Alibaba har bekreftet at de har valgt å bli børsnotert ved New York Stock Exchange (NYSE) og ikke teknologibørsen Nasdaq, hvor blant annet Amazon, Apple, eBay, Google, Facebook og Microsoft er børsnoterte. Alibaba vil bli det tredje største teknologiselskapet ved NYSE.
Større enn Visa og Facebook
Rådgiverne til det kinesiske internettselskapet mente tidlig at børsene i hverken Shanghai eller Hong Kong kunne ivareta interessene til Alibaba ved børsnoteringen. Inntil i går har det vært en kamp mellom de to amerikanske børsene NYSE og Nasdaq om hvem som skulle kapre Alibaba.
- Vi er glade for at vi kan ønske Alibaba Group velkommen til New York Stock Exchange. De blir med i et nettverk bestående av verdens beste selskaper og ledende merkevarer, sa NYSE-direktør Eric Ryan da valget ble bekreftet.
Alibaba vil bli det tredje største teknologiselskapet ved NYSE-børsen – kun slått av IBM og databaseselskapet Oracle. Ifølge Bloomberg og Reuters planlegger Alibaba å selge rundt 12 prosent av aksjene.
Med en estimert verdi på 168 milliarder dollar, som var gjennomsnittet fra en undersøkelse i april foretatt overfor analytikere som følger selskapet, vil dette innbringe rundt 20 milliarder dollar.
Hvis dette slår til vil det bli den største emisjonen i amerikansk historie. Kredittkortselskapet VISA har dagens rekord med 17,9 milliarder dollar i 2008. Facebook ligger på en andreplass med 16 milliarder dollar.
Facebook ble børsnotert for vel to år siden ved Nasdaq-børsen. Første handelsdag var et mareritt for investorer da it-systemene ikke maktet å håndtere de store mengdene transaksjoner som kom inn.
- Alibaba vil bli en stor emisjon. De vil ønske noen de tror kan håndtere dette bedre og unngå hodepinen som Facebook fikk, sier sjefsmegler Frank Ingarra hos NorthCoast Asset Management til Bloomberg.
Milliardgevinster i vente
Selskapet ble etablert av den tidligere kinesiske engelsklæreren Jack Ma for 14 år siden i Hangzhou. Alibaba er profitabelt, er gjeldfritt og hadde nesten åtte milliarder dollar i kontanter.
Det kinesiske selskapet var opprinnelig et mellomledd mellom kinesiske fabrikker og utenlandske kunder. De siste årene har det ekspandert kraftig. Hovedvirksomheten er fortsatt i Kina.
IT-selskapene Yahoo og Softbank er de største enkeltaksjonærene. Yahoo eier 22,6 prosent av aksjene. Med en verdi på 168 milliarder dollar er denne aksjepotten verdt 38 milliarder dollar – mer enn selskapets børsverdi ved stengetid igår.
Også mange av selskapets 20.000 ansatte sitter på store aksjeverdier i Alibaba. Mesteparten er i hendene til grunnlegger Jack Ma og en gruppe seniorledere som utgjør den såkalte Alibaba Partnership.
Disse 28 personene - 22 fra Alibaba og seks fra tilknyttede selskaper - eier til sammen rundt 14 prosent av selskapet - med en estimert verdi på over 21 milliarder dollar.
Alibaba-aksjen vil bli omsatt under handelssymbolet «baba». I tillegg til å være en del av navnet, er det «ba» repetisjon av tallet «åtte». Dette er et viktig tall i Kina og representerer lykke og velstand. Det har blitt spekulert i at selskapet planlegger å starte handelen den 8.8.
Tilbake ved kjøpesentrene
Den japanske økningen av salgsskatten i april fra fem til åtte prosent første til en kraftig økonomisk vekst for økonomien i første kvartal da de strømmet til butikker for å sikre seg en lavere pris.
Som ventet falt forbruket med 13,6 prosent i april, men foreløpige statistikker viser at husholdningene øker forbruket igjen.
Detaljhandelen økte med 4,6 prosent i mai måned sammenlignet med april måned. Sammenlignet med fjoråret var det en svak nedgang på 0,4 prosent. Begge handelsstatistikkene er bedre enn forventet.
- Dette bekrefter at nedgangen i forbruket etter skatteøkningen blir kortvarig, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.
Inflasjonsstatistikkene for mai viser en prisvekst på 0,4 prosent i mai sammenlignet med april. Dette gir en årlig prisvekst på 3,7 prosent. Årsaken er en kombinasjon av myndighetenes nye økonomiske politikk og økningen av salgsskatten i april.
Den japanske arbeidsledigheten falt fra 3,6 til 3,5 prosent i mai.
Sørkoreansk nedgang i industrien
Den sørkoreanske industriproduksjonen falt med 2,1 prosent sammenlignet med i fjor i mai måned. Det var forventet en vekst på en prosent, ifølge Bloomberg. Det er svak innenlandsk etterspørsel, noe som er blitt forverret etter fergekatastrofen i april.
En sterk valutakurs mot amerikanske dollar gjør at sørkoreanske eksportører ikke har den samme konkurransefordelen som tidligere mot japanske og kinesiske selskaper.
Elektronikkselskapet Samsung Electronics’ finansdirektør sa på torsdag at resultatene for inneværende kvartal «ikke er veldig bra». Dette til tross for at Samsung har lansert en ny toppmodell i smarttelefonserien Galaxy – flere måneder før Apple kommer med sin Iphone-konkurrent.
- Samsung møter hard konkurranse fra i fremvoksende markeder. Vi har redusert resultatprognosen med ti prosent. Det skyldes i stor grad svak salg av smarttelefoner, sier analytiker Jin Sun Hae hos KTB Investment & Securities.
Søvnløse netter
Det har vært et markant skifte på hva som er den største bekymringen for verdens næringslivstopper. For fire-fem år siden var det børsuro, en svakere kinesisk økonomi og ustabilitet i Midtøsten som holdet næringslivstoppene våkne om natten. Nå er det miljøet.
Ifølge en rapport fra Zurich Insurance Group ligger «ekstremvær», «klimaendringer» og «vannkrise» på topp i en ny risikorapport for 2014. De siste fire årene har miljøkategorien vært den alvorligste risikoen for verdens storselskaper.
Markedene
Alle de asiatiske aksjemarkedene, med unntak av det indiske markedet, faller fra morgenen av. Årsaken er en kombinasjon av svak, men stabil etterspørsel i Japan, et fall i industriproduksjonen i Sør-Korea og svakere resultatvekst for kinesiske selskaper i mai.
Nye statistikker viser at kinesiske industriselskaper forbedret resultatene med 8,9 prosent i mai sammenlignet med samme måned ifjor. Dette er svakere enn forventet. Dette er første gang de siste 12 månedene resultatveksten har vært på under 10 prosent.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15109,44 (-1,32%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23144,45 (-0,23%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2031,62 (-0,35%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1989,4 (-0,28%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9319,34 (-0,02%)
India, BSE Sensex: 25201,84 (0,55%)
Thailand, SET Index: 1477,18 (-0,02%)
Singapore, Straits Times Index: 3269,75 (-0,27%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1882,36 (-0,40%)
Indonesia, Composite Index: 4852,62 (-0,41%)
Filippinene, SE Composite: 6837,79 (-0,80%)
Australia, All Ordinaries: 5431,7 (-0,28%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.