Lenge så det ut til at Japan var inne i en teknisk resesjon etter at vekststatistikkene for tredje kvartal ifjor ble lagt frem. Etter flere justeringer kom fagøkonomene frem til at det var en svak vekst å spore og dermed unngikk Japan en teknisk resesjon.

Nå er situasjonen den samme igjen.

Etterlyser reformer

Vekststatistikkene for fjerde kvartal kom på mandag og disse viser at verdiskapningen falt med 1,4 prosent mot samme kvartal i 2014. Dette er årsjusterte statistikker. Men også mot foregående kvartal var det et fall i den økonomiske aktiviteten.

«Den japanske økonomien falt mer enn forventet i fjerde kvartal. Sviktende privat forbruk var den viktigste årsaken. Ingen overbevisende snuoperasjon kan forventes før viktige reformer i arbeidsmarkedet er presset gjennom», skriver seniorøkonom Amy Yuan Zhuang hos Nordea i en kommentar til vekststatistikkene for Japan.

Regjeringen forventer en «moderat oppgang» i den økonomiske aktiviteten i 2016 og vil gjennomføre en økning i salgsskatten til 10 prosent.

- Hvis det ikke oppstår en Lehman-lignende sitasjon, sa kabinettsekretær Yoshide Suga på en pressekonferanse i Tokyo på mandag morgen.

Tvil om inflasjonsmål

Den japanske økonomien falt mer enn forventet i forrige kvartal. Det private forbruket falt – det samme gjorde eksporten, til tross for at valutaen var svak mot amerikanske dollar i nesten hele kvartalet.

Uroen på det japanske aksjemarkedet satte inn for fullt først i desember. Fra 1. desember til sist fredag falt Nikkei-indeksen var Tokyo-børsen med over 25 prosent. Et fall på over 20 prosent er et tradisjonelt børskrakk.

«Den japanske økonomien har falt i to kvartaler det siste året. Selv om aktiviteten forventes å ta seg opp de neste månedene i forkant av at salgsskatten skal økes, viser det store bildet at overkapasiteten ikke reduseres raskt nok til å nå Bank of Japans inflasjonsmål på to prosent», skriver Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en rapport.

Det er over tre år siden Shinzo Abe ble valgt som Japans statsminister og umiddelbart igangsatte «Abenomics»-strategien. Denne økonomiske politikken har som mål å dra Japan ut av deflasjon og skape prisvekst innen 2015.

Dette har de ikke klart – til tross for at sentralbanken har oversvømt finansmarkedene med likviditet og senest i januar innført negativ rente i verdens tredje største økonomi.

Kritiserer gjennomføringen

Japan Macro Advisors advarte i fjor høst om at «Abenomics» lå på dødsleiet.

«Kort sagt mener vi at Abenomics var fornuftig, men det skortet på gjennomføringen. I teorien skulle det gjennomføres smertefulle strukturelle reformer samtidig som at en ekspansiv finans- og pengepolitikk skulle fungere som smertestillende. I realiteten ble ingen betydelige strukturelle reformer gjennomført», skriver sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors i en ny rapport.

Han mener utviklingen de siste ukene viser hvor desperat situasjonen er. Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen har falt med rundt 25 prosent, den japanske yenkursen har styrket seg fra 120 til 112 mot dollaren og sentralbankens forsøk på å forhindre denne styrkingen ved å innføre negativ rente har ikke gitt de ønskede resultater.

«Et forsøk på å deregulere arbeidsmarkedet ble raskt forkastet. Den rigide og ikke konkurransedyktige tjenesteytende sektor er forblitt urørt. Det ble gjort forsøk på å gjennomføre reformer i det offentlige pensjonssystemet, men dette ble i stedet brukt til å støtte opp aksjemarkedet», ifølge Okubo.

Nesten det eneste positive han er i stand til å finne er at Japan er blitt en del av handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP), men mener at «den økonomiske betydningen er sterkt overdrevet».

Tror Abe sparkes

Han konkluderer med at Abenomics i realiteten er over da det ikke er gjennomført nødvendige reformer.

«I mellomtiden ble det ført en smertestillende politikk – spesielt med monetære lettelser», skriver han.

Statsminister Abe har sittet i over tre år – dobbelt så lenge som gjennomsnittet for de seks forgjengerne.

«For en stund siden mente en del at Abe hadde mulighet til å sitte frem til sommer-OL skal arrangeres i Tokyo i 2020. I stedet tror vi det er sannsynlig at vi ser ryggen til Abe så tidlig som allerede i år», spår sjeføkonomen hos Japan Macro Advisors.

Markedene

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har tatt igjen nesten halvparten av hva den tapte i forrige uke. Oppgangen endte på 7,16 prosent etter å ha vært opp godt over 7,50 prosent siste timen. Dette til tross for negativ vekst for den japanske økonomien i fjorårets siste kvartal.

De kinesiske aksjemarkedene holdt stengt under markedsuroen i forrige uke. Det var fryktet panikk idet Shanghai- og Shenzhen-børsene åpnet på mandag. Det har ikke skjedd. Begge nøkkelindeksene har falt, men godt under to prosent sammenlignet med da de stengte for kinesisk nyttår for 10 dager siden.


Følg markedsutviklingen på DN Investor.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no