Det er frykt for at de korte rentene i Kina vil stige kraftig denne uken. I juni ifjor skjedde noe tilsvarende da oppstod mangel på likviditet i markedet og dette utløste panikk hos investorer. Tilsvarende kan skje nå hvis sentralbanken ikke kommer på banen.
Hovedårsaken er en rekke nye børsnoteringer i Kina denne uken. Disse er kraftig overtegnet, ifølge Shanghai Securities News. Inntil tildelingen er klar vil rundt 900 milliarder kroner stå på sperret konto i bankene.
- Sentralbanken vil sørge for at det er nok likviditet mot slutten av august for å unngå eventuelle sjokk i banksystemet. Enhver renteøkning på grunn av emisjonene vil være midlertidig, sier renteanalytiker Deng Haiqing hos Citic Securities til Bloomberg.
Nye utlån fra bankene var i juli på det laveste siden 2009. Sentralbanken har i det stille oppfordret bankene om å øke utlånene de første ukene av august for å holde den økonomiske aktiviteten oppe.
Storbankene forbereder seg på å hente inn ny kapital for å stå sterkere for å kunne håndtere misligholdte lån i balansen. Bank of China har vært i London og Frankfurt de siste ukene for å lodde interessen i vestlige finansmarkeder. Banken planlegger å hente inn vel 100 milliarder kroner.
«Kina pluss én»
Japans forhold til Kina og Sør-Korea er elendig. Japan ruller ut rødløperen når Indias statsminister kommer på sitt første offisielle statsbesøk. Målet er å spille en aktiv rolle i Indias utvikling.
Japanske selskaper var sent ute med å komme seg inn på det kinesiske markedet og etablere egne fabrikker. Det er stor skepsis til Kina og at lokale konkurrenter skal lære og kopiere japanske forretningshemmeligheter - tilsvarende Sør-Korea har gjort.
Den japanske strategien er «Kina pluss en». Demonstrasjoner og boikotter mot Japan i Kina for to-tre år siden førte til at handelsaktiviteten har falt.
«Pluss en»-strategien har så langt vært rettet mot land i Sørøst-Asia. Japanske selskaper er den største investoren i Thailand og har investert store beløp også i Indonesia, Filippinene og er på vei inn i Myanmar, hvor den tidligere militærjuntaen har tatt et skritt tilbake og åpnet grensene for internasjonal handel og investeringer.
Det indiske markedet lokker for japanske selskaper etter at Narendra Modi vant valget og ble innsatt som ny statsminister i mai. Modi ble valgt på løftene om å modernisere India og la privat sektor få spille en viktigere rolle i å skape økonomisk vekst.
«Modi nærmer seg slutten på sine første hundre dager som statsminister. Det er en bekymringsfull følelse av retningsløshet. De som håpet han ville gjøre et koordinert push for økonomiske reformer er blitt skuffet. Mer bekymrende er det at regjeringen ikke har vist tegn på at de er forberedt på bruke sitt sterke valgmandat til å presse gjennom kontroversielle, men nødvendige reformer», skriver Capital Economics i en ny rapport i dag.
Japansk venn
Modi har valgt å forlenge det kommende statsbesøket til Japan med en dag. Han har lagt inn et besøk til en ekstra by i tillegg til Tokyo, hvor han vil møte statsminister Shinzo Abe og japanske næringslivsrepresentanter.
«Dette er et signal om at Japan forblir et av landene som står hans hjerte nærmest. Modi er kjent for å ikke kaste bort tiden», skriver Times of India.
Ifølge japanske medier ønsker statsminister Shinzo Abe og næringslivstopper å vise at de mener alvor og vil samarbeide tett med India både på politisk plan og via investeringer.
- India og Japan deler grunnleggende demokratiske grunnverdier. Dette skille landene fra det autoritære Kina. Kina motsetter seg at India og Kina blir gitt faste plasser i FNs sikkerhetsråd. En felles uttalelse fra det kommende besøket vil inneholde mye retorikk og gjenkjenne India som en «venn av Japan», sier forsker Kunal Singh ved Centre for Policy Research (CPR) til The Diplomat.
Byråkratiske hindringer
Handelen mellom Japan og India økte med vel 10 prosent til 18,5 milliarder dollar. Japanske investeringer i India var på kun 1,3 milliarder dollar i siste regnskapsår. En omfattende handels- og investeringsavtale mellom de to landene er igangsatt.
Handelen mellom Japan og Kina forventes å havne på over 340 milliarder dollar i år.
Japanske investorer, sammen med japanske myndigheter, har forpliktet seg til å investere over 100 milliarder dollar (over 600 milliarder kroner) i indiske industriparker ved Delhi, Mumbai og Chennai. Lokale delstatsmyndigheter har lagt sperringer i veien.
India har enorme utfordringer med infrastrukturen og har planer om å investere i nye jernbanenett, veier, energiprosjekter og annen infrastruktur sammen med private investorer. Japanske selskaper oppfordres av egne myndigheter om å delta aktivt.
- Den største hindringen vi står overfor er mangel på koordinering og samarbeid mellom regjeringen i New Delhi og delstatsmyndighetene på prosjekter, sier lederen for den japanske handelsforeningen i India til The Hindu.
Markedene
Aksjemarkedene i Asia er retningsløse ved begynnelsen av uken med en svak oppgang i Japan og svekkelse rundt Kina og Hong Kong. Japan og India leder oppgangen.
Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen har satt en ny rekord i dag. Det siste året har BSE Sensex-indeksen steget med 42,3 prosent – mest av de største aksjemarkedene i Asia.
Utenlandske fond er tilbake i det indiske aksjemarkedet med nettoinvesteringer på nesten 3,5 milliarder dollar i forrige uke. Nettoinvesteringene til India hittil i år er på 26,6 milliarder dollar.
Investeringsselskapet BlackRock advarte nylig om at indiske aksjer er overpriset og at det kan komme en korreksjon på rundt 10 prosent innen slutten av september. Det er den geopolitiske risikoen som ligger bak BlackRocks vurdering.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15600,67 (0,39%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 25041,13 (-0,28%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2229,86 (-0,49%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2059,65 (0,14%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9385,89 (0,06%)
India, BSE Sensex: 26532,12 (0,42%)
Thailand, SET Index: 1559,2 (0,14%)
Singapore, Straits Times Index: 3337,45 (0,36%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1863,89 (-0,38%)
Indonesia, Composite Index: 5188,19 (-0,21%)
Filippinene, SE Composite: 7133,09 (0,00%)
Australia, All Ordinaries: 5640,5 (0,00%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.