Tyskeren Kim Schmitz endret navnet sitt lovlig til Kim Dotcom etter årtusenskiftet. Han var involvert i en rekke internettselskaper i Europa og Asia og fikk en betinget fengselsdom for innsidehandel i 2003.
På det meste hadde nettstedet han eide, Megaupload, over 50 millioner daglige brukere. Kim Dotcom drev en stor serverpark fra Hong Kong, hvor advokatene hans mente han drev en lovlig virksomhet. Ifølge amerikanske myndigheter tjente han flere hundre millioner kroner på virksomheten.
"Hollywood-skurk"
41-åringen har fremstått som en skurk som tatt ut fra en Hollywood-film. Han veier godt over 150 kilo, er vel to meter høy og har ofte latt seg avbilde med bikinikledde modeller på yachter og privatfly. Bilene i luksusbilparken hans har hatt bilskilt med ordene «EVIL» og «GOD».
Han slo seg opp på nytt i Asia med fildelingsnettverket Megaupload, hvor det var enkelt for brukere å dele filer. Kim Dotcom forsvarte seg med at han ikke hadde kontroll med hva slags innhold som ble delt og at dette var lovlig virksomhet – tilsvarende vanlig deling av datafiler.
I 2010 var Megaupload verdens 13. mest besøkte nettsted og stod for fire prosent av den globale internettrafikken. Amerikanske programvareselskaper og filmstudioer hadde lenge prøvd å stenge nettstedet – uten å lykkes.
Væpnet politi stormet lokalene i Hong Kong og beslagla dataservere som blant annet var plassert i leiligheter. Selv bodde han i penthouse-suiten på Hyatt-hotellet i Hong Kong sammen med sin filippinske modellkone Mona Dotcom og flere barn.
Mot utlevering
Kim Dotcom kom seg til New Zealand hvor han disponerte en luksusvilla og kjempet mot utlevering til USA. Han ble arrestert i 2012 i et raid mot luksusvillaen hvor familien bodde. Det ble brukt spesialstyrker og helikoptre – som tatt ut av en Hollywood-film.
Han forsøkte seg som politiker ifjor i håp om å få parlamentarisk immunitet. Velgerne vendte tommelen ned.
Nå kan det være over.
En domstol på New Zealand besluttet på onsdag at Kim Dotcom kan utleveres til USA, hvor 41-åringen kan måtte tilbringe de neste 20 årene bak murene.
- Siste ord er ikke sagt i denne saken. Vi anker. Jeg er skuffet. Det er alt jeg har å si. Jeg ønsker alle en god jul. Nå drar jeg hjem, sa Kim Dotcom etter domsavgjørelsen utenfor rettslokalet, ifølge nettavisen Stuff.co.nz.
Betalte pirater
Den newzealandske dommeren skriver i domsbeslutningen at bevismaterialet fra amerikanske påtalemyndigheter er grundig og at Kim Dotcom og hans forsvarere ikke har gode nok argumenter for å stoppe en utlevering.
«@Kimdotcom-teamet ser frem til å få den amerikanske utleveringsanmodningen behandlet i Høyesterett. Vi mener at lagmannsrettens beslutning i dag var feil», skriver forsvarsteamet.
I følge utleveringsanmodningen fra USA har piratvirksomheten til Kim Dotcom kostet amerikanske rettighetsinnehavere minst en halv milliard dollar. Amerikanske filmstudioer mener beløpet er langt høyere.
Brukere som lastet opp ulovlige filmer fikk betalt av selskapet. Filmer som ble lastet ned fem millioner ganger gav brukeren som opprinnelig lastet den opp en kontantutbetaling på 10000 dollar. Megaupload tjente milliardbeløp fra abonnementer og annonser, ifølge den amerikanske tiltalen.
Børsfall for børs
Børsverdien på driftsselskapet som eier Hong Kong-børsen har falt med 35 prosent siden i vår. Verdier på 16 milliarder dollar har forsvunnet. Dette tilsvarer verdien på London-børsen London Stock Exchange, ifølge Bloomberg News.
Den gjennomsnittlige dagshandelen ved Hong Kong-børsen er blitt mer enn halvert i fjerde kvartal sammenlignet med i andre kvartal. Markedsaktører tror ikke at 2016 vil bli noe bedre.
- 2015 var en usedvanlig godt år. Når omsetningen økte – fulgte resultatene etter. Det er sikkert at 2016 vil få en nedgang sammenlignet med 2015, sier analytiker Tony Tanaka hos Haitong International til Bloomberg.
Markedene
Det er en bred børsoppgang i Asia på onsdag. Kinesiske myndigheter signaliserte på tirsdag at de forberedt på utfordringene som vil komme i 2016, men at økonomien har stabilisert seg og det ikke forventes hverken en hard landing eller mer uro enn det har vært i 2015.
De amerikanske nøkkelindeksene endte rundt en prosent høyere på tirsdag.
DN Direkte vil følge markedene de neste timene.
Les også: Asia i dag: Kinesisk bekymring før 2016
Trodde du et lykkelig liv betyr langt liv? Glem det!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.