Noen minutter etter at et kraftig jordskjelv rammet den japanske østkysten den 11. mars 2011, akkurat fem år fra i dag, slo en 15 meter høy bølge inn over kystområdet – blant annet ved Fukushima. Over 15800 mennesker ble bekreftet omkommet. Over 2500 er fortsatt savnet.

Japanske myndigheter mener kostnadene vil havne på over 2500 milliarder kroner. Verdensbankens anslag ligger på rundt 2000 milliarder kroner – det dobbelte av kostnadene så langt. Dette er den dyreste naturkatastrofen i historien – foran Kobe-jordskjelvet i Japan i 1995.

Tsunamibølgen slo inn over lokalsamfunn som ikke var forberedt på katastrofen. I kystbyen Rikuzentakata, som hadde en befolkning på 24000, omkom over ti prosent av innbyggerne.

Ordfører Futoshi Toba ledet krisearbeidet – samtidig som han lette etter sin kone.

- For å være ærlig visste jeg ikke hvilken rolle jeg skulle velge; om å være en far og ektemann – eller ordfører. Som et resultat av dette mistet jeg min kone og fratok sønnene våre sin mor. Jeg spør meg hver dag: gjorde jeg det riktige, valget, sier han i et intervju med CNBC.

Tiår å rydde opp

Jordskjelvet og tsunamien ødela et kjernekraftverk som var plassert like ved Fukushima-kysten. Plasseringen var bestemt for at reaktorene skulle ha tilgang til vann for nedkjøling. Kjernekraftverket hadde minimal beskyttelse mot en kraftig tsunami.

Fortsatt lekker det radioaktivt materiale fra kjernekraftverket ut i havet. (Saken fortsetter under)

 

- Fukushima Daiichi er et komplisert oppryddingsområde. Det vil ta mange tiår å rydde opp, sier Dale Klein, tidligere leder av den amerikanske atomenergikommisjonen U.S Nuclear Regulatory Commission, som er konsulent for operatøren av kjernekraftverket, til National Public Radio (NPR).

- Ti prosent mot målet

Myndigheter og operatøren av kjernekraftverket, Tokyo Electric Power Company (Tepco), har fått kraftig kritikk for manglende forebyggende arbeid og beredskapsrutiner. I februar ble tre tidligere toppledere tiltalt for manglende tiltak som kunne hindret katastrofen.

Den japanske staten har tilført selskapet nesten 300 milliarder kroner og har tatt kontrollen over Tepco.

Selskapet har ikke klart å få kontroll over kjernekraftverket og utslippene. De kan ikke si når dette vil skje.

- Det er vanskelig å si hvor langt vi har kommet med å stenge reaktoren. Kanskje ti prosent mot målet, innrømmet direktør Akira Ono overfor Japan Times nylig.

Kjelleren som huser fire kjernekraftreaktorer er oversvømt med radioaktivt vann. Det er sprekker i vegger og gulv som gjør at vannet lekker ned i jorden og grunnvannet.

Det skal bygges et «isolerende skall» rundt kjernekraftverket, blant annet et nedkjølt gulv under bygningen som skal isolere utslippene. Problemet er at store jordmasser vil bli utsatt for høye radioaktive utslipp.

Skattebetalerne tar regningen

Katastrofen for fem år siden har hatt påført den japanske økonomien store kostnader. De offisielle anslagene fra opprydningsarbeidet ligger på rundt 900 milliarder kroner. Operatørselskapet Tepco har 7000 mennesker som jobber ved kjernekraftverket.

Tepco har sagt de vil ta regningen. Det mener eksperter er en bortforklaring. Selskapet har ikke økonomiske midler til å betale. Børsverdien på selskapet stupte med nesten 80 prosent etter kjernekraftulykken og ligger fortsatt 75 prosent lavere nå.

Ifølge beregninger foretatt av Ritsumeikan University for Financial Times har selskapets aksjonærer tatt tap på 13300 milliarder yen (995 milliarder kroner).

- De underliggende kostnadene blir betalt av det offentlige – enten gjennom strømregningen eller som skatt, sier professor Kenichi Oshima ved Ritsumeikan University til Financial Times.

Store handelsunderskudd

Etter ulykken ble alle kjernekraftverk i Japan beordret stengt. Før ulykken stod kjernekraftverkene for rundt 30 prosent av elektrisitetsproduksjonen i landet med et mål om å øke denne andelen til 40 prosent.

Japan ble tvunget til å skifte til å importere gass og kull. Dette førte til handelsunderskudd. Japan hadde sammenhengende handelsoverskudd fra 1980 til 2010 – året før ulykken. I 2014 fikk Japan et handelsunderskudd på 108 milliarder dollar.

Japan er et av verdens mest utsatte land for jordskjelv. 2011-jordskjelvet var det 4. kraftigste der siste 100 årene.

Japan venter fortsatt på et megaskjelv frykter vil ramme hovedstaden Tokyo, som har 13,3 millioner innbyggere i bykjernen og 37,8 millioner i hva stor-Tokyo.

Markedene

Rentenedsettelsen fra den europeiske sentralbanken på torsdag sendte de asiatiske børsene lavere på fredag morgen, men ved lunsjtider er det en blandet utvikling.

Investorer prøver å tolke den europeiske rentebeslutningen fra sentralbanksjef Mario Draghi.

«Den foreløpige konklusjonen de fleste kommentatorer har trukket fra den europeiske sentralbankens pressekonferanse, er at Draghi har gått tom for ammunisjon. Det er ingen god situasjon», skriver markedsanalytiker Evan Lucas hos IG i en morgenoppdatering fra Melbourne.

Les også: Eksplosivt vulkanutbrudd nær atomkraftverk i Japan

Følg markedene på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.