Det er i disse dager fire år siden Shinzo Abe lanserte den økonomiske planen som skulle dra Japan ut fra et par tiår med lav vekst, deflasjon og pessimisme. Målet for «Abenomics» er fortsatt å skape en prisvekst på to prosent i året, men fristen er utsatt mange ganger.
- Et farlig område
I motsetning til flere av forgjengerne har Abe støtte hos sentralbanken. Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda har spilt på lag med Abe-regjeringen og kjørt en svært løs pengepolitikk. I slutten av januar innførte Bank of Japan for første gang negative renter.
Den japanske sentralbanken vil komme med en beslutning bare noen timer før Feds Open Market Committee avslutter sitt todagersmøte på onsdag. Eksperter er i tvil om hva begge sentralbankene vil foreta seg.
I USA kan det gå mot en renteøkning, eller dette kan bli utsatt til etter valget i november, og først skje i desember.
I Japan går det motsatt, vei med økt sannsynlighet for at rentene havner lavere og at sentralbanken øker kjøpene av statspapirer med 10000 milliarder yen – til 90000 milliarder yen i året, ifølge Oxford Economics.
«Finansmarkedene befinner seg på et farlig område for tiden – presset mellom Bank of Japan og Fed», skriver sjeføkonom for finansmarkeder hos finansinstitusjonen Jefferies, Ward McCarthy, i en ny rapport.
Det viktigste møtet
Japans sentralbanksjef Haruhiko Kuroda har bedt om en omfattende analyse før møtene på tirsdag og onsdag for å vurdere konsekvensene av den løse pengepolitikken som er blitt ført i mange år.
Da sentralbanken innførte negative renter i vinter ble det forventet at dette skulle svekke den japanske valutaen og dermed gi økt støtte til den konkurranseutsatte eksportsektoren. Det motsatte skjedde. Yenkursen har styrket seg med nesten 20 prosent til 102 yen mot dollaren.
«Den japanske sentralbanken vil i realiteten innrømme denne uken at de ikke lenger kan nå inflasjonsmålet på to prosent. Finansmarkedet vil trolig reagere negativt på dette og oppfatte den som en endring – tilsvarende hva vi observerte i USA i 2013», skriver Japan Macro Advisors i en ny rapport.
Sjeføkonomen hos Jefferies mener verdens finansmarkeder må holde øynene på Bank of Japan.
«Bank of Japan-møtet er potensielt en viktigere hendelse og kursdrivende enn Fed-møtet, til tross for at de har en forhistorie hvor de ikke leverer hva som forventes, skriver McCarthy.
Ville spekulasjoner
Til tross for at den japanske sentralbanken har innført negative renter og kjøper alt av statspapirer som det japanske finansdepartementet utsteder, har ikke dette ført til hverken kjøpefest eller store investeringer fra næringslivet. De holder igjen.
Spørsmålet alle stiller seg er om den japanske sentralbanken vil overraske på onsdag.
«Sentralbanken har lovet å fremlegge en omfattende rapport på pengepolitikken på dette møtet. Det har vært ville spekulasjoner fra markedsaktører på hva de vil foreta seg. Bank of Japan står overfor tilsvarende problemer som den europeiske sentralbanken (ESB) hvor det er åpenbart at kvantitative lettelser ikke fungerer godt nok til å skape vekst eller inflasjon», skriver sjeføkonom Stephen Stanley hos Amherst Pierpont Securities i USA, i en ny analyse.
Stanley stiller samme spørsmål som mange andre av hans kolleger.
«Hvis Bank of Japan bestemmer seg for å gjøre som ESB gjorde – å opprettholde status quo – vil spekulasjonene om at verdens sentralbanken har gått tom for ammunisjon øke», skriver Stanley.
Markedene
Det er optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene på mandag formiddag, Taipei-børsen leder an med en oppgang på 2,5 prosent.
Oljeprisene er høyere. Dette skyldes signaler fra Iran og Venezuela de siste 24 timene om at det kan gå mot en avtale om produksjonsfrys under det kommende oljemøtet fra 26. til 28. september i Algerie.
Les også: – Å forstå dette, er alfa og omega
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.