroner til Apple Watch Edition, som vil komme med 18 karat gull. Prisen på denne er ikke kjent, men analytikere tror modellen vil bli Apples dyreste produkt med en pris på over 30000 kroner.
Slår salgsprognosene til vil enhetssalget av klokker være tilsvarende hva nettbrettsalget de første kvartalene etter lanseringen.
Samsung, LG og Sony har for lengst lansert egne smartklokker. Ifølge analyseselskapet Canalys ble det solgt kun 720000 enheter i 2014. Disse benytter operativsystemet Android.
Analyseselskapet CGC Insight tror Apple vil selge over 20 millioner smartklokker det første året.
- Apple Watch vil være avgjørende for å ta markedet for kroppsnære teknologiprodukter til et nytt vekstnivå det neste året. Hvis Apple lykkes vil de skape en bølge som vil løfte hele markedet, sier analysesjef Ben Wood hos CCS Insight.
Markedene
Det er optimisme og oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene onsdag morgen, men med liten aktivitet på grunn av feiringen av kinesisk nyttår i deler av regionen.
Den japanske valutakursen har svekket seg mot amerikanske dollar og dette har sendt nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen opp til det høyeste nivået på nesten åtte år.
Den japanske sentralbanken kom ikke med endringer etter dagens styremøte og vil fortsette oppkjøp av statspapirer som tidligere. Analytikere tror det kan komme nye lettelser fra Japan.
Aksjemarkedene i Kina, Sør-Korea og Vietnam holder stengt i dag.
Gong Xi Fa Cai!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.