De økonomiske statistikkene for andre kvartal viser at den japanske økonomien ikke maktet å skape vekst sammenlignet med årets tre første måneder. I første kvartal vokste økonomien med 0,5 prosent sammenlignet med foregående kvartal og det var håp om at dette ville fortsette.

Fagøkonomene har ikke klart å registrere en vekst i den japanske økonomien fra første til andre kvartal.

«Dette var verre enn hva de fleste hadde forventet», skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en Japan-rapport på mandag

 

- Kan bli en skuffelse

Ingen japansk statsminister de siste 30 årene har hatt så brede fullmakter til å gjennomføre sin egen politikk som Shinzo Abe. Regjeringskoalisjonen har full kontroll over de to husene i nasjonalforsamlingen og har også full støtte fra sentralbanken.

Det overordnede målet i den økonomiske politikken, som går under navnet «Abenomics», er å skape prisvekst på to prosent i Japan. Dette har pågått i nesten fire år, men deflasjon utgjør fortsatt en alvorlig trussel for den japanske økonomien.

«Den japanske økonomien stagnerte i andre kvartal. Overkapasiteten har ikke krympet noe. En sterkere yen vil forverre deflasjonen og den underliggende inflasjonen forventes å svekkes i månedene som kommer. Dette øker presset på Bank of Japan (sentralbanken) om å komme med nye lettelser», skriver Thieliant.

Thieliant tror at sentralbanken vil offentliggjøre lettelser under et kommende møte i september. Sentralbanken innførte negativ rente i slutten av januar. Under normale omstendigheter skulle dette ha svekket valutaen. Det motsatte har skjedd.

«Omfanget av disse lettelsene kan vise seg å bli en skuffelse», skriver Thieliant.

 

Økonomien stagnerer

Japanerne har fått en gjennomsnittlig lønnsvekst på 2,5 prosent under årets lønnsoppgjør. Det var forventet at disse ekstra midlene ville gå til økt forbruk. Det skjedde ikke.

Privat forbruk økte med 0,2 prosent sammenlignet med årets første kvartal. Private investeringer falt med 0,4 prosent.

- Samlet sett ser det ut til at økonomien stagnerer. Forbruket er svakt og årsaken er lav lønnsvekst. Det er mye usikkerhet om den globale økonomien og dette holder igjen på investeringene. Regjeringen har allerede offentliggjort en ny, stor tiltakspakke. Det neste spørsmålet er hva sentralbanken vil foreta seg etter at de foretar en gjennomgang av dagens politikk. Dette vil helt sikkert føre til en utsettelse av inflasjonsmålet, sier seniorøkonom Norio Miyagawa hos Mizuho Securities til nyhetsbyrået Reuters.

 

Nye tiltak – begrenset effekt

Den siste tiltakspakken fra regjeringen, som ble offentliggjort nylig, er på 13500 milliarder yen (1100 milliarder kroner).

«Selv om de har lansert en ny tiltakspakke for å øke den økonomiske aktiviteten vil den reelle effekten være begrenset i og med at nye utgifter i tiltakspakken er av samme størrelse som foregående år», skriver DBS Bank i en rapport.

Sentralbanken har forpliktet seg til å foreta kjøp av statspapirer på 80000 milliarder yen (6500 milliarder kroner) i året. Det japanske valutaen har styrket seg med 16 prosent mot amerikanske dollar i år. Dette har rammet eksportørene hardt.

- Valutaen har styrket seg, det har vært usikkerhet rundt økonomien og oljeprisen har steget. Det er ikke overraskende at Japan knapt nok vokser. Dette er den gjennomsnittlige veksten Japan har hatt de siste fem årene, påpeker verdipapirstrateg Mark Jolley hos CCB International Securities til CNBCs Squawk Box Asia på mandag.

 

Markedene

Etter en nervøs start på uken har aktiviteten tatt seg opp i Asia – ledet av de kinesiske børsene.

På fredag kom det svake økonomiske statistikker fra Kina for juli måned. Inngangen til tredje kvartal er tradisjonelt svært viktig for den kinesiske økonomien får ordrer som skal sendes ut i førjulsmånedene.

Hovedårsaken til oppgangen ved Shanghai- og Shenzhen-børsene er en bekreftelse fra Shenzhen-børsen om at de er i rute om å etablere direkte handel med Hong Kong-børsen. Dette vil gjøre det mulig for utenlandske investorer å handle aksjer notert ved Shenzhen-børsen via Hong Kong-børsen.

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Anbefalt fra DNtv:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: