Investorer dumper aksjer i det kinesiske konglomeratet Goldin ved Hong Kong-børsen på torsdag. Børsverdier på 150 milliarder kroner har forsvunnet fra selskapet i dag.

På onsdag kollapset aksjekursen i verdens største solenergiselskap og børsverdier på over 140 milliarder kroner forsvant i Hanergy Thin Film.

Asia i dag: Kollaps i solenergiselskap  

Like etter børsåpning ved Hong Kong-børsen på torsdag fikk Goldin Financial og Goldin Properties føle investorens vrede.

Kraftig kursfall

Aksjekursen på Goldin Properties, som har spesialisert seg på å utvikle eiendomsprosjekter i luksusklassen i Kina, har stupt med 55 prosent. Søsterselskapet Goldin Financial er halvert. Børsverdier på 148 milliarder kroner forduftet i løpet av noen minutter.

- Vi har ingen forklaring på kursfallet, sier finansdirektør Kenas Chan i en kommentar.

Det største tapet må styreformann Pan Sutong ta. 51-åringen, med en forkjærlighet for vingårder i Napa Valley og Bordeaux, polo og oppdrettshester på store stutterier i Australia, var oppført med en formue på 6,1 milliarder dollar i den siste Forbes-oversikten.

I perioder har den vært langt høyere i vår. Goldin-selskapene har vært blant vinnerne ved Hong Kong-børsen de siste månedene. Aksjekursen på Goldin Properties ble mer enn seksdoblet fra midten av februar til nedgangen begynte svakt på onsdag.

Goldin Financial ble mer enn tidoblet fra ifjor sommer og hadde en børsverdi på over 215 milliarder kroner før panikken satte inn denne uken.

Mange advarsler

Børstilsynet i Hong Kong kom med advarsler i mars og anbefalte investorer om å være «svært forsiktige» og påpekte at styreformann Pan og 20 andre aksjonærer eier 99 prosent av Goldin Financials. Småinvestorer har ikke lyttet på advarslene.

Selskapets inntektsmodell er svært avhengig av andre selskaper kontrollert av styreformannen, blant annet er det ansvarlig for å drive inn kundefordringer av et elektronikkselskap. Nesten alt av inntekter kommer fra to kunder, ifølge Wall Street Journal.

Goldin Financials fikk et pent overskudd i fjor, men dette skyldtes en regnskapsmessig gevinst fra oppføringen av et nytt næringsbygg i Hong Kong. Skrelles dette vekk, ble selskapet priset til over 1500 ganger forventet avkastning i år før kollapsen i dag.

Fortsatt fall i Kina

Industriaktiviteten i Kina faller i mai måned – for tredje måned på rad, ifølge den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra HSBC og Markit. Fallet i innkjøpssjefsindeksen er det kraftigste på ett år med en måling på 49,1. En måling under 50-tallet viser lavere aktivitet.

En delindeks som viser nye eksportordrer falt til 46,8. Dette er den laveste målingen som er registrert på nesten to år.

- Vi er fortsatt ganske langt unna hvor vi bør være i en oppgang. Aprilmålingene var virkelig dårlige og en skulle ha forventet en liten bedring, sier Kina-økonom Julia Wang hos HSBC til CNBC.

Dette er dårlig nytt for kinesiske myndigheter og sentralbanken som har kommet med lettelser de siste månedene i form av rentekutt og en reduksjon i reservekravet til bankene.

Investorer velger å tolke elendige nyheter fra Kina som positivt. Jo verre det blir jo større er forventningene om at myndighetene vil komme på banen med nye støttetiltak for å innfri målet om en syv prosent økonomisk vekst for 2015.

Bedring i Japan

En undersøkelse rettet mot japanske innkjøpssjefene i industriselskaper viser en bedring i ordreinngangen i mai måned. Dette vil gi høyere aktivitet ved selskapene de neste månedene, ifølge månedsundersøkelsen fra JMMA og Markit.

Innkjøpssjefsindeksen for mai ligger an til å ende på 50,9.

De økonomiske statistikkene fra første kvartal overrasket positivt med en relativt solid vekst. Eksporten økte med 9,9 prosent i første kvartal og storeksportører som Toyota har lagt bak seg et år med rekordstort overskudd.

Finansinstitusjonen BNP mener at det er begrensninger i den japanske industrien.

«Selv om eksportørene nyter godt av rekordresultater investerer de ikke i økt produksjonskapasitet. Dette skyldes begrensninger i å skaffe tilveie innenlandsk arbeidskraft. Dette betyr at selv om etterspørselen tar seg opp vil disse ordrene bli sendt til utlandet og komme tilbake i form av økt import til Japan», skriver BNP, ifølge Financial Times.

Markedene

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har lagt seg på det høyeste nivået på 15 år i dag. Investorer er optimistiske etter overraskende solide økonomiske statistikker fra første kvartal som viste en høyere enn forventet vekst.

Oljeprisen er svakt høyere i asiatisk handel fra formiddagen.

Fellesindeksen MSCI Asia Pacific Index, hvor de fremvoksende aksjemarkedene i Asia inngår, er 0,1 prosent høyere ved lunsjtider i Hong Kong.

Referater fra den amerikanske sentralbanken fra aprilmøtet ble gjort kjent på onsdag og disse tyder på at det ikke vil komme en renteøkning i USA i juni.

- Forventningene om at Fed vil opprettholde status quo er positivt for aksjemarkedet nå. Dette var i tråd med hva markedet forventet, sier direktør Mitsushige Akino hos Ichiyoshi Asset Management til Bloomberg News.

 

Les også: Slik kan Kina kollapse i 2015


Asia i dag: Kraftig motvind for Kina
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no