På fredag avsluttes årets G7-møte hvor statslederne for verdens syv største økonomiske demokratiske stormakter har deltatt siden onsdag kveld. Møtene startet allerede i forrige uke med sentralbanksjefer og finansministre. Japan forsøker å få hjelp fra G7 til å redde «Abenomics».

På vei inn i deflasjon

Det er nesten fire år siden statsminister Shinzo Abe utarbeidet en ny strategi (Abenomics) for å skape en ny vekst i den japanske økonomien. Det overordnede målet er å dra Japan ut fra deflasjon og få en årlig prisvekst på to prosent. Dette har vist seg å være svært krevende.

På fredag kom nye inflasjonsstatistikker for april. Disse viser at forbrukerprisene falt med 0,3 prosent. Dette er andre måned på rad med et fall. Tidligere har fallende råvare- og energipriser fått skylden for at prisene faller i Japan.

- Det nåværende fallet i prisene skyldes ikke bare oljeprisen, men også fall i prisene på andre produkter. Dette markerer en endring i pristrenden og er et signal om at Japan er på vei tilbake til deflasjon, sier sjeføkonom Junichi Makino hos SMBC Nikko Securities til Reuters.

Sentralbanken sjokkerte markedene da de innførte negativ rente uten forvarsel i slutten av januar. Dette skulle under normale forhold ha svekket den japanske valutaen mot andre handelspartnere. Det motsatte har skjedd. Dette har gjort situasjonen vanskelig for eksportørene.

Ny Lehman-lignende krise?

Sentralbanken påstår de fortsatt har verktøy igjen som kan brukes for å reparere økonomien. Det haster med å starte med reparasjonene. Statsminister Shinzo Abe planlegger å øke merverdiavgiften fra åtte til ti prosent i april. Dette vil redusere kjøpekraften.

Abe har avvist at det er aktuelt å utsette tidspunktet. Japan har en voksende gjeldsbyrde og store budsjettunderskudd. Disse må reduseres i form av økte inntekter.

Abe har sagt at en utsettelse vil være aktuelt hvis verdensøkonomien står foran en ny krise – tilsvarende hva som skjedde da finansinstitusjonen Lehman Brothers kollapset i forkant av finanskrisen i 2008-09 i USA.

Under G7-møtene har han brukt pressekonferanser og samtaler med andre statsledere om å advare om at verdensøkonomien kan stå foran en ny finanskrise. Han har vist til statistikker som viser at råvareprisene falt like mye som under finanskrisen i fra 2014 til i år.

Analytikere mener dette er en bløff som bare er beregnet på japanske velgere og politikere – og ikke G7-landene.

- Dette er en del av Abes plan om å utsette økningen av merverdiavgiften. Japanske tjenestemenn har lenge sagt at de ikke er villige til å utsette økningen med mindre de kommer et Lehman-lignende sjokk. Det er det poenget Abe nå har brukt, sier senioranalytiker Scott Seaman hos Eurasia Group til CNBC.

Advarer mot Brexit

Abe har ikke klart å få overbevist de andre medlemmene i G7 om at verdensøkonomien er på vei inn i en ny krise.

- Abe er for melodramatisk. Det er åpenbart utfordringer for verdensøkonomien, men jeg ser ikke risiko for en slik krise bygger seg opp, sier John Roos, som var USAs ambassadør til Japan fra 2009-til 2013 og nå er partner hos Geodesic Capital, til CNBC.

Japan foreslo å bruke formuleringen om at «det er risiko for at den globale økonomien vil forlenge den normale økonomiske konjunktursyklusen og kan havne i en krise hvis det ikke gjennomføres nødvendige politiske tiltak på en riktig måte».

Dette mente de andre landene var en for sterk fremstilling og sluttkommunikeet sier i stedet at «G7-landene har styrket elastisiteten i økonomiene for å unngå å falle i en ny krise».

G7-landene advarer om konsekvensene hvis Storbritannia forlater EU («Brexit»).

«Dette vil snu trenden mot økt global handel og investeringer, og de arbeidsplassene dette skaper. Dette er en ytterligere alvorlig risiko for veksten», ble G7-landene, hvor USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada inngår, enige om.

Markedene

Det er blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene. Investorer venter på signaler fra den amerikanske sentralbanksjefen senere på fredag som kan gi en mer tydelig indikasjon på om det går mot en renteøkning allerede i juni.

Oljeprisen har falt til under 50 dollar fatet.

«Oljeprisen klarte ikke å holde seg over 50 dollarnivået og svake kapitalordrestatistikker fra USA ser ut til å ha satt en stopp for oppgangen ved amerikanske markeder og dollaren i løpet av natten», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG i en morgenrapport.

Les også: G7: – Verdensøkonomien er viktigste prioritet

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.